Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Szembeloccsant a valóság az FK Csíkszeredával

Kozán István 2023. március 17., 08:01

Nem köntörfalazott Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke, amikor a felnőttcsapatuk idei sikertelenségének okait firtattuk. Elkényelmesedett, jóllakott és túlfizetett társaságról van szó, akik mindezek mellett még elégedetlenek is a sorsukkal – sorolta a klubelnök.

Szembeloccsant a valóság az FK Csíkszeredával
Galérianézet
Szondy Zoltán klubelnök elégedetlen az FK Csíkszereda teljesítményével. Változtatni kell Fotó: Pinti Attila

– Megközelítés kérdése minden: a 2. Liga alapszakaszának 11. helye nem katasztrófa annak tükrében, hogy egy évtizede az FK még a megyei osztályozóban harcolt, mondjuk Marosludas ellen. A Székelyföld Labdarúgó Akadémia létezése azonban azt sugallja, hogy a csíki csapatnak már az elsőosztályban lenne a helye.

– Évek óta mantrázom, hogy a Székelyföld Labdarúgó Akadémia, amit az FK Csíkszereda működtet, Magyarország által kiemelten támogatott projekt, aminek meg is vannak az eredményei. Mi se gondoltuk volna, hogy pár év alatt Románia egyik legjobb akadémiája leszünk. Azt azonban soha ne felejtsük el, hogy ebből a projektből a felnőtt csapatra nem jut pénz.

Nem is lenne helyes, ha jutna, ugyanis nem hiszem, hogy a magyar államnak tisztje lenne határon túli másod- vagy akár elsőosztályú csapatokat támogatni.

Innen eredhet a túlzott elvárás a felnőttcsapat felé: például az, hogy ha már az akadémia országos bajnok, akkor a felnőttcsapat miért van csak a másodosztályban? De hangsúlyozom: igaz, hogy mindkét projektet én vezetem, de a finanszírozás és a lehetőségek között iszonyatos különbségek vannak. Egyébiránt megértem, hogy sokan összekeverik a kettőt, mert őszintén, mi is sokszor összekeverjük. Az azonban tény: immár második éve derül ki, hogy amit szeretnénk (bejutni a 2. Liga első hat helyezettje közé), attól elég messze állunk.

Fotó: Pinti Attila

– Akkor ne is váltsunk témát, hanem maradjunk a kérdésnél: mi vezetett oda, hogy idén sem jött össze a kitűzött cél?

– A még zajló szezon alapszakasza egyértelműen kudarc. Megvizsgáltuk a klub- és szakvezetés, illetve a játékosok szemszögéből a helyzetet – sőt még az orvosi stáb oldaláról is. Több következtetést is levontunk;

ezek a folyamatok amúgy nem ebben a szezonban kezdődtek, hanem sokkal korábban, mindössze ebben az idényben loccsant szembe velünk minden.

Az első, amit sokáig nem hittem, de mivel klubon belülről és kívülről is sokaktól jött vissza ez a jelzés, ezért utolsóként nekem is be kellett látnom: nem jó az, ha romániai viszonylatban túlságosan jó feltételek és körülmények között vannak a felnőtt csapat játékosai és a szakmai stáb. Az évek során kialakult egy olyan mentalitás, ami nem tud eredményes lenni. Rengeteg, kívülállóknak megmosolyogtató példát tudnék mondani: például félévvel ezelőtt azért tiltakozott a stáb és a játékosok közül egyesek, mert csütörtök este fasírt volt vacsorára... Az edzőknek időnként azért is kellett könyörögnünk, hogy a Kós Károly utcai műfüves pálya helyett a csicsói és szépvízi füves pályát méltoztassanak edzésre használni, a kemény borítású műfüves pályán ugyanis a játékosok egészségét kockáztatják.

Ezek apró példák, de jól jelzik, hogy egy elkényelmesedett, jóllakott társaságról van szó. Ezen az edzőcserék sem segítettek, mert akik jöttek, azok azért választottak minket, mert arról értesültek, hogy itt nagyon jó, nagyon kényelmes lesz.

A sikertelenségünk egy másik oka: nem a leigazolt játékosaink tényleges értékét fizettük meg, hanem a kitűzött célt. Magyarán, mi az első hat hely valamelyikéhez szabtuk több játékosunk fizetését, nem pedig a valós értékükhöz, azaz tudásukhoz. Ez pedig rossz vért szült. Mindezek a folyamatok már Dican Ferenc volt vezetőedzőnk idejében oda vezettek, hogy úgy volt elégedetlen a sorsával a túlfizetett csapatunk, hogy közben el volt kényeztetve – ez pedig egy nagyon robbanékony elegy. Ez már az őszi mérkőzéseken is látszott, tulajdonképpen erről szólt az őszi szezonunk. A szurkolók ezt nem érzékelték, mi azonban belülről éreztük, hogy ennek nem lesz jó vége. Ez csúcsosodott ki abban, hogy a Sellenberk elleni őszi vereség után a vezetőedző úgy döntött, lemond és elmegy tőlünk.

