Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Maratoni büntetőpárbajban kapott ki a minifoci-Európa-bajnokság döntőjében Románia

Zátyi Tibor 2024. június 08., 23:00 utolsó módosítás: 2024. június 09., 09:53

Drámai csata végén kelt el a minifoci-Európa-bajnokság aranyérme, szombaton este Szarajevóban Románia és Szerbia döntője büntetőlövésekbe torkollott, ami a tizenegyedik párban dőlt el. Románia zsinórban fináléját bukta el.

Maratoni büntetőpárbajban kapott ki a minifoci-Európa-bajnokság döntőjében Románia
Habár hatszoros Eb-győztes s román válogatott, legutóbbi három fináléját elveszítette Fotó: Facebook/FRMinifotbal

A szerbek az E csoport győzteseként jutottak tovább, kvartettjükben a grúzokkal 2–2-t játszottak, majd szoros sikereket értek el, a portugálokat 2–1-re, míg a bolgárokat 10–0-ra verték. Az egyenes kieséses szakaszban esélyt sem adtak ellenfeleiknek, a magyarokat 4–1-re, a belgákat 4–0-ra, míg a franciákat az elődöntőben 5–0-ra verték.

Románia is megnyerte csoportját, a D jelű kvartettben a törököket 9–0-val mosták le a pályáról, majd a lengyelek ellen a második félidőben lehengerlő futballt mutatva nyertek 5–2-re. A Magyarország elleni meccs a csoportelsőségről döntött, 0–0-val a románok léptek tovább az élről. A nyolcaddöntőben Georgiát 3–0-ra, a negyeddöntőben a házigazda Bosznia-Hercegovinát 4–1-re verte, az elődöntőben viszont végletekig kiélezett csata következett a kazahok ellen, és akárcsak a 2023-as vébédöntőben, most is büntetők döntöttek a románok javára.

Az szombaton este rendezett döntő elején jóval aktívabb volt támadásban Románia, főleg Szerbia kapuja környékén zajlott a játék, egymás után hagyták ki a helyzeteket. A rohamokat a szerbek kivédekezték, majd egy pazar távoli lövéssel a 21. percben előnybe kerültek.

Megfogta Romániát a kapott gól, hátrányban óvatosabban kellett támadjon, a szerbek pedig kihagytak egy óriási lehetőséget előnyük növelésére. Végül összejött az egyenlítés, egy szabadrúgáskombináció végén Balea közelről pöccintett a hálóba. Végletekig kiegyenlítetté vált a játék, egyik fél sem kockáztatott, a szerbeknek szabadrúgásból volt még egy komoly kihagyott gólszerzési esélyük.

Mivel több gól nem esett a rendes játékidőben, büntetőkkel dőlt el a csata. Maratoni szétlövés következett, ami a tizenegyedik párban dőlt el a szerbek javára.

Minifoci-Európa-bajnokság, döntő
Szerbia–Románia 1–1 (1–0) – büntetőkkel 10–9
a románok gólszerzője Balea (36.)

A 3. helyért: Franciaország–Kazahsztán 2–7

Ez volt a 11. Európa-bajnokság, Románia tíz alkalommal elődöntőt játszott ezeken, és a szombati volt a kilencedik fináléja, hat arany-, három ezüstérme van, illetve egy negyedik helyezése. Ez volt zsinórban a harmadik vesztes döntője, 2018-ban a csehektől, 2022-ben az azeriektől kapott ki.

Szerbia hatodik Eb-jén vett részt, és ez a legjobb teljesítménye, eddig még nem jutott be a legjobb négy közé sem, ezúttal ez sikerült és rögtön aranyérmet szerzett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.