Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Izlandi bánat, a franciák az utolsó pillanatokban léptek a négy közé

MTI 2022. január 26., 23:27

A francia válogatott jutott negyedikként a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjébe, miután a budapesti középdöntőcsoport utolsó meccsén nagy hajrával 30–29-re legyőzte a gyakorlatilag végig vezető Dániát.

Izlandi bánat, a franciák az utolsó pillanatokban léptek a négy közé
A dánok több alapembert is pihentettek, a végén bukták el a csoportgyőzelmet Fotó: MTI/Illyés Tibor

Izland 34–24-re legyőzte Montenegrót az első középdöntőcsoport utolsó fordulójában. Az északi szigetország csapatának mindenképpen nyernie kellett, hogy életben tartsa reményét az elődöntőbe jutásra. Esélyeiket tovább növelte, hogy Aron Pálmarsson, Bjarki Már Elísson és Elvar Örn Jónsson számára véget ért a koronavírusos megbetegedés miatti karanténidőszak, így visszatérhettek a keretbe. A remekül rajtoló izlandiak a 12. percben már 6–1-re vezettek, és ezt követően is nagy fölényben játszottak, így a szünet előtt 17–7-es előnyben voltak.

Montenegrónak már az első félidőben is volt egy 3–0-s sorozata, majd a második felvonás elején is nekirugaszkodott a felzárkózásnak Milos Vujovic vezérletével, aki korábban öt évig Tatabányán kézilabdázott. Csapata 16–21-ig jutott, ám ezután Ómar Ingi Magnússon és Bjarki Már Elísson góljaival biztossá tette sikerét az izlandi együttes.

Szinte végig szoros volt az állás a tét nélküli Horvátország–Hollandia mérkőzésen, először a 48. percben, egy 4–0-s horvát sorozat végén alakult ki kétgólosnál nagyobb különbség a csapatok között. A hátralévő időben a hollandok Lucas Steins irányításával visszazárkóztak, majd egy perccel a vége előtt egyenlítettek. Már csak 17 másodperc volt hátra, amikor Tin Lucin betalált, és már csak öt, amikor a gyors középkezdés után Steins beállította a 28–28-as végeredményt.

A magyarok csoportjából továbbjutott Hollandia bravúros teljesítménnyel, három győzelemmel, három vereséggel és egy döntetlennel zárta szerepelését története második Európa-bajnokságán.

Az eddig hibátlan dánok már korábban biztosították helyüket a legjobb négy között, a franciáknak ehhez mindenképpen pontot kellett szerezniük a csoport utolsó meccsén. A dolgukat látszólag megkönnyítette, hogy az ellenfélnél Mikkel Hansent, Mathias Gidselt és Magnus Saugstrupot sem nevezték be a meccsre.

Ennek ellenére is a skandinávok kezdték jobban a mérkőzést (3–0), a franciák pedig a hatodik percben időkérésre kényszerültek. Támadásban némileg rendezte sorait Franciaország, egy gólra felzárkózott (10–9), ám védekezésben továbbra sem remekelt, Vincent Gerard húsz percen át egy lövést sem védett, érkezett is Wesley Pardin a kapuba, neki jött össze az első francia hárítás a 25. perc végén.

A dánok elöl nagyon hatékonyak voltak, azonban a különbséget igazán a védelmek közti differencia jelentette: a szünetig a franciáknál a két hálóőr összesen egyet hárított a 18 dán kísérletből (6 százalék), míg a túloldalon Kevin Möller húsz kapura tartó lövésből nyolcat védett (40 százalék).

A fordulást követően a dán gólvonalon már Niklas Landin mutatott be egymást követően két bravúrt, miközben a francia védekezésből fontos láncszem esett ki a záró negyedórára azzal, hogy Ludovic Fabregas megkapta harmadik kétperces kiállítását. Ennek ellenére fokozatosan zárkózott a francia gárda, a kapuba visszaállt Gerard kulcspillanatokban védett, így az utolsó négy percen belül egyenlített is (28–28) az olimpiai bajnok, amely másfél perccel a dudaszó előtt vezetett először.

A hektikus utolsó perceket jobban bírták idegekkel a franciák, míg a játékrész derekán öt góllal is vezető dánok kissé dekoncentrálttá váltak. A kiélezett találkozót úgy nyerte meg Franciaország, hogy Gerard négy, Pardin egy lövést védett, szemben Möller nyolc és Landin hat hárításával.

Franciaország így a középdöntő-csoport első, míg Dánia a második helyezettjeként jutott a négy közé, a csoportkörben a magyar érdekeltségű négyest megnyerő Izland pedig az elődöntőről lecsúszva az ötödik helyért mérkőzhet pénteken.

A franciák Svédországgal, a dánok Spanyolországgal találkoznak pénteken a négy között.

Eredmények, középdöntő, 4. (utolsó) forduló, I. csoport (Budapest):
Horvátország–Hollandia 28–28 (13–15), 
Izland–Montenegró 34–24 (17–8),
Franciaország–Dánia 30–29 (12–17). 
A végeredmény: 1. (és elődöntős) Franciaország 8 pont, 2. (és elődöntős) Dánia 8, 3. Izland 6, 4. Horvátország 3 (124-136), 5. Hollandia 3 (137-156), 6. Montenegró 2. Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A pénteki program (Budapest): 16.30-tól Norvégia–Izland (az 5. helyért ); 19 órától Svédország–Franciaország (elődöntő), 21.30-tól Spanyolország–Dánia (elődöntő).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.