Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Mentorprogram segíti a játékvezető útját a felsőbb ligák felé

Józsa Csongor 2024. április 19., 13:21

Hargita megye legjobban jegyzett sípmestere, kopogtat a labdarúgó 2. Liga kapuján. Itt nem állna meg, a céljai elérésében a szakszövetség programja is támogatja.

Mentorprogram segíti a játékvezető útját a felsőbb ligák felé
A székelyudvarhelyi Feleki Gellért jelenleg a 3. Ligában fújja a sípot Fotó: Facebook/Feleki Gellért

A Román Játékvezetői Testület (CCA) az elmúlt héten Herkulesfürdőn tizennégy, 2. és 3. Ligás sípmesternek rendezte a Next Generation elnevezésű program újabb állomását.

A keretben ott volt Hargita megye jelenleg legjobban jegyzett, a harmadosztályban közreműködő, székelyudvarhelyi Feleki Gellért is. Őt tavaly választotta ki a testület, ez pedig olyan játékvezetőknek szól, akikben megtalálták a tehetséget, a mentorok látják, egyben arra készítik elé, hogy sokkal magasabb szinten vezessenek találkozókat.

„Nem olyan egyszerű ebbe csak úgy bekerülni, ahogy nagyon könnyű kiesni belőle is. Ezúttal is mindenféle tesztet el kellett végeznünk, volt mind fizikai, mind elméleti része. De volt specifikus feladat is, például egy ötven méteres sprint után egy monitoron megjelenik egy meccsfázis, ott pedig rögtön meg kell hozzál egy ítéletet.

Tehát, olyan volt, mintha élőben, a találkozón lennél, ezzel szimulálták, hogy jó, vagy rossz döntést hozol meg az adott helyzetben”

– fejtette ki megkeresésünkre Feleki Gellért.

A Next Generation program résztvevőei, középen, az első sorban Feleki Gellért Fotó: frf.ro

Hozzátette, a sok foglalkozás mellett online tartott előadást a CCA jelenlegi elnöke, a görög Kyros Vassaras, illetve több témában dolgoztak fel számukra számukra prezentációkat.

„Egy igazán tömör négy napon vagyunk túl. De most már a célokra kell összpontosítanunk, jönnek az újabb meccsek, amelyeken helyt kell állnunk. Mindenkinek van egy mentora, az enyém a kolozsvári Marcel Savaniu, aki kiváló játékvezető volt. Vele szoros a kapcsolatom, amikor úgy adódik, ott van az összecsapásaimon. Kifejti, mi volt jó, mit tettem rosszul, mit felejtsek el, azt ne csináljam a folytatásban.

Jómagam most a 2. Liga kapuján kopogtatok, nagyon remélem, hogy a következő szezonban már be is lépek ezen. Aztán pedig haladok tovább, mert itt nem állnék meg. A Next Generation program célja, hogy olyan játékvezetők kerüljenek ki, akik a legmagasabb szinten, a Bajnokok Ligájában, Európa-bajnokságokon, világbajnokságokon működjenek közre” – tette hozzá a székelyudvarhelyi játékvezető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.