Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Nálunk ez lehetséges: a Szuperligában nem, az európai porondon focizhatnak

Józsa Csongor 2024. április 05., 17:02 utolsó módosítás: 2024. április 05., 17:03

Kialakult a labdarúgó Román Kupa elődöntőjének mezőnye. Négy olyan együttes jutott el idáig, akiket nem nagyon vártak a szakemberek. Van egy igazán kakukktojás köztük.

Nálunk ez lehetséges: a Szuperligában nem, az európai porondon focizhatnak
Két mérkőzésre vannak az Európa Ligától a vajdahunyadiak Fotó: Facebook/FC Corvinul 1921 Hunedoara

A Kolozsvári U, az FC Voluntari, a Galaci Oțelul és a Vajdahunyadi Covinul maradt talpon a labdarúgó Román Kupa idei kiírásában. Az első három mind a Szuperliga alsóházi rájátszásának tagja, míg az utóbbi a 2. Liga felsőházában játszik.

Az együttesek érdeme, hogy tisztelettel kezelték a román labdarúgás második számú versenyét. Egyben a mostani egy igencsak bizarr esetet eredményezhet: amennyiben a vajdahunyadiak hódítják el a Román Kupát, akkor indulhatnak az európai kupaporondon, úgy, hogy a klubnak nincs feljutási joga a Szuperligába.

A Corvinul úgy játszik a 2. Liga play-offjában, hogy biztosan tudja, nem juthat fel az élvonalba, ugyanis a klub szervezeti formája miatt nem kapja meg az élvonalbeli licencet.

Annak fényében, hogy a másodosztályú gárda valósággal kiütötte, 4–0-ra nyert a Kolozsvári CFR ellen a negyeddöntőben, nem tűnik lehetetlen küldetésnek a trófea megkaparintása. Ráadásul az elődöntőben az FC Voluntari lesz az ellenlábasa, az a klub, amelyik meglehet arra koncentrál, hogy elkerülje a kiesést a Szuperligából.

A 2. Liga rájátszásában az FK Csíkszeredával is megmérkőznek Fotó: Vajdahunyadi Corvinul

Emellett az élvonalbeli csapat számára nincs nagy tétje a kupameccsnek, hiszen az egyetlen a négy között, amelyik nem játszhat a nemzetközi porondon, ha megnyeri a kiírást – mert nem teljesíti az ehhez szükséges felételeket.

Ez aztán a paradoxon

Összefoglalva: amennyiben a román labdarúgás másodosztályú csapatának sikerülne a magasba emelnie a Román Kupát a május 15-i nagyszebeni döntőben, akkor ezzel egyidőben a Corvinul megkapná a jegyeket az Európa Liga előselejtezőkörére, amely a Bajnokok Ligája után a második számú klubsorozat.

Ez amellett, hogy igazi meglepetés lenne, egyben paradoxon is, hiszen a vajdahunyadi közjogi klubnak számít, így az országos sporttörvény nem teszi lehetővé számukra, hogy a másodosztálynál magasabb szinten képviseljék magukat.

Az ország határain belül tehát csak igazi kiscsapat lehetnek, ezzel szemben szárnyalhatnak Európában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.