Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Svella Koppány, a feltörekvő székely terepmotoros

Dobos László 2023. december 19., 14:33 utolsó módosítás: 2023. december 19., 14:34

Szentegyházi terepmotorost is díjaztak az elmúlt napokban Brassópojánán, a Román Motorsport-szövetség (FRM) év végi, díjkiosztó gáláján. Megkerestük Svella Koppányt, pályafutásáról kérdeztük.

Svella Koppány, a feltörekvő székely terepmotoros
Galérianézet
Svella Koppány el szeretne jutni a világ legnagyobb versenyeire is Fotó: Svella Koppány magángyűjteménye

A szentegyházi fiatalember 2005-ben született, és 7 éves korában szeretett bele a motorsportba. A Román Motorsport-szövetség (FRM) brassópojánai gáláján Svella Koppányt a hard-enduro C géposztályában, a Hobby kategóriájában díjazták, ahol második helyet ért el a fiatal sportoló, aki a Bukaresti Racing Go SK színeiben versenyzett.

– Hogyan ismerkedett a motorsporttal? Melyek voltak az első lépések ebben a sportágban?

– Minden 7 éves koromban kezdődött, amikor szülinapomra kaptam ajándékba egy quadot. Négy évvel később pedig megkaptam az első kétkerekű motoromat, az egy 85 köbcentis Kawasaki volt, és

azóta tart a szerelem ezzel a sporttal.

– Autodidakta módon sajátította el a sportág ábécéjét, vagy volt oktatója, edzője? Ebben a sportágban ez hogyan történik?

– Van Szentegyházán egy nagyon komoly motoros csapatunk, akik rendszeresen járnak motorozni. Bekerültem közéjük, velük kezdtem járni. Ez egy felnőtt csapat, és én 14 évesen kezdtem velük motorozni. Rengeteget tanultam tőlük, közöttük fejlődtem.

– A kívülálló számára felmerül a kérdés, hogy hol gyakorolnak a motorosok, milyen pályákon. Mikor volt az első versenye?

– Többnyire dombokon, völgyeken, az erdőkben. Van egy pályánk sok-sok akadállyal, rönkökkel, gumikkal és kövekkel nehezítve. Az első versenyem 2018-ban volt, hazai környezetben, Szentegyházán. Akkor indultam először, de sajnos azt a versenyt nem tudtam befejezni, mert letörött a motorom kapcsolókarja.

Akkor egy rövid időre el is ment a kedvem a versenyzéstől.

Két évre rá lett egy új motorom, egy nagyobb, az már felnőttek számára gyártott motor, és azzal jártam a nagyokkal együtt, azzal fejlődtem. 2021-ben indultam először az országoson, a szakszövetség által szervezett versenyen, amely endurokrossz volt. Abban az évben teljesítettem két endurokrossz-versenyt, az egyiket a harmadik helyen fejeztem be.

Ezt követően, a 2022-es év volt az első olyan esztendő, amikor egy egész szezont végigcsináltam. Akkor már átváltottam hard enduróra.

Verseny közben. Komoly kihívásokkal kell megküzdeni Fotó: Svella Koppány magángyűjteménye

– Mit kell tudni ezekről a hard enduro versenyekről? Hol zajlanak, milyen pályákon, milyen kihívásokkal szembesül a sportoló?

– Egy hard enduró verseny általában háromnapos. Első nap van a prológ, a felvezető próba. Ez általában egy kiépített terepen zajlik, a szuperendurópályán, de van amikor egy gyors, kb. 20 km-es erdei szakaszon. A következő két napon következnek az igazi versenyek, a másodikon 80–100 km-es távot kell teljesíteni, a harmadikon pedig rövidebbet, de ez is általában 70 km.

A pálya végig ki van szalagozva, patakokon kell átmenni, emelkedők és ereszkedők, köves részek követik egymást. A pályán találkozunk a természet által kialakított minden nehézséggel.

– Milyen kell legyen egy hard enduro versenyző?