Fotó: Pinti Attila

– Esély sem volt arra, hogy idény közben ne legyen edzőcsere?

– Szerintem elsősorban azért történt meg a szakítás, mert Dican úr nem tudott együtt dolgozni az ősszel érkezett szakmai igazgatónkkal, László Csabával, akit pont azért hoztunk a klubhoz (amit tavaly el is mondtunk), hogy próbálja a klubot a professzionalizmus felé terelni.

Utólag egyébként azt mondom, hogy rossz döntés volt László Csabát a felnőtt csapathoz tenni. Nem mintha ő rossz edző lenne – a szakmai önéletrajza megcáfolja ezt –, azonban azzal a lendületével, hogy érkezése után mindent megváltoztat, azonnal rossz viszonyba került Dican Ferenc stábjával.

A komfortzónájában ücsörgő társaság azonnal kapott egy hidegzuhanyt, s ettől minden rosszabb lett; ezt láthattunk a pályán: a játékosok azonnal farhámba ültek. Ráadásul arról a német edzőről, akit László Csaba magával hozott, kiderült, hogy ő sem tud a csapaton segíteni.

– Ilyen helyzetben hogyan tovább?

– Ha az edzőkeresésnél maradunk, akkor nagyon kicsi a mozgásterünk. Mi folyamatosan azt mondjuk, hogy a csapat vezetőedzője legyen magyar vagy tudjon magyarul. Ám alig akad olyan erdélyi edző, aki beszél magyarul és meg is van a szükséges képesítése. Mindezek mellett is jó hír azonban, hogy évről évre bővülnek a lehetőségeink azzal, hogy az utánpótlás-nevelés esetében nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy tovább képezzük munkatársainkat. Pár évvel ezelőtt csak Burus Csabának volt A-licences edzői képesítése, amit megkövetelnek a 2. Ligában, most azonban már Bajkó Barnára mertük bízni a csapatot, mert ő is megszerezte ezt az edzői fokozatot. Itt jegyzem meg azt is, hogy Ilyés Róbertnek is van már A-licences edzői képesítése. Biztos vagyok benne, hogy ahogy telnek az évek, úgy Pro-licences csíkszeredai edzőink is lesznek, ami az elérhető legmagasabb szakmai fokozat. Néha viszont az az érzésem, hogy nincs időnk kivárni a jövőt.

Fotó: Pinti Attila

– A szezon eleji célok megfogalmazása nyilván kétélű fegyver. A vezetőségnek ugyebár olyan célt kell kitűznie, ami mindenkit – csapatot és szurkolókat egyaránt – motivál, másrészt azonban, ha nem érik el a célt, esetükben a felsőházi rájátszást, akkor teljes a letargia.

– Ebben az idényben mi tényleg szerettünk volna az első hatba bejutni, ezt a szándékunkat közöltük is a helyi önkormányzattal és több nagyobb céggel. Meg is alapoztuk az elhatározásunkat: tavaly nyáron úgy láttuk, hogy a mezőny gyengébb, például megszűnt a Medgyesi Gaz Metan és az Academica Clinceni. A csíkszeredai önkormányzat ígért nekünk 300 ezer eurót, amit az idény végéig valószínűleg ide fog adni (egy részét már átutalta). Emellett a klubvezetés, (gyakorlatilag én) a kapcsolatrendszerünkön keresztül behoztunk 400 ezer eurót. Ez tehát összesen 700 ezer euró egy szezonra, amiből világosan látszik, hogy képtelenség játékost vásárolni.

Ekkora összegből azt lehet tenni, amit eddig is csináltunk: lejárt szerződésű, szabadon igazolható, sérülésből felépült játékosok közül válogatunk.

Ez is egy járható út, azonban ebben a szezonban nagyon melléfogtak azok a stábtagok, akik idegenlégiósokat kerestek. Nem is emlékszem olyan idényre az FK Csíkszereda történetében, amikor a leigazolt felnőttkorú játékosok közül senki ne vált volna be.

– Nincs elege a nagycsapat körüli sok-sok bonyodalomból?

– Amikor a csíkszeredai felnőttcsapatot átvettem, pontosan emlékszem, hogy a megyei bajnokság 10. helyén álltunk. Arra is emlékszem, hogy amikor több mint egy évtizeddel ezelőtt a csíkszeredai salakpályán zajló minifoci-bajnokság meccsei után leültünk beszélgetni, és szóba került a csíkszeredai labdarúgás, nagyon sokan felsóhajtottak, hogy „egy Csíkszereda méretű városnak milyen jó lenne, ha legalább a másodosztályban lenne csapata”. Őket többen is kinevették, mondván, „milyen másodosztály, amikor még a harmadosztályba sem tudunk feljutni; s pénz sincs”.

Ne felejtsük tehát el, hogy rendkívül nehéz volt oda eljutnunk, ahol most vagyunk, ugyanakkor ehhez nagyon kevés segítséget kaptunk.

Mondok is egy konkrét példát: Ráduly Róbert Kálmán korábbi csíkszeredai polgármesternek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a fociakadémia Csíkszeredában van, viszont polgármesterként a felnőtt csapatot ő is csak tanácsokkal segítette. A jelenlegi vezetés nagyobb anyagi támogatás nyújt, de ez még mindig nagyságrendekkel kevesebb, mint amit más romániai megyeszékhelyek (pl. Buzău, Galac, Jászvásár stb.) biztosítanak. Személy szerint én nagyon kezdek ebbe a csapatfenntartásba beleunni, mert a felnőttcsapatot gyakorlatilag más romániai városhoz képest sokkal kisebb önkormányzati segítség mellett a kapcsolatrendszerem által taszítom előre évről évre. Tehát ha valakinek jobb kapcsolati tőkéje, komoly szándékai és több pénze van, és a másodosztályban akarja az FK felnőttcsapatát irányítani, bármelyik pillanatban jöhet. Egyébiránt zárójelben mondom, évekkel ezelőtt (a koronavírus-járvány előtt) egy balkáni befektetőcsoport meg akarta vásárolni a felnőttcsapatot. Akkor azonban úgy döntöttünk, hogy nem adjuk el, mivel a vásárló nem titkolta előttünk, hogy külföldről hozna játékosokat, akiket Romániában úgymond piacosítana. Akkori érvelésünk szerint a helyi közösség ennél többet érdemel. Lehet, hogy rossz volt a döntésünk.

Fotó: Pinti Attila

– Akadémiai megközelítéssel indítottunk, zárjuk is ezzel: az akadémia szó hallatán nagyon sokat várunk el a nagycsapattól.

– Nyilvánvaló, hogy a Székelyföld Labdarúgó Akadémia nélkül nincs felnőttcsapat. Ezt azért tudom elmondani, mert az akadémia létrejötte előtt minden esély és perspektíva nélkül a megyei bajnokságban vergődött egy gárda, és Balánbánya meg Szentegyháza ellen játszott általában vesztes „rangadókat”. De még egyszer mondom: meg kell érteni, hogy azok az anyagi lehetőségek, amelyeknek köszönhetően az akadémia, vagyis az utánpótlás-nevelésünk működik, azok a másodosztályú csapatra nem érvényesek. Minden, ami a felnőttcsapatnál van, azt borzasztó munkával és kínlódással tudtunk összeszedni. És emlékezzünk arra is, hogy azért maradtunk le a rájátszásról, mert kikaptunk a 12., 14, 13. és 19. helyezettől.

A körülményeiket és a játékosállományukat tekintve ezek azért olyan gyenge ellenfelek voltak, hogy egy komoly, profi csapat – amilyen szerepben az FK is tetszeleg – edző nélkül is kimegy a hazai pályára, és simán győz. Ezért frusztrál az eredménytelenség.
4 HOZZÁSZÓLÁS
×
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett sport.szekelyhon.ro aldomainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?
A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.
A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székely Sport által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID sport.szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll sport.szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs sport.szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárat  
newsvote_ sport.szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
sport.szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap
saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

 

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act  facebook.com  munkamenet  harmadik fél
c_user  facebook.com  1 nap  harmadik fél
datr  facebook.com  1 nap  harmadik fél
fr  facebook.com  1 nap  harmadik fél
locale  facebook.com  1 nap  harmadik fél
presence  facebook.com  munkamenet  harmadik fél
sb  facebook.com   1 nap  harmadik fél
spin  facebook.com   1 nap  harmadik fél
wd  facebook.com   1 nap  harmadik fél
x-src  facebook.com   1 nap  harmadik fél
xs  facebook.com   1 nap  harmadik fél
urlgen  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
csrftoken  instagram.com   1 év  harmadik fél
ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
ig_cb  instagram.com  1 nap  harmadik fél
ig_did  instagram.com  10 év  harmadik fél
mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
sessionid  instagram.com  1 év  harmadik fél
shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE  youtube.com  1 nap  harmadik fél
SSID  youtube.com  1 nap  harmadik fél
SID  youtube.com  1 nap  harmadik fél