Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
avatar
Somogyi Botond

2024. április 15., 18:47

Húsz év múlva

A cím nem Dumas A három testőr című regényének a folytatására utal, hanem arra, hogy 2004 után ismét mindkét kézilabdacsapatunk kint lesz az olimpián. Sőt, az athéni játékok óta most fordul elő első alkalommal, hogy nemcsak a két kézilabdacsapat, hanem a két pólóválogatott is az ötkarikás játékok részese lesz.

A kézis fiúk tatabányai olimpiai kvalifikációs játéka után mi is szeretnénk hasonló élményekben részesülni – mondták a kézilabdás lányok az elmúlt hetekben. És bár a korábbi eredmények és játék inkább a pesszimisták táborát erősítette, akik szerint rendkívül nehéz lesz a lányoknak kivívniuk a párizsi részvételt, a debreceni örömjáték minden fanyalgóra (de számos szakemberre is) rácáfolt. Klujber Katrinék vasárnap estétől a július 25-én kezdődő párizsi olimpiára foglalhatnak repülőjegyet.

Pedig néhány hónappal ezelőtt ki gondolta volna? Még a decemberi világbajnokság idején is sokan azon bosszankodtak, hogy egy ilyen hitehagyott, gyengén játszó csapat nem fog kijutni az olimpiára. Sőt, ne is jusson, mert nincs ott a helye. Nos, Bíró Blankáék az április 11–14. között Debrecenben zajlott olimpiai kvalifikációs tornán bebizonyították:

igenis helyük van a legjobbak között.

Az egész történet tulajdonképpen a világbajnokság első középdöntőjének – magyar szempontból – utolsó meccsén kezdődött, amikor az olimpiai részvétel miatt a Golovin-csapatnak Horvátországot kellett legyőznie. És bár a lányok a második félidő második felében még hatgólos hátrányban voltak – szokásomtól eltérően elkapcsoltam egy ideig, mert nem bírtam nézni a kínlódást –, valami csodával határos módon fordítani tudtak. A meccset egy góllal megnyerték, az utolsó percekben elhitték, hogy képesek győzni, s így megszerezték az olimpiai kvalifikációs tornán való részvétel jogát. És még valamit szereztek.

Tapasztalatot és hitet. Azt az érzést, hogy képesek jól játszani. Hogy képesek nálunk jobb csapatot is elkapni, legyűrni.

Hogy képesek az utolsó percig is harcolni, összpontosítani. Mert korábban – és ez jó néhány nemzetközi tornát magában foglaló hosszú időszakot jelent – ennek sajnos többnyire az ellenkezője volt igaz.

Ezzel az óriási lelki erővel, hittel, akarattal és a debreceni közönség fanatizmusával elérték azt, hogy szemet gyönyörködtető játékkal, az utolsó percig összpontosítva, a taktikai utasításokat betartva nemcsak az afrikai csapat helyére beugró gyenge briteket, nemcsak a teljesen más, ázsiai kézilabdát játszó, kényelmetlen Japánt, hanem a nagy favoritot, a világbajnoki bronzérmes svédeket is megverték. Igaz, a skandinávok a japánok elleni hétgólos győzelmük tudatában ellenünk már úgy játszhattak, hogy egy néhánygólos vereség is párizsi jegyet jelent számukra.

Ettől függetlenül le a kalappal a lányok előtt, a közönség előtt és természetesen a szakmai stáb előtt is, amely az elmúlt hónapokat arra használta fel, hogy a legapróbb részletekig kielemezze az ellenfeleket.

A debreceni tornán remélhetőleg nemcsak az eredményes átlövő játékot bemutató Kuczora Csenge érkezett meg a válogatottba (korábban harmatgyenge teljesítményt nyújtott piros-fehér-zöld színekben), hanem a magyar válogatott is megérkezett a női kézilabdázás jó csapatai közé. Élmezőnyt azért nem írnék, hiszen egy norvég, francia, dán vagy holland csapat azért egyelőre mégiscsak más szintet képvisel (ámbár az is tény, hogy a svédek vb-harmadikként végeztek decemberben).

Hogy hol áll jelenleg a magyar női kézilabdázás?

Arra idén két alkalommal is választ kaphatunk.

Egyrészt a nyári ötkarikás játékok alkalmával Párizsban, másrészt decemberben a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Reméljük, a debreceni álomkézilabdázás nem csupán egy fellángolás volt, hanem valami szépnek a kezdete.

Köszönjük, lányok! Hajrá, csajok!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
A magyar válogatott kijutott a vébére, a román ezúttal sem
MTI , Székely Sport 2024. május 12., vasárnap

A magyar válogatott kijutott a vébére, a román ezúttal sem

A magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel tizenhárom góllal nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján. Románia simán elvérzett Csehországban, így ezúttal is lemarad a tornáról.