– Fizikailag, erőnlétileg toppon, nagyon jónak kell lenni. És természetesen kell tudni motorozni, jó kell legyen a koncentrálóképesség, illetve jól működjenek a reflexek.

– Önnél a motorozás technikai része, a szervizelés hogyan áll össze?

– Az alkatrészellátást az egyik székelyudvarhelyi szaküzlet kedvezményesen biztosítja. És van egy jó barátunk, aki rengeteget segít, ingyen szervizeli a motort. Az évek során sok mindent tanultam tőle, de amikor nagyobb probléma van, a motort meg kell bontani, akkor azt ő csinálja.

– Hol szeretné folytatni tanulmányait a középiskola után?

– Tizenegyedik osztályos vagyok, magántanuló. A folytatásban, érettségi után fogorvosi vagy fogtechnikusi főiskolát szeretnék elvégezni, abban a szakmában szeretnék dolgozni.

– Mit szeretne elérni a sport terén, mi a célkitűzése?

– Mindenképpen szeretném a motorozást folytatni. Igyekszünk a családommal a jövő évre megteremteni az anyagi hátteret, szeretnék az expert kategóriában indulni,

a hosszabb távú cél pedig a profi kategória. De el szeretnék jutni a világ legnagyobb versenyeire is.

Svella Koppány az egyik hard enduro verseny "rönkös" szakaszán Fotó: Svella Koppány magángyűjteménye

– Mennyire ismert, mennyire elterjedt Székelyföldön a hard enduro, az endurokrossz és a többi motorsport?

– Szerintem Székelyföldön az enduro a legelterjedtebb válfaja a versenyszerű motorozásnak. Van több, nagyon jó eredményt elért motokrosszos Székelyföldön. Az enduróban nem én vagyok az elit, a legjobban menő, én csak a nyomukban járok. Ott vanak a székelyudvarhelyiek, a korondiak, a csíkiak, a gyergyóiak, akik mind mind nagyon jól teljesítenek.

– Romániában hol szerveznek ilyen versenyeket?

– Számos helyszín van, nyilván a Kárpátokban. Idén például az első az Arsenal-parkban volt Hunyad megyében, a második forduló a szintén Hunyad megyei Gyaláron, de azt kihagytam. Bákó megyében, Comănești környékén is rendeztek fordulót, utána a Brassó megyei Zernyest, a Királykőn, majd Ditróban zajlott etap, illetve a Ruszka-havasokban (Poiana Ruscă), az utolsó forduló pedig a Golden Mountain-verseny volt, Băița környékén.

Svella Koppány (balról az első) a szakszövetség évvégi gáláján Fotó: Svella Koppány magángyűjteménye

– Népes egy-egy hazai enduróverseny?

– Átlagban egy ilyen versenyen 200–250 induló van, persze több kategóriára leosztva. De ott van például a ditrói verseny, ahol idén 300-nál is többen voltak, sok külföldi. Volt például bolgár, izraeli, új-zélandi, de még Egyesült Államokbeli induló is.

– Melyek ennek a sportágnak a legnagyobb versenyei?

– Az egyik Ausztriában van, az Erzberg Rodeo, a világ egyik legnehezebb enduróversenye, de el szeretnék indulni a Nagyszebenben zajló hard enduro viadalon, ami szintén a nagy világversenyek közé tartozik. De ott van a törökországi Camel Trophy, amelyet ugyancsak a sportág egyik legnagyobb versenyei között tartanak számon.

Mi is az enduro?

Az enduro a motorsport egyik formája, amelynek pályája kizárólag off-road, vagyis terep. Enduróban különböző mesterséges, illetve természetes akadályt kell leküzdeni a cél eléréséhez. A verseny során több ellenőrző pont található, ahol megmérik, mennyi idő alatt teljesítették az adott szakaszt. Aki a legjobb időt futja a versenyen, az nyer. Kizáráshoz vezethet, ha a versenyző a pálya útvonalától eltérve, máshonnan közelíti meg az ellenőrző pontokat.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.