Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Incze Kriszta: „mentálisan előrébb léptem, olimpiai éremmel szeretnék hazatérni”

Horváth Bálint Ottó 2024. május 13., 15:17

Pályafutása során másodszor jutott ki az olimpiára Incze Kriszta, aki hétvégén szerzett kvótát a párizsi ötkarikás játékokon való részvételre. A sepsiszentgyörgyi birkózó elmondása szerint a mostani kvalifikációval érzi azt, hogy valóra vált az álma.

Incze Kriszta: „mentálisan előrébb léptem, olimpiai éremmel szeretnék hazatérni”
Incze Krisztának már van olimpiai tapasztalata, három évvel ezelőtt Tokióban mérkőzést nyert, de akkor érmet nem szerzett Fotó: AGERPRES/EPA

Incze Kriszta szenzációsan menetelt az Isztambulban rendezett tornán, ahol a 62 kilogrammos súlycsoportban végig magabiztosan teljesített, és három ellenfelet felülmúlva kiharcolta az olimpiai szereplést.

„Tudván azt, hogy az utolsó esélyem volt kijutni az olimpiai játékokra, kicsit nagyobb volt a nyomás rajtam, mint az előző kvalifikációs versenyen.

Viszont nagyon határozottan mentem erre a tornára, és tudtam, hogy mindent bele kell adnom, mert nagyon szerettem volna másodszor is kijutni az ötkarikás játékokra”

– mondta elöljáróban a Székely Sportnak Incze Kriszta.

A háromszéki sportoló közölte, a sorsolással nem akart foglalkozni, mert tudta, hogy ha megnézi a lehetséges ellenfeleket, akkor túlságosan feszültté válik. Incze Kriszta a világranglista alapján a negyedik kiemelt volt, ezért nem kellett részt vegyen a selejtezőn.

A nyolcaddöntőben kezdett az ausztrál színekben versenyző, de japán származású Nachi Masuda ellen, és nem volt kérdéses a győzelme. Aztán kínai ellenfelet kapott a legjobb nyolc között, a Long Jiával szembeni összecsapásról elárulta, hogy ő volt az, akivel nem szeretett volna birkózni ezen a versenyen, mert kicsit tartott tőle, és biztos volt abban, hogy kemény párharc lesz. Ez be is igazolódott, szoros csatában győzött, és az újabb nyertes mérkőzéssel bejutott az elődöntőbe, ahol az olimpiai kvótaszerzés volt a tét.

A fehérorosz versenyzőről, Veranika Ivanováról már jóval a verseny előtt tudta, hogy egy ágon vannak, de korábban már kétszer is nyert ellene az ifjúsági korosztályban, ez pedig sokat segített neki.

Ennek tudatában pozitívabban léptem a szőnyegre, bíztam benne, hogy újra meg tudom verni. Végül sikerült is, az egész meccsen fejben ott kellett lennem, anélkül, hogy bármi hibát kövessek el, vagy olyan akcióba menjek bele, amivel pontokat veszítettem volna”

– fogalmazott Incze Kriszta.

A Sepsi-SIC birkózója rámutatott, a mostani olimpiai kvalifikációval érzi igazán azt, hogy valóra vált az álma, mert ugyan az előző, tokiói ötkarikás játékokra nem úgy jutott ki, hogy a versenyen megszerezte ezt a jogot.

Ezúttal kiharcoltam magamnak a részvételt, megdolgoztam érte. Leírhatatlan az az érzés, amikor tudatosult bennem, hogy kijutottam az olimpiára. Egyszerre megkönnyebbülés és boldogság, sírtam örömömben, őszintén szólva életemben eddig ilyen boldog még nem voltam”

– jelentette ki a Székely Sportnak.

A székelyföldi versenyző elmondása szerint nagyon sokat fejlődött a 2021-ben megrendezett tokiói olimpia óta, látszik a képeken és a birkózásán is, hogy sokkal erősebbé vált, és úgy véli, az utóbbi három évben mentálisan is sikerült előrébb lépnie. „Helyre tudtam tenni egy-két dolgot, ami Tokióban bennem volt, mégpedig azt, hogy túlságosan akarom a győzelmet és stresszelem magam, emiatt sajnos sokszor hibáztam.

Az isztambuli versenyen viszont úgy érzem, hogy sikerült legyőzni azt, hogy bepánikoljak, még akkor is, ha vesztésre állok, nem siettem és nem féltem attól, hogy kikapok. Eddig ilyen hozzáállást nem tanúsítottam a felnőtt szinten egyszer sem”

– mutatott rá.

Fotó: uww.org

Incze Kriszta elmondta, ezen a héten szeretne egy kicsit pihenni, utána viszont újrakezdi a felkészülést, két-három hétig Marosvásárhelyen tartózkodik, ahol Claudiu Miclea edző (akivel 2018 év vége óta együtt dolgozik) vezetésével erőnléti edzések és gyógytorna szerepelnek a programjában. Ezt követően pedig a román válogatott tagjaival Bulgáriába utaznak, ahol hegyvidéki edzőtáborban vesz részt.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen tervei vannak a párizsi olimpiára, Incze Kriszta úgy válaszolt, egyértelműen az a célja, hogy dobogós legyen és ezúttal olimpiai éremmel térjen haza.

Nehezebb kijutni az olimpiai játékokra, mint ott érmet szerezni. Nagyon remélem, hogy legalább ilyen formában tudok birkózni, mint Isztambulban és ott leszek a dobogón”

– jegyezte meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.