Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Éledezik a fociélet Hargita megyében

Józsa Csongor 2022. július 27., 11:05

Ha nem is az elejétől, de az idény második felétől már visszatért a megszokott fociélet Hargita megyébe. A 4. Liga tekintetében teljes bajnokságról beszélhetünk, míg a körzeti pontvadászatok tavasz elején kezdődtek. Ifjúsági szinten is jól áll a térség. A Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület (HMLE) elnökével, Tamás Zoltánnal összegeztünk, majd megvizsgáltuk a jövőképet.

Éledezik a fociélet Hargita megyében
A nézők is szép számban visszatértek a pálya mellé a megyei és körzeti összecsapásokon Fotó: Erdély Bálint Előd

A 4. Ligában tizenkét együttes vett részt, oda-visszavágókat követően a Gyergyószentmiklósi VSK nagy fölénnyel nyerte meg a kiírást. A harmadosztályos osztályozón aztán nem sikerült fennebb lépniük, a Marosvásárhelyi SE-vel szemben elveszítették a páros meccset. A VSK talpon maradt az átalakult kupakiírásban is, végül az első kör végén búcsúztak a további küzdelmektől.

Ami az 5. Ligát illeti, a pandémia miatt két idény kimaradt, itt is csak tavasszal tudták meghirdetni a pontvadászatot. Egy „felgyorsított” kiírás volt az idei, ahol a Csík körzetiben két, az udvarhelyiben pedig három csoportban mérték össze erejüket a csapatok – 11, illetve 17 klub, összesen 28-an. Nem lehetett itt klasszikus bajnoki rendszerről beszélni, csak egyszer játszottak egymással a csoportban,

végül pedig a Csíkszentsimoni FC és a Farcádi SE lett a bajnok.

A HMLE ifjúsági szinten minden korcsoportban (az A-tól a G-ig, azaz hétben) indított bajnokságokat, ezeken sok csapat vett részt, nem csupán fiúegyüttesek, hanem lánygárdák is voltak a mezőnyben.

„Jónak ítélem meg, hogy a 4. Liga visszatért az egyszériás rendszerre, úgy vélem, hogy ez így marad az elkövetkezőkben.

A benevezési időszak épp nyitott, augusztus 16-áig várjuk a régi és új csapatok jelentkezését. A körzeti tekintetében eddig úgy fest, hogy csak az 5. Liga lesz. Persze ha sok lesz az új klub, akkor beszélhetünk 6. Ligáról is.

Tudni kell, hogy az elmúlt szezonban minden szinten a dobogósokat a Hargita Megyei Tanács pályázatán keresztül díjaztuk” – összegezte az elmúlt idényt, illetve tekintett előre az egyesület elnöke, Tamás Zoltán.

Hozzátette, szóban mindkét körzeti aranyérmese jelezte, hogy megtenné a lépést a 4. Liga felé. Persze ki kell várni, hogy mind a csíkszentsimoniak, mind a farcádiak ezt hivatalosan is jelezzék. Azt elárulta, hogy eddig egy új gárda nevezett be, ez pedig Lövéte csapata. A 4. Ligában szereplőknek továbbra is kötelező egy ificsapat indítása – ez lehet a Falvak Kupája is. Valamint felnőtt szinten az összes együttesnek részt kell vennie a Román Kupa kiírásában.

Nem csupán Hargita megyében, hanem országszerte problémát jelent, hogy kevés a játékvezető. Az elmúlt kiírásban így szombaton és vasárnap is meccsnap volt. Az elnök kifejtette, nemrég volt egy tanfolyam, ahonnan kikerültek új sípmesterek, de az a cél, hogy az idény elején még szervezzenek egyet, hogy biztosítsák a találkozók játékvezetői lefedését.

„Marad a szombat és a vasárnap meccsnapnak. A negyedik Liga tizennégy, vagy tizenkét csapattal indulna, hiszen a bajnoknak meg kell legyen a minimális huszonkét összecsapása, hogy mehessen az osztályozóra. A körzeti tekintetében Csíkban egy, Udvarhelyen két szériában gondolkodunk. A díjak az egyesületnél nem emelkedtek, a jövőre nézve nem is fognak, csupán a játékvezetői díj lesz nagyobb 25–30 százalékkal” – összegzett Tamás Zoltán.

A Hargita megyei labdarúgó-bajnokságok a tervek szerint szeptemberben kezdődnek.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.