Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Amikor az edző a lelátóról nézi csapata mérkőzését

Józsa Csongor , Zátyi Tibor 2023. november 09., 12:22 utolsó módosítás: 2023. november 09., 12:24

Pillanatok alatt piros lapot kaphat egy vezetőedző is. Mit jelent ez egy focicsapat életében? A hátrányból lehet előny is, vélik a főszereplők. Körbejártuk, mit jelent a tréner eltiltása.

Amikor az edző a lelátóról nézi csapata mérkőzését
Galérianézet
A figyelmeztetésnél leggyakrabban előforduló okok a csapat saját technikai zónája határainak folyamatos figyelmen kívül hagyása, illetve a játékvezetői döntések megkérdőjelezése Fotó: Pinti Attila

Cristiano Bergodi, a Bukaresti Rapid edzője, a hétvégi, FCSB elleni találkozón megkapta negyedik sárga lapos figyelmeztetését, így nem lesz ott együttese kispadján a volt csapata, a Sepsi OSK-val szembeni labdarúgó Szuperliga találkozóján.

Ennek kapcsán annak próbáltunk utánajárni, hogy ez mit is jelenthet egy csapat életében. Az a szakember, aki az edzéseket tartja, a győztes taktikát felállítja, az kénytelen a lelátóról, amolyan szurkolóként végig nézni tanítványai produkcióját.

Már pár idénye, hogy nem csak a játékosoknak, hanem a kispadon ülő, hivatalos személyeknek is felmutathatnak lapokat a játékvezetők. Bálint Attilát, a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület (HMLE) játékvezetői testületének vezetőjét arról kérdeztük, hogy mikor is kaphatnak az edzők ilyen büntetést.

Fotó: Pinti Attila

„A figyelmeztetésre és a kiállításra a szabálykönyv több mindent felsorol. Azaz, hogy mire lehet sárga és piros lapot adni az edzőnek és a kispadon ülő többi személynek. Ezek közül a legfontosabbak, és ami a leggyakrabban előfordul a figyelmeztetésnél

a csapat saját technikai zónája határainak folyamatos figyelmen kívül hagyása, az eltérő vélemény kimutatása szóval vagy tettel, illetve az olyan cselekedet, amely egyértelműen jelzi a játékvezető iránti tisztelet hiányát, például gúnyos tapsolás.

Bálint Attila, a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület (HMLE) játékvezetői testületének vezetője Fotó: Erdély Bálint Előd

Az edzők kiállításánál ilyen a labda megtartása, elrúgása, a technikai zóna szándékos elhagyása egy játékvezetővel szembeni ellenvélemény kifejezése vagy a vele szembeni tiltakozás céljából, provokatív vagy ingerlő cselekvés céljából, egy tárgy szándékos játéktérre dobása, valamint a pályára való belépés egy játékvezetővel való összetűzés céljából.

De természetesen pirosat kap a tréner a második figyelmeztetés megszerzését ugyanazon a mérkőzésen, vagy az erőszakos cselekedetért” – fejtette ki Bálint Attila.

Nem csak a játékosoknak, hanem a kispadon ülő, hivatalos személyeknek is felmutathatnak lapokat a játékvezetők Fotó: László Ildikó

Azzal kapcsolatosan, hogy mi az eljárás, amikor egy olyan mérkőzés következik, ahol az edző el van tiltva, a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület játékvezetői testületének vezetője elmondta, a szabályzat azt írja elő, hogy ilyenkor

nem léphet be az edző a csapata öltözőjébe, nem lehet ott a játékoskijárónál, nem ülhet le a kispadra.

Csak a lelátón foglalhatnak helyet, és semmiféle kontaktus nem engedélyezett az együttesével.

Nem mindegy, ki adja az utasításokat

Mitra Szilárd, a Székelyudvarhelyi FC másodedzője, játékosa szerint bármilyen csapat számára hátrány, ha valaki el van tiltva, főleg, ha a vezetőedzőről van szó.

„Nem mindegy, hogy ott van a pálya szélén, ahonnan utasításokat tud adni a játékosoknak, vagy a lelátóról próbál beleszólni a meccsbe, esetleg telefonon keresztül értekezni a kispaddal. Nem szabad elfelejteni, hogy egy focimeccs nem egy mateklecke, nem egy egyenlet.

Hiszen lehet, hogy egész héten alaposan készülsz a találkozóra, egy apró történés a pályán viszont teljesen megváltoztatja a kimenetelét.

Természetesen ilyen helyzetekben is, amikor a vezetőedző el van tiltva, a stáb alaposan előkészíti a meccset, arra viszont nincs megoldás, hogy a találkozó közbeni hirtelen változásokra rögtön új utasításokat osszon ki a tréner. Ezért nagyon fontos a játékosokban tudatni, nekik elfogadni, hogy amennyiben egy stábtag, esetünkben a másodedző ad utasítást, az ugyanaz, mintha a vezetőedző mondaná” – mondta Mitra, majd hozzátette, hogy amennyiben a másodedző veszi át az irányítást egy-két meccs erejéig, sülhet el jól is, rosszul is.

Mitra Szilárd szerint nagyon fontos a játékosokban tudatni, nekik elfogadni, hogy amennyiben egy stábtag, esetünkben a másodedző ad utasítást, az ugyanaz, mintha a vezetőedző mondaná Fotó: Beliczay László

„Ha van egy agresszívebb mentalitású vezetőedződ, aki folyamatosan kiabál a játékosokkal, eltiltása esetén lehet a labdarúgó megnyugszik és jobban teljesít. Ám vannak olyan focisták is, akik a pálya széli utasításokhoz vannak szokva, és ha nem kiabálod be, hogy bizonyos helyzetekben mit csináljon, lehet, hogy rossz döntést hoz” – tette hozzá.

Elkerülne minden lapot

Az FK Csíkszereda vezetőedzője, Ilyés Róbert szerint is lehet jó és rossz hozadéka, ha a tréner eltiltást kap, nem lehet ott a kispadon. „Ilyenkor vannak olyanok, akik felszabadultabban játszanak, de vannak olyan játékosok is, akiknek akkor megy a foci, ha az edző utasítja, mit csináljon a pályán.

Amúgy nagyon sokat számít, hiszen ilyenkor a bemelegítés után, a meccs előtt, vagy a szünetben sem jöhet be az edző az öltözőbe, nem tudja személyesen elmondani, hogy mi működött és mi nem.

Ez pedig egy csapatnak nagy hátrány, várhatóan ez ezzel így lesz a Rapid is pénteken”

– mondta Ilyés.

A korábbi középpályás több éven át a Sepsi OSK másodedzője volt, így volt alkalma rá, hogy a vezetőedző hiányában ő irányítsa a háromszékieket a Szuperligában. „Többször megadódott a lehetőség, hiszen Leo Grozavu eléggé lobbanékony volt, míg Cristiano Bergodival is megtörtént, hogy eltiltották, így én kellett helyettesítsem.

Szerencsére, amikor be kellett ugrani, akkor örökké jól levezettem a meccseket, győztünk, vagy döntetlent játszottunk.

Az ilyen helyzetben nagyon fontos a tisztelet a játékos részéről a másodedző felé, hiszen ha a játékos értékeli, felnéz rá, akkor el is fogadja az utastításait”

– folytatta.

Ilyés Róbert a mérkőzéseken csak a csapatára és a játékra koncentrál Fotó: Pinti Attila

Kiemelte, hogy a mérkőzéseken ő kizárólag a csapatára és a játékra fókuszál, nem foglalkozik a játékvezetéssel. „Nagyon nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy ne foglalkozzak a játékvezetéssel. Vannak edzők, akik folyamatosan a bírókkal foglalkoznak, és nem a csapattal, ez pedig hátrány is lehet.

A mérkőzés alatt edzőként is a játék nyomása alatt vagy, és lehetnek olyan pillanatok, amikor elveszíted az önkontrollt, a lefújás után pedig rögtön megbánod a tettedet.

Kiegyensúlyozottnak tartom magam, ha a pályán rossz döntés is születik, továbbra is a csapatommal foglalkozom. Vannak edzők, akik folyamatosan tiltakoznak a játékvezetői döntések miatt, ezzel pedig nyomást gyakorolnak a bírókra, partjelzőkre, hogy majd olyan ítéletet hozzon, ami a gárdáját segíti, még akkor is, amikor nem is a javára kellene billenjen a mérleg.

Eddigi edzői pályafutásom során nemhogy nem voltam kiállítva, még sárga lappal sem voltam figyelmeztetve. Ezt szeretném ezentúl is megtartani” – fejtette ki Ilyés.

A kispadon ülők közül is bárkit eltilthatnak Fotó: Facebook/Sepsi OSK

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.