Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

68 év után először rendeznek olimpiát magyar súlyemelő nélkül

Sebestyén Ervin , MTI 2024. június 23., 16:00

Nem lesz magyar induló a súlyemelőknél a párizsi olimpián - derült ki a 122 nevet tartalmazó végleges ötkarikás rajtlistáról, amelyet a nemzetközi sportági szövetség (IWF) honlapján tett közzé.

68 év után először rendeznek olimpiát magyar súlyemelő nélkül
Az idei olimpián nem lesz magyar érdekeltség Fotó: MTI

A kvalifikációs folyamat zárultával elkészült és a különböző megkötéseket figyelembe vevő lajstromban a tíz - öt női és öt férfi - súlycsoport összesen 120 emelője mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) menekültcsapatának két versenyzője szerepel.

A kategóriák mindegyikében alapvetően a tíz legeredményesebb szerzett kvótát, a két érintett magyar közül a békéscsabai Mitykó Veronika a plusz 81 kilósok között - a két, összevont felső kategória teljes rangsorában - végül a 20., az ólomsúlyú férfiaknál (plusz 102 kg) pedig a szegedi Nagy Péter a 23. lett az összetettben elért legjobb versenyeredménye alapján.

Mivel Magyarországnak nem járt szabadkártya, és az egyéb választhatósági szempontok szerint sem esett külön kedvező elbírálás alá, egyikőjük sem indulhat a francia fővárosban. Ez azt is jelenti, hogy - leszámítva az 1984-es, bojkottált Los Angeles-i olimpiát -1956 után rendeznek újra ötkarikás játékokat magyar súlyemelő nélkül.

A legutóbbi három olimpián - a 2012-es londonin, a 2016-os rióin és a 2021-es tokióin - egyedül Nagy Péter képviselte a magyar súlyemelést.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.