Debrecenben játssza csoportmeccseit az Eb-n a magyar és a román női kéziválogatott is
Józsa Csongor , MTI 2024. április 18., csütörtök

Debrecenben játssza csoportmeccseit az Eb-n a magyar és a román női kéziválogatott is

Kisorsolták a soron következő női kézilabda Európa-bajnokság csoportjait. Egy helyszínen lép pályára a részben házigazda magyar és a román nemzeti együttes. A középdöntőben találkozhatnak egymással.

A mindennapok diadala volt az udvarhelyi kézilabdázó győzelme
Józsa Csongor 2024. április 18., csütörtök

A mindennapok diadala volt az udvarhelyi kézilabdázó győzelme

Lezártnak tekinti kézilabdázó pályafutását. Ezt közönségkedvenc díjjal koronázták meg. Ferenczi Botond sok mindent megnyert karrierje során. Mégis nem a fényesekre, hanem másra büszkébb. Székelyudvarhelyről indult, ott is akasztotta szögre a 19-es mezt.

Fölényes siker Japán ellen, kijutott az olimpiára a magyar női kézilabda-válogatott
MTI 2024. április 14., vasárnap

Fölényes siker Japán ellen, kijutott az olimpiára a magyar női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárómeccsén 37-28-ra legyőzte Japánt, így hibátlan teljesítménnyel a tabella élén végzett.

A svédek legyőzésével nagy lépést tettek Párizs felé a magyarok
MTI 2024. április 12., péntek

A svédek legyőzésével nagy lépést tettek Párizs felé a magyarok

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Olimpiai selejtező: papírforma-sikert arattak a magyar lányok
MTI 2024. április 11., csütörtök

Olimpiai selejtező: papírforma-sikert arattak a magyar lányok

A magyar női kézilabda-válogatott 49–11-re legyőzte Nagy-Britanniát a debreceni olimpiai selejtezőtorna csütörtöki nyitómérkőzésén.

Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt Budaörs székelyudvarhelyi kapusa
Székely Sport 2024. április 10., szerda

Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt Budaörs székelyudvarhelyi kapusa

Kedd este 18 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Ferenczy Boglárka, a Budaörs női ifjúsági kézilabdacsapatának székelyudvarhelyi kapusa – számolt be a klub.

A magyar lányok legyőzték a románokat is, hibátlanul nyerték meg a Kárpátok Kupáját
Sebestyén Ervin 2024. március 03., vasárnap

A magyar lányok legyőzték a románokat is, hibátlanul nyerték meg a Kárpátok Kupáját

Március első hétvégéjén rendezték Sepsiszentgyörgyön a 2024-es ifjúsági Kárpátok Kupája nemzetközi női kézilabdatornát. A vasárnapi, egyben utolsó játéknapon a magyarok legyőzték a románokat, a spanyolok pedig a lengyeleket múlták felül.

A magyar és a román válogatott is diadalmaskodott a Kárpát-kupa második napján
Sebestyén Ervin 2024. március 02., szombat

A magyar és a román válogatott is diadalmaskodott a Kárpát-kupa második napján

Március első hétvégéjén rendezik Sepsiszentgyörgyön a 2024-es ifjúsági Kárpát-kupa nemzetközi női kézilabdatornát. A szombaton lejátszott összecsapásokon Románia legyőzte a lengyeleket, míg Magyarország a spanyolokat gyűrte le.

A románok kikaptak, a magyarok győzelemmel indítottak a Kárpát-kupán
Sebestyén Ervin 2024. március 01., péntek

A románok kikaptak, a magyarok győzelemmel indítottak a Kárpát-kupán

Március első hétvégéjén rendezik Sepsiszentgyörgyön a 2024-es ifjúsági Kárpát-kupa nemzetközi női kézilabdatornát. A pénteki nyitónap két mérkőzésén a románok kikaptak, a magyarok győzelemmel indítottak a Sepsi Arénában.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Hullámvasúton a vasutasok

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a kolozsvári vasutasklub az idei szezonban mutatott teljesítménye kapcsán. ...

avatar
Somogyi Botond: Foci-vb furcsaságokkal

– Remélem, hamar befejeződik az előadás, mert nemsokára kezdődnek a vb-meccsek, s szeretném megnézni őket ...

avatar
Somogyi Botond: Foci vb: híguló mezőny négy év múlva?

Mindazok, akik nem igazán járatosak a futball világában, ám a katari világbajnokság nyitómeccsét ...

×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.