Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
Olimpia

Csekély az esély, innen már kisebb csoda kellene a magyarok továbbjutásához

Horváth Bálint Ottó 2024. június 20., 12:11

Két vereséget követően a magyar labdarúgó-válogatottnak még mindig maradt esélye továbbjutni a csoportból a németországi Európa-bajnokságon. A zárófordulóban a győzelem mellett szerencsére is szükségük van. Utánaszámoltunk, ez hogyan valósulhat meg.

Csekély az esély, innen már kisebb csoda kellene a magyarok továbbjutásához
Nehéz helyzetbe kerültek a magyarok, de még kiharcolhatják a továbbjutást Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Miután az első mérkőzésükön gyenge első félidőt követően a folytatásban ugyan feljavultak, de végül 3–1-re kikaptak Svájctól, a magyarok jobban játszottak szerdán a házigazda Németország ellen, de a vereséget ezúttal sem tudták elkerülni, 2–0-ra maradtak alul. Két forduló után Szoboszlaiék az A csoportban egyedüliként nulla ponttal lecsúsztak az utolsó helyre, miután a másik találkozón Svájc és Skócia 1–1-es döntetlent játszottak egymással.

Mindennek ellenére a magyar válogatottnak még mindig maradt egy csekély esélye arra, hogy továbbjusson a nyolcaddöntőbe. Ezt legfeljebb csak a csoport harmadik helyéről érheti el, az

összesen hat kvartett első és második helyezettjei mellett ugyanis a legjobb négy harmadik pozícióban végzett együttes is bekerül az egyenes kieséses szakaszba, a legjobb tizenhat közé.

A csoportkör zárófordulójában Marco Rossi szövetségi kapitány csapata vasárnap 22 órától Stuttgartban Skóciával játszik, ezen az összecsapáson mindenképpen győznie kell ahhoz, hogy a harmadik helyen zárjon, és még reménykedhessen a továbbjutásban.

Ennek megszerzéséhez azonban minél több találattal kellene nyernie a skótok ellen, hiszen jelenleg a magyarok -4-es gólkülönbséggel rendelkeznek.

Mivel a többi csoportban a válogatottak legnagyobbrészt eddig csak egy mérkőzést játszottak, sokféle számolgatás van arra vonatkozóan, hogyan juthat tovább a magyar gárda. Leginkább annak kell szurkolni, hogy a gyengébben kezdő csapatok minél kevesebb pontot szerezzenek a hátralévő meccseiken, és lehetőleg ne érjék el a hármat sem – ami a korábbi tornák csoporteredményeit figyelembe véve eléggé valószínűtlen –, pontegyenlőség esetén ugyanis döntő szerepe lesz a gólkülönbségnek.

Utánanéztünk annak is, hogy az előző két, ugyancsak 24 együttest felvonultató Európa-bajnokságon hogyan alakult a csoportharmadikok rangsora.

Szembetűnő adat, hogy a két tornán az összesen nyolc, harmadik helyről továbbjutott válogatott közül öten négy, hárman pedig három ponttal kerültek be a nyolcaddöntőbe.

Utóbbiak esetében a 2016-os franciaországi kontinensviadalon Portugália győzelem nélkül, három döntetlennel, 3 egységgel és 0-s gólkülönbséggel jutott tovább, végül pedig megnyerte az Eb-t, amelyen Észak-Írország ugyanilyen mutatóval rendelkezett a csoportkörben, míg a 2021-ben lebonyolított seregszemlén Ukrajna neve mellett 3 pont és -1-es gólkülönbség szerepelt, és ez is elég volt a csoportból való továbbjutáshoz.

A 2016-os Európa-bajnokság legjobb csoportharmadikjai:
Szlovákia 4 pont/0-s gólkülönbség
Írország 4/-2
Portugália 3/0
Észak-Írország 3/0

A 2021-es Európa-bajnokság legjobb csoportharmadikjai:

Portugália 4 pont/+1-es gólkülönbség
Csehország 4/+1
Svájc 4/-1
Ukrajna 3/-1
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.