Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A kupagyőztes a Sepsi Arénába költözik az Európa Liga meccsére

Józsa Csongor 2024. május 16., 15:31 utolsó módosítás: 2024. május 16., 15:36

Két másodosztályos focicsapat nyert kupát, így indulhat el a második számú európai kupaporondon. A Vajdahunyadi Corvinulnak a Sepsi OSK nyújtott baráti jobbot. Fura helyzet, a Szuperligában nem indulhat, a nemzetközi porondon igen az erdélyi alakulat.

A kupagyőztes a Sepsi Arénába költözik az Európa Liga meccsére
Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor a sepsiszentgyörgyi stadionban nemzetközi mérkőzést játszhatnak Fotó: Pinti Attila

A Vajdahunyadi Corvinul szerda este büntetőrúgások után megnyerte a labdarúgó Román Kupa idei kiírását. A fináléban a Galaci Oțelult gyűrték le, ezzel pedig beírták magukat a román és az európai labdarúgás történelmébe. A második olyan másodosztályos együttes, amely részt vehet az Európa Ligában, amennyiben megkapja a licencet az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA).

Ezzel a Wisla Krakkó nyomdokaiba lépnek. A lengyel másodosztályos klub is magasba emelhette a Lengyel Kupát, hosszabbításban 2–1-re nyert a döntőben a Pogon Szczecin ellen. A Wisla a 93. percben egyenlített, így küldte túlórára a találkozót.

A Corvinul a trófea, a pénzdíj és a nemzetközi szereplés mellett egy másik kiírásban is ott lesz, az FCSB-vel csap majd össze a Román Szuperkupáért.

42 év után visszatér az európai porondra

A Florin Maxim által irányított gárda az Európa Liga előselejtezőjében játszik majd, amennyiben az UEFA megadja neki a licencet a 2024–2025-ös évadra. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elküldte a dokumentumokat Nyonba, és az európai testület várhatóan a következő napokban hagyja jóvá azokat. Román sportoldalak információi szerint ez amolyan formalitás.

A szövetségi források még a döntő előtt kifejtették: „Alapvetően ez az egyszerűsített eljárás csak egy ellenőrzés az UEFA részéről, hogy például csődbe ment klub ne kerüljön be az európai versenyekbe. A lényeg a sportszerűség, és ha a Corvinul megnyeri a kupát, akkor több mint valószínű, hogy az európai kupákban indulhat”.

Az FK Csíkszeredát ütötte ki a Román Kupában a Vajdahunyadi Corvinul a csoportkörbe kerülésért Fotó: Vajdahunyadi Corvinul

Kissé fura helyzet, a Corvinul az eredményei alapján akár feljuthatott volna a Szuperligába, de miután a 2021-es újraalapításakor a polgármesteri hivatal birtokában lévő sportklub helyébe lépett, így köztulajdonban lévő csapat pedig nem szerepelhet az élvonalban. Azaz, a felsőházi rájátszásban úgy játszottak, hogy nem volt feljutási joguk.

A vajdahunyadiak 1982-ben játszott az európai kupákban, akkor a Mircea Lucescu és Remus Vlad által irányított csapat az A-osztály harmadik helyén végzett, és az UEFA-kupában indult. Az első fordulóban a Corvinul a Grazer AK-t búcsúztatta, miután Ausztriában 1–1-et, otthon pedig 3–0-t játszott. A második fordulóban az erdélyiek kiestek az FK Sarajevo ellen.

Háromszéken játszhatják a nemzetközi meccseiket

A másodosztályos klub jelenlegi stadionja nem felel meg az európai kupakiírás elvárásainak. A Corvinul klubelnöke, Dan Colesniuc a Prima Sportnak kifejtette, meghívást kaptak a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-tól, hogy a hazai mérkőzéseket a Sepsi Arnénában játszhassák.
„Ők voltak az elsők, akik kezet nyújtottak. Ez egy olyan stadion, amely minden feltételnek megfelel, így Sepsiszentgyörgyre megyünk” – nyilatkozta a klubvezető.

Nagy tettet vittek véghez Fotó: Facebook/FC Corvinul 1921 Hunedoara

A Galaci Oțelulnak sem kell teljesen lemondania az európai álomról, még elérhetik a Konferencia Liga-szereplést. Ezért előbb meg kell nyerniük a vasárnapi osztályozót a Kolozsvári U-val, majd a felsőház harmadik helyezettjével jöhet a ki-ki meccs.

Jelenleg az U Craiovai U a harmadik, az előtte álló Kolozsvári CFR-nek két pont az előnye. Az utolsó, szombati fordulóban a kincses városiaknak elég egy döntetlen a vendég Konstancai Farullal szemben ahhoz, hogy bebiztosítsák ezüstérmüket és helyüket a harmadik legrangosabb európai sorozatban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.