Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A Szuperliga harmadik helye erősebb és többet érő lehet, mint a második

Józsa Csongor 2024. április 12., 14:40

Az egyik csapat kupagyőzelme a feje tetejére állíthatja az európai kupaporondon való indulást. Még egy paradoxon melyet a román fociban találunk.

A Szuperliga harmadik helye erősebb és többet érő lehet, mint a második
Nem mindegy, hogy melyik együttes nyeri a labdarúgó Román Kupát Fotó: Pinti Attila

Az elsőről egy héttel ezelőtt számoltunk be: a másodosztályos Vajdahunyadi Corvinul ott van a labdarúgó Román Kupa legjobb négy csapata között. A 2. Liga felsőházi rájátszásában szereplő gárdának nincs feljutási joga a Szuperligába, viszont amennyiben megnyeri a kupakiírást, az számára nemzetközi porondon való szereplést ér. Mert ott rendben van a licence.

Ugyancsak a Román Kupa hozhatja a következő, igencsak furcsa helyzetet. Éspedig, abban az esetben, ha az FC Voluntari – aki szintén bejutott az elődöntőbe – lesz a kiírás győztese. Az Ilfov megyei klub nem rendelkezik UEFA-licenccel, így nem játszhat az Európa Liga előselejtezőjébe. Ebben az esetben egy, a Szuperligában szereplő együttese részesülne ezzel a joggal, hogy induljon a Bajnokok Ligája után a második számú kupakiírásban.

És itt jön a bökkenő, mert ez nem nem a bajnokság második helyezettje ölébe esne.

Az aranyérmes a Bajnokok Ligája előselejtezőkörébe jut, a szezon végén második helyezett gárda pedig a Konferencia Liga második körében indul – mert ilyen a versenykiírás.

Fotó: Pinti Attila

Amennyiben az FC Voluntari megnyeri a Román Kupát, akkor a Szuperliga harmadik pozíciójában záró együttes veszi át a kupagyőztes helyét, azaz, ő mehet az Európa Liga előselejtezőjébe. Ezt a Román Labdarúgó-szövetség is megerősítette

Paradoxon, de ha a Voluntari kupagyőztes lesz, akkor a felsőházi rájátszás végén a harmadik hely a Szuperligában fontosabb és értékesebb lesz, mint a második pozíció...

Az FC Voluntari a Román Kupa elődöntőjében a Vajdahunyadi Corvinul ellen játszik majd, amely tehát bár a 2. Ligában szerepel és nem jogosult a feljutásra, az európai kupákban játszhat. A másik kupa elődöntője a Galaci Oțelul–Kolozsvári U párharc lesz.

Ha tehát a Corvinul, az Oțelul vagy az U valamelyike emeli magasba a trófeát, akkor az Európa Liga előselejtezőjébe jut.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.