Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Hol nézzük a Bajnokok Ligáját, majd a vébét?

Zátyi Tibor 2024. június 04., 13:39 utolsó módosítás: 2024. június 04., 13:45

Átalakul a romániai tévés sportmédia, egy adó megszűnik, a következő szezontól öt helyett már csak kettőn nézhetjük a nemzetközi labdarúgótornákat. A focivébé pedig elköltözik a köztévéről.

Hol nézzük a Bajnokok Ligáját, majd a vébét?
Közvetítik a tévétársaságok, csak épp tudjuk mi követni azt, hogy melyik adón Fotó: Pinti Attila

A golazo.ro információi szerint két romániai sporttévé jutott egyezségre az UEFÁ-val, hogy a következő három évben, 2024–2027 között közvetítse a nemzetközi tornákat: a Prima Sport és a Digi Sport.

Ez drasztikus csökkenést jelent, hiszen az elmúlt években öt romániai műsorszolgáltató rendelkezett a nemzetközi meccsek közvetítési jogaival: a Prima Sport, a Digi Sport, az Orange Sport, a Pro TV és a Pro Arena.

Az Orange Sport július elsejével megszűnik, a bukaresti sajtó információi szerint az alkalmazottak nagy része a Prima Sporthoz kerül át.

Ötven százalékkal több BL-meccs

A Digi Sport és a Prima Sport által kötött új szerződés több meccset tartalmaz a Bajnokok Ligájából, hiszen a rájátszás is benne van, így az új formátum miatt a közvetítendő találkozók száma túl lépi a kétszázat.

Fotó: Pinti Attila

Lesz miből válogassanak a sportcsatornák, hiszen a három labdarúgótorna 548 meccset jelent:

– 203 a Bajnokok Ligájában;
– 189 az Európa Ligában;
– 153 a Konferencia Ligában;
– 3 mérkőzés az Európai Szuperkupában.

A BL-meccsek száma az elmúlt évekhez képest közel ötven százalékkal emelkedett, hiszen a jelenlegi szezonban a rájátszástól a döntőig 137 találkozót rendeztek, ez 66-tal kevesebb, mint ami vár ránk a következő kiírásban.

Összehasonlításként a golazo.ro-n kiemelik, hogy a labdarúgó Szuperliga egy szezonja alatt összesen 321 mérkőzést rendeznek: 240-et az alapszakaszban, 30-at a felsőházban, 45-öt az alsóházban, két Konferencia Liga-selejtezőt, illetve négy osztályozós találkozót.

A Prima Sport jelenleg öt csatornát működtet, hetente 24 nemzetközi találkozót tud közvetíteni: kedden és szerdán hét-hét BL-meccset, csütörtökön tíz találkozót az EL-ből és az EKL-ből. A Digi Sportnak négy csatornája van.

Magyarországon is adót vált a Bajnokok Ligája

Míg az előző években az M4 Sport közvetítette a tornát, a 2024–25-ös szezontól kezdődően a következő három idényen át, története során először az RTL Magyarország lesz a BL otthona. Az UEFA-val kötött szerződés értelmében az RTL Magyarország választhat majd elsőként a keddi és a szerdai BL-meccsek közül. A második opciót az AMC, a Sport1 és a Sport2 csatorna tulajdonosa. Az RTL Magyarország megtartotta az Európa Liga B-csomagjának mind a lineáris, mind pedig a digitális közvetítési jogait, így ezek a mérkőzések változatlanul az RTL felületein lesznek láthatóak.
Az Antena 1-re költözik a vébé

Ugyancsak a golazo.ro hozta nyilvánosságra, hogy az Antena 1 megegyezett a FIFÁ-val és a 2026-os és a 2030-as labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogairól. Az elemzők szerint a következő két vébé az elmúlt évtizedek legvonzóbb versenyei lesznek, mivel a csapatok és így a mérkőzések száma is sokkal nagyobb lesz.

A világbajnokságok történetében először lesz 48 válogatott kint a tornán, szemben a jelenlegi 32-vel.

2026-ban – három országban, 2030-ban – három kontinensen

A 2026-os világbajnokság Kanadában, Mexikóban és az Egyesült Államokban 16 városban kerül megrendezésre. A részvevő országokat tizenkét négycsapatos csoportba osztják. A kvartettek első két helyezettje és a nyolc legjobb harmadik együttes továbbjut a legjobb 32 közé, innen pedig egyenes kiesési rendszerben zajlik tovább a torna.

Fotó: Argentin Labdarúgó-szövetség

A 2030-as világbajnokság jubileumi lesz, amely az 1930-as uruguayi első vébé óta eltelt 100 évet ünnepli. Ezért a FIFA úgy döntött, hogy a 2030-as megmérettetés első mérkőzését az uruguayi Montevideóban található Estadio Centenario stadionban rendezik meg. A második és a harmadik mérkőzésre Argentínában, illetve Paraguayban kerül sor. Ezután a különleges világbajnokság többi mérkőzését Marokkóban, Portugáliában és Spanyolországban játsszák majd.

A 2022-es katari vébét a TVR közvetítette, a román tévé megközelítőleg 10 millió eurót fizetett a jogokért. A 2026-os és a 2030-as tornákért a Pro TV is bejelentkezett, a FIFA végül az Antena 1 ajánlatát fogadhatta el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.