Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Nehéz vajúdás, nagy remények: Eddi-gyerek az apja nyomdokain

Nánó Csaba 2022. január 27., 17:57 utolsó módosítás: 2022. január 27., 18:01

Hosszú huzavonát követően Edward Iordănescut nevezte ki a FRF a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányává. Ő a 74. tréner, aki az utóbbi 100 évben betölti ezt a tisztséget.

Nehéz vajúdás, nagy remények: Eddi-gyerek az apja nyomdokain
Edward Iordănescu feladata lesz kilendíteni a holtpontról a román labdarúgó-válogatottat

Az eredményesség egyik fontos feltétele az élet majdnem minden területén az állandóság, a következettség, a folytonosság megteremtése. Nincs ez másként a sportban sem. Persze Romániában, ahol szinte semmi sem történik zökkenőmentesen, a szövetségnek két hónapra volt szüksége arra, hogy eredményre jusson a szövetségi kapitány kinevezését illetően.

Miután több neves edző – köztük Hagi és Bölöni László – is visszautasította a FRF ajánlatát, némileg kompromisszumos megoldásra jutottak. Az edzői tapasztalattal alig rendelkező, ennek ellenére sokat emlegetett Adrian Mutu végül kiesett a kalapból, a szövetség is megvilágosodott talán, hogy kísérletezésnek már nincs helye, így végül a FCSB, CFR és egyéb csapatok egykori edzőjével, Eddi Iordănescuval kötött szerződést.

A román válogatott történetében ő a második (Răzvan Lucescu után), aki ezen a szinten apja nyomdokaiba lép. Úgy tűnik, Burleanuek is rájöttek, hogy a fiatalság nem erény, csupán egy állapot, és egy válogatott vezetéséhez némi tapasztalatra is szükség van. A 43 éves Iordănescu sem ért el eddig eget rengető sikereket, 2018-ban úgy nyert a kolozsvári vasutasokkal Szuperkupát, hogy mindössze három mérkőzésen ült a kispadjukon.

Köztudottan konfliktusos személyiség, aki nem tűri, ha beleszólnak munkájába, így aztán több klubtól is idő előtt távozott, bizonyítani nem igazán volt lehetősége. De ez legyen a szövetség és az ő problémája.

Edditől azt várja a FRF, hogy kilendítse a holtpontról a válogatottat, ami a román foci jelenlegi helyzetében nem lesz könnyű feladat.

Magyarok a román kispadon

1922-től kezdődően Iordănescu a román labdarúgó-válogatott sorrendben 74. szövetségi kapitánya. Voltak edzők, akik többször is betöltötték a tisztséget, mások ideiglenesen lettek kinevezve, és voltak, akik mindössze két-három hónapig bírták a strapát. A válogatott első jegyzett edzője a nagyváradi születésű Teofil Moraru volt 1922-1923 között, az ő irányításával játszotta a román nemzeti tizenegy az első nemzetközi mérkőzését is Jugoszlávia ellen.

A román válogatott 100 éves története során több magyar nemzetiségű tréner is megfordult a kispadján. Közöttük úttörőnek számít a temesvári születésű Vogl Imre, aki összesen három alkalommal (1943-1945, 1947-1948, 1950-1952) töltötte be a szövetségi edző szerepet. Vezette a román nemzeti tizenegyet Barátky Gyula, Kovács István, Jenei Imre (két mandátumban) vagy Bölöni László is.

Először 1930-ban jutottak ki világbajnokságra Costel Rădulescu edzővel, utoljára 1998-ban, amikor Edward apja, Anghel Iordănescu volt a kapitány.

A szövetség bizonyára azt reméli, hogy az alma nem esett messze a fájától, bár a mostani kontextus minden szempontból – játékosállomány, nemzetközi erőviszonyok és így tovább – egészen más. Eddi az utóbbi húsz év kilencedik szövetségi kapitánya, tehát a szövetség átlagban kétévente cserélte őket.

Magyarországnak százhúsz év alatt (1902-2022) 56 szövetségi edzője volt, ami sokkal jobb átlag, mint a román foci esetében.

A románokhoz hasonlóan túl sok világbajnoki részvétellel mi sem dicsekedhetünk: igaz, hogy válogatottunk 1938-ban és 1954-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett, másrészt viszont 1986 (!) óta nem jutottunk ki a legrangosabb focieseményre. Akkor Mezey György irányításával vettünk részt a mexikói vb-n, de sajnos nem értünk el különösebb sikereket.

Külföldiek Magyarországon

A magyar labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya 1902 és 1904 között a tragikus sorsú Gillemot Ferenc volt, aki 1917-ben, a román betöréskor önként jelentkezett a harctérre, és Petrozsény mellett életét vesztette. Különleges helyet foglal el a szövetségi edzők sorában Hajós Alfred, aki úszóként és építészként szerzett hírnevet magának, ennek ellenére 1906-ban három mérkőzésen ő irányította a labdarúgó-válogatottat. A leghíresebb Sebes Gusztáv, az ő idejében állt össze az Aranycsapat.

Ha már őket emlegetjük: a fenomenális csapat tagjai közül mindössze ketten, Bozsik és Puskás vezethették edzőként is a válogatottat.

Ha a focisták között az évek során többen is megfordultak a román és a magyar válogatottban, Jenei Imre az egyetlen, aki mindkét nemzet válogatottjánál betöltötte a szövetségi kapitányi posztot.

Ameddig Romániának egyetlen külföldi edzője volt a válogatottja élén (a német Christoph Daum 2016-2017-ben), addig Magyarországon ez már nem számít különlegességnek. 2004-ben nevezték ki a nemzeti tizenegy élére Lothar Matthäus német edzőt, később a holland Erwin Koeman, a német Bernd Stock, a belga Georges Leekens, 2018-tól pedig az olasz Marco Rossi töltötte, illetve tölti be a tisztséget.

Ameddig a román szövetség 20 év alatt kilenc edzőt cserélt, a magyar kispadon ugyanennyi idő alatt 13 szakember fordult meg.

Köztük olyanok, mint Csábi József (2013-ban), aki egyetlen mérkőzésen vezette a csapatot, vagy Szélesi Zoltán (2017-ben), aki két meccsen irányított a pálya széléről. A legtöbbször a ma már teljesen feledésbe merült Minder Józsefet nevezték ki szövetségi kapitánynak, 1908–11 és 1914–17 között, illetve 1919-ben és 1930-ban töltötte be a posztot. Őt követi Mészöly Kálmán három mandátummal, kétszer nevezték ki többek között az erdővidéki származású Baróti (Kratochfill) Lajost és Illovszky Rudolfot.

Állandóság, eredményesség?

Úgy a román, mint magyar labdarúgó-szövetségek viszonylag gyakran váltották a szövetségi kapitányokat, ami általában a gyenge teljesítményeknek tudható be. Más a helyezet a komoly nemzetközi sikereket elért nemzetek esetében, ahol az évtizedek során kevesebb szövetségi kapitány jobb munkát végzett.

Talán kissé hihetetlennek tűnik, de a négyszeres vb-győztes és háromszoros Európa-bajnok Német Szövetségi Köztársaság nemzeti válogatottjának kispadján közel 100 év alatt mindössze 11 (!) szövetségi kapitány foglalt helyet.

Otto Nerz például 1926-tól tíz éven keresztül töltötte be a tisztséget. Sepp Herberger 1936-tól kezdve 28 (!) éven át vezetett a nemzeti tizenegyet, vele világbajnokságot is nyertek 1954-ben. Következett Helmuth Schön 14 éves „uralkodása” és az újabb vb-cím 1974-ben. Franz Beckenbauer, a „császár” hat évig volt a válogatott élén, ő játékosként és edzőként is világbajnok lett. A mindeddig utolsó vb-aranyat Joachim Löw vezérletével nyerték a németek, a szakember 2006-tól egészen tavalyig volt szövetségi kapitány. Anglia egyszer nyert világbajnokságot, a háború óta 17 szövetségi kapitánya volt, ami majdnem nyolc évtized alatt nem egy nagy szám.

És ha már britek: világszinten is különlegesnek számít, hogy a skót Alex Fergusson 27 évig edzette a Manchester United csapatát, megszámlálhatatlan sikert érve el. Talán ő a legjobb példa arra, hogy az állandóság megteremti a maga babérját.

Brazília ötször lett világbajnok, ők sem cserélték sűrűn a szövetségi kapitányokat. 1936-tól napjainkig 37 szakember ült a csapat kispadján, köztük Mario Zagallo, aki játékosként és edzőként is csúcsra jutott. A kétszeres világbajnok franciák az utóbbi 50 évben 15 alkalommal váltottak edzőt. Michel Hidalgo 8 évig volt szövetségi kapitány 1976 és 1984 között, Didier Deschamps immár tizedik éve vezeti a gall kakasok válogatottját! Ő is azon kevesek közé tartozik, aki játékosként és edzőként egyaránt világbajnok lett. Az olaszok 1982-ben azzal az Enzo Bearzottal nyertek vb-t, aki 11 évig ült a válogatott kispadján!

A labdarúgásban sem szabály, hogy nagy játékosból nagy edző legyen, és jelentős edzőkből sem lesz mindig szövetségi kapitány. Egy ilyen állásban a tapasztalat viszont nem árt, hiszen a nemzeti válogatott nem laboratórium, ahol ráérünk kísérletezni.

Eredmény-centrikus világunkban azonnali sikereket várnak vezetők és szurkolók egyaránt, talán ez az egyik oka, hogy manapság kevés csapat vagy nemzeti válogatott kispadján ragad meg egy edző huzamosabb ideig.   

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.