Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

„Ez a csapat már nagyon megérdemelte ezt a sikert!”

MTI , Székely Sport 2024. március 18., 12:20 utolsó módosítás: 2024. március 18., 12:24

„Ez a csapat már nagyon megérdemelte ezt a sikert” – nyilatkozta Chema Rodríguez szövetségi kapitány, miután a magyar férfi kézilabda-válogatott vasárnap késő este Portugália legyőzésével kijutott a nyári, párizsi olimpiára.

„Ez a csapat már nagyon megérdemelte ezt a sikert!”
Örömszavak a magyarok szövetségi kapitányától Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

„Utálok a portugálok ellen játszani, mert barátok vagyunk. Nagyon nehéz volt számomra ez a helyzet, mert azt kívántam, bárcsak mindkét csapat kvalifikálhatna” – jelentette ki a tatabányai mérkőzés után a magyarok spanyol edzője. Rodríguez 2020 és 2023 között a portugál Benfica vezetőedzője is volt, amellyel 2022-ben megnyerte az Európa Ligát.

A válogatott 30–27-re győzött vasárnap, ezzel a tatabányai csoport második helyén végzett a norvégok mögött.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy 12 év után ott lesz az olimpián a magyar férfiválogatott.

Ez az ország, ez a csapat már nagyon megérdemelte ezt a sikert.

A portugálok remekül játszottak, de az utolsó pillanatig küzdöttünk és mindent megtettünk a győzelemért” – mondta.

Hozzátette, a meccs előtt azt mondta, nem az számít igazán, hány gólt szereznek és mi lesz a végeredmény, hanem az, hogy családként érkeznek a csarnokba és családként is távozzanak onnan.

A mezőny legjobbjának megválasztott Imre Bence mind a kilenc lövését gólra váltotta. A jobbszélső vérbeli „sportcsaládban” nevelkedett, hiszen édesapja az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó Imre Géza, édesanyja pedig az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó Kökény Beatrix.

Imre Bence Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

„Azt mondtam édesapámnak, remélem, 28 év alatt csak egy olimpia marad ki családi szinten, az pedig a tokiói volt, hiszen 1996 óta az összes olimpián ott volt vagy ő, vagy édesanyám” – mesélte a Ferencváros játékosa.

Hozzátette, csodálja a portugálok játékát, az utánpótlásban három játékosukkal is sokat szerepeltek egymás ellen. Mint mondta, szenzációsan játszanak, nagyon jó ellenfélnek tartja őket. Saját magukról megjegyezte: szenzációsak voltak a mai napon küzdés terén és a végén játékban is.

A magyarok szombaton kikaptak Norvégiától, ezért a portugálokat mindenképpen le kellett győzniük a kvótáért.

„Soha életemben nem tapasztaltam olyat, mint szombaton a vesztes mérkőzés után: úgy üvöltött le minket az edzőnk, hogy közben azt mondta, iszonyatosan büszke ránk. Ez szenzációs érzés volt” – árulta el Imre.

A junior világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó végül hangsúlyozta: nagyon köszönik egész Magyarországnak, illetve a szurkolóknak, hogy ennyien kilátogattak a tatabányai csarnokba, támogatták a csapatot és „belehajszolták” a játékosokat a győzelembe.

Juhász István: végig bíztam a csapatban

Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatója kijelentette, végig bízott a férfiválogatottban. „A csapat az elmúlt években, de különösen a legutóbbi világversenyen bizonyította, hogy nincs elveszett mérkőzés, és körömszakadtáig küzd a meccs végéig. Az utolsó percig bíztam benne, hogy ezúttal is meg tudják csinálni” – nyilatkozta Juhász.

Juhász István Zetelakán Fotó: Erdély Bálint Előd

Hozzátette, a magyarok védekezésben nagyon jól felőrölték az ellenfél beállóit, ebből adódóan megszűntek azok a lehetőségeik, amelyekkel korábban élni tudtak. Hangsúlyozta, a kapuban Bartucz László extra teljesítményt nyújtott, ez olyan támaszt adott a válogatottnak, amire tudott építeni.

Juhász rávilágított, hogy a hajrát megelőzően visszacserélt Lékai Máté a legnagyobb tapasztalattal rendelkező irányító a keretben, és amikor kellett, akkor nagyon szervezetté tette a csapatot, s ha kellett, vállalt egyéni akciókat is.

„A szakmai stáb kiválóan meccselt, jól bejöttek a húzásai, tudott reagálni az ellenfél védekezésváltásaira, hiszen ott a belső posztokon sok változás történt, de ezekre a mieink nagyon szépen reagáltak. Ebben a győzelemben ugyanúgy benne voltak a játékosok és a szakmai stáb tagjai is” – szögezte le a sportszakmai igazgató.

Meglátása szerint a magyar válogatott játékosai nem csak a technikai tudásuknak, a küzdőszellemüknek, hanem a mentális erejüknek is köszönhetik a kerettagságot.

„Elég, ha azt mondom, hogy a tojáshéj még a fenekén van Imre Bencének, tavaly még a junior világbajnokságon játszott, de ma kilenc lövésből kilenc gólt szerzett, és hát nem egy tét nélküli mérkőzés volt, hanem egy olyan fontos meccs, ami a magyar kézilabda sorsát a következő négy évre meghatározza” – magyarázta.

A magyar férfiválogatott eddig nyolc alkalommal szerepelt az olimpián – legutóbb 12 évvel ezelőtt Londonban –, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés.

A sportvezető rávilágított, hogy az olimpia más, mint a világbajnokságok vagy az Európa-bajnokságok, hiszen olimpia csak négy évente van, ezáltal óriás figyelem irányul rá és nagyobb az elvárás is.

„Ha az olimpián a kulcsmeccsekre – amiket tényleg meg kell nyernünk – ugyanígy tud koncentrálni a csapat, ezeket tudja hozni, és lesz szíve elengedni bizonyos olyan dolgokat, amik nem lesznek fontosak, akkor nagyon szép eredményt tud elérni” – vélekedett Juhász István.

A németekkel azonos kalapban

A magyar válogatott biztosan nem játszik Németországgal a párizsi olimpia csoportkörében, mert azonos sorsolási kalapban szerepel vele. A kalapokat nyilvánosságra hozó nemzetközi szövetség honlapja szerint a sorsolásra április 16-án kerül sor Párizsban.

A férfi kézilabdatorna sorsolási kalapjai:
1. Dánia, Spanyolország
2. Horvátország, Norvégia,
3. Magyarország, Németország
4. Szlovénia, Franciaország
5. Svédország, Egyiptom
6. Argentína, Japán
A csoportok első négy-négy helyezettje jut tovább.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.