Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Valóra vált egy álmuk, még magasabbra törnének a marosvásárhelyi súlyemelők

Horváth Bálint Ottó 2023. december 21., 16:51

Tizenöt év után újra felállt a dobogóra egy marosvásárhelyi versenyző az országos súlyemelő bajnokságon, az Iskolás Sportklubhoz tartozó szakosztálynál ezt hatalmas eredménynek tartják. Selcuzan Csiki Sándor edzővel beszélgettünk a sportág helyzetéről.

Valóra vált egy álmuk, még magasabbra törnének a marosvásárhelyi súlyemelők
Izsák Zsigmond három bronzéremmel tért haza az országos bajnokságról Fotó: Forrás: Selcuzan Csiki Sándor

A városban nagy hagyománnyal rendelkező sportágat több éves kihagyás után, és nagy nehézségek árán 2017-ben sikerült újraéleszteni. Ebben nagy szerepet vállalt Selcuzan Csiki Sándor vezetőedző, aki ismertette, hogy eléggé rövid volt az együttműködés a Juvenes klubbal, utána pedig korábbi csapattársával megalapítottak egy magánklubot, de sajnos ezt a pandémia tönkre tette. Aztán egy szezont edzősködött a Városi Sportklubnál, de pénzhiány miatt ott sem volt lehetséges a folytatás.

Végül sikerült megmenteni a sportágat, az Iskolás Sportklub keretében megalapították a súlyemelő szakosztályt, ahol immár harmadik éve Papp Zoltánnal közösen tartják az edzéseket.

Azóta szép lassan az eredmények is kezdtek jönni – mutatott rá Selcuzan Csiki Sándor. Mint mondta, már a tavaly is éremesélyesek voltak, de Marosi Evelin lemaradt a dobogóról, mivel egy teljesen hiteles utolsó mozgását érvénytelenítették, pedig ez nagy eredménynek számított volna, az első női súlyemelő lett volna, aki érmet hoz Marosvásárhelynek.

Az idén viszont Izsák Zsigmondnak köszönhetően dobogós helyezésért szereztek,

aki a Besztercén megrendezett, az U13-as korosztályú országos bajnokságon három bronzérmet is szerzett, a súlyemelés két fogásnemében, szakításban és lökésben, illetve a két fogásnem olimpiai összesítésében.

A szakvezető kifejtette, a tehetséges súlyemelőt idén beválogatták az olimpiai reménységek csapatába, ami az országos válogatottnak számít, de a sportolók nem egy, a szövetség által kijelölt helyszínen, hanem itthon, saját klubjuknál készülnek, így még nagyobb büszkeség Papp Zoltán és jómaga, mint edzők számára az elért eredmény.

Ezt hatalmas teljesítménynek tartjuk, mivel egy olyan sportágról beszélünk, ahol nem könnyű érmet szerezni, főleg ilyen rövid időn belül, hiszen erővel és súlyokkal dolgozunk, Izsák Zsigmond pedig alig másfél, két éve készül velünk.

Megmagyarázhatatlan érzés és igazi beteljesülés számunkra, egy álom vált valóra a dobogós helyezéssel, hiszen történelmet írtunk, tizenöt év után nyert újra érmet országos bajnokságon marosvásárhelyi versenyző súlyemelésben” – fogalmazott Selcuzan Csiki Sándor.

Selcuzan Csiki Sándor közölte, jövőre országos szintű versenyt szeretnének szervezni, és túl akarják szárnyalni az eddigi eredményeiket Fotó: Facebook/CS Juvenes

Ami a szakosztályt illeti, jelenleg rendszeresen tizenkét sportolóval (12 évestől 18 éves korig)
foglalkoznak az edzéseken, de mellettük még van két hatos kezdő csoport. A klubnál nyitottak, várják a sportág iránt érdeklődőket, főleg gyerekeket, mivel nagyon korán meg kell ismerjék az alapokat. Továbbá, még betegséggel küzdő fiatalokkal is dolgoztak, akik nem versenyzés céljából, hanem izomproblémák, gerincferdülés és csípőficam miatt fordultak hozzájuk, és később meggyógyultak.

A vezetőedző kiemelte, hogy a folytonosság viszont egyelőre hiányzik, mert ahogy a sportolók elérték a 19 éves kort, félbehagyják a súlyemelést, vagy eligazolnak más klubhoz.

Egy versenyzőt azonban sikerült visszahozni a besztercei egyesülettől, de az már más kérdés, hogy őt meg is kell tudni tartani, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő anyagi háttér.

Selcuzan Csiki Sándor a hat év tapasztalata alapján megjegyezte, hogy a mai fiatalok nagyon könnyen feladják, ha egy kis nehézségbe ütköznek, valamint nincs bennük az az akaraterő, ami például megvolt az ő generációjukban, a 90-es években és a 2000-es évek közepéig. „A gyerekek figyelme másfelé irányul, az elektronikai eszközök lekötik őket, de megpróbáljuk rávenni a sportolásra több-kevesebb sikerrel.

Ez az edzők egyik legnagyobb fájdalma, mert nem kis munka betanítani a technikát, a szabályokat és a szakszerű gyakorlatok elvégzését, majd amikor ezen túl vagyunk, a sportoló bejelenti, hogy többet nem szeretne foglalkozni a sportággal, vagy rosszabb esetben nem is szól erről”.

Jövőben minden kategóriában érmeket akarnak szerezni Fotó: Forrás: Selcuzan Csiki Sándor

A jövőbeli célokról a szakember elmondta, nagyon szeretnének országos szintű versenyt szervezni Marosvásárhelyen, de az infrastruktúra szempontjából erre még nincsenek felkészülve. Jelenleg bérelt teremben zajlanak az edzéseik, valamint rengeteg felszerelés és anyagi támogatás is szükséges, mint ahogyan ez megadatott 2019-ben, amikor a különböző helyi és megyei cégek, illetve a Magyar Súlyemelő Szövetség támogatásával sikerült megrendezniük az országos bajnokságot.

Az eddigi eredményeiket pedig természetesen jövőben szeretnék túlszárnyalni. Selcuzan Csiki Sándor közölte, pozitívan tekintenek előre,

a következő versenyszezonban minden kategóriában, amiben érdekeltek lesznek, minél fényesebb érmeket akarnak szerezni.

A súlyemelés története Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi súlyemelésnek nagyon gazdag múltja van, sőt egy adott időszakban a megyei bajnokság annyira színvonalas volt, mint az országos bajnokság. A kezdetekben (1954) Asztalos Sándor vezetése alatt a Locomotiva sportegyesület indította az első súlyemelő szakosztályt, majd később csatlakozott hozzá a Constructorul és a Știinta. Őket a Mureșul (1967), az Avântul (1969), az Oțelul (1969) és AS Armata (1971) klubok követték, de a Lemnarul, a Metalotechnika és a Szovátai Medve-tó kluboknál is létezett súlyemelő szakosztály.

A szakág első főfoglalkozású edzője Rád Sándor (Oțelul, AS Armata) volt, akinek első tanítványai, a Szovátáról származó László János, Gheorghe Olteanu és Rád Zoltán szerezték Marosvásárhelynek az első bajnoki érmeket.

A sportág legsikeresebb versenyzői a városban az első ,,ötkarikás” ezüstérmes (Los Angeles, 1984) Radu Gelu, a háromszoros világ- (Savannah, Amerikai Egyesült Államok) és Európa-bajnok (Varsó) Szász Kálmán és a kétszeres Balkán-bajnok (1991, 1992), kétszeres Európa-bajnok (1995, 2001) Feri Attila voltak, utóbbi az 1996-os atlantai olimpián bronzérmes lett.

Mellettük sikeres súlyemelő volt még többek között Kiss István, Ștefan Balaban, Cserei István, Eugen Chivu (a 70-es évekből), Toader Iacob, Szász István, Kiss Sándor, Drócsa Béla, Drócsa Zoltán (a 80-as évekből), míg a 90-es évekből Farkas Zoltán (1991-ben Eb-bronzérmes), Sebastian Dogariu, Poczó Sándor és Papp Zoltán.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.