Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Hamarosan kiderül, indulhat-e az olimpián Molnár Ede

Horváth Bálint Ottó 2024. május 23., 13:39

Doppingbotrány rázta meg a romániai kerékpársportot, felfüggesztették az olimpián indulni készülő Vlad Dascălut, aki éremesélyesnek számított. Amennyiben nem engedélyezik a versenyzését, helyét a sepsiszentgyörgyi Molnár Ede veheti át a párizsi játékokon.

Hamarosan kiderül, indulhat-e az olimpián Molnár Ede
Könnyen elképzelhető, hogy Molnár Ede fogja képviselni Romániát a párizsi olimpián Fotó: Facebook/Szabó Attila

Románia számára biztosítottak egy helyet az idei párizsi olimpia hegyikerékpáros XCO versenyszámában, amelyet a 2023-as Európa-bajnok és a tavalyi világbajnokságon ötödik helyezett Vlad Dascălu kapott volna meg. A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) azonban a héten bejelentette, hogy

Dascălu 17 hónapos eltiltást kapott a doppingellenes szabályok megszegéséért, nevezetesen 12 hónapon belül három doppinghelyszínen sem szolgáltatott mintát.

A 26 éves Dascălu a 2021-es tokiói játékokon a 7. helyen végzett, és éremesélyes volt a párizsi olimpián. Korábban többek között U23-as Európa- és világbajnoki címet nyert és világkupa-győzelmet szerzett az U23-as korosztályban. Idén a 14. helyen zárt a Cheile Grădiștei-ben rendezett hegyikerékpáros Európa-bajnokságon.

A Román Kerékpáros-szövetség (FRC) tájékoztatása szerint kiállnak Vlad Dascălu mellett, aki fellebbez az ítélet ellen, de amennyiben nem törlik el az eltiltását, két versenyző közül választják ki a helyettesítőjét a párizsi játékokon.

A sepsiszentgyörgyi Molnár Ede Európa-bajnoki cím birtokosa a cross country eliminator (XCE) versenyszámban, a nagyszebeni Patrick Pescaru országos és Balkán-bajnok a cyclocross próbában.

Mindkét sportoló remekül teljesített ebben az évben, a Dinamo-Bikexpert kerékpárosa, Molnár Ede az XCE világkupa-sorozatban megnyerte a szezonnyitó párizsi versenyt, Barcelonában a short track kategóriában bizonyult a legjobbnak, a hazai kontinensviadalon pedig a 33. helyen végzett a cross country olympic (XCO) próbában, míg a Marosvásárhelyi CSU-nál leigazolt Patrick Pescaru két dobogós helyezést szerzett egy görögországi kontinentális versenyen, az Eb-n pedig a 46. lett az U23-as korosztály XCO versenyszámában.

Fotó: Facebook/Federatia Romana de Ciclism

„Az olimpiai kvalifikáción kívül, amelyet Vlad Dascălu a tavalyi világbajnokságon elért ötödik helyezésével szerzett, volt egy tartaléktervünk is, és folytattuk a kvalifikációs pontok gyűjtését. Az olimpiai keretben jelenleg, amely az UCI honlapján is szerepel, három sportoló van: Vlad Dascălu, Molnár Ede és Patrick Pescaru.

Ha marad Vlad felfüggesztése az olimpiai játékok ideje alatt, akkor is van még két versenyző a hegyikerékpáros olimpiai csapatban, akik szintén pontokat gyűjtöttek ezért a kvalifikációért: Patrick Pescaru és Molnár Ede”

– magyarázta az Agerpres hírügynökségnek Cătălin Sprinceană, a Román Kerékpáros-szövetség elnöke.

Vlad Dascălu helyettesítőjéről a román szövetség igazgatótanácsa dönt a technikai bizottság szakvéleményét követően. Sprinceană kiemelte, hogy ha Dascălu nem lenne felfüggesztve, akkor is ez lett volna az eljárás, mivel az olimpiai kvóta nem névre szól, hanem az országot illeti meg. „Mindenesetre a Román Kerékpáros-szövetség vezetőségének kell eldöntenie, hogy kit küld az olimpiára.

Tárgyalunk egymás között és a Román Olimpiai és Sportbizottságban lévő partnereinkkel is, hogy további információkat gyűjtsünk Vlad ügyéről, és jelenleg nem tudjuk, hogy mikor hozunk döntést, de természetesen a határidők mindenképpen köteleznek és korlátoznak bennünket”

– tette hozzá az elnök.

Másrészt, a Román Kerékpáros-szövetség korábbi elnöke és Románia volt sportminisztere, Novák Károly Eduárd a kialakult helyzet miatt felszólította a szövetség jelenlegi vezetőségét, hogy becsületből mondjanak le. A csíkszeredai sportember a közösségi oldalán tett közzé egy üzenetet, amelyben hozzá nem értéssel vádolja az FRC vezetőségét, amiért nem tudta megakadályozni a „katasztrófát”, annak ellenére, hogy tisztában volt a nemzetközi szövetségtől érkezett értesítésekkel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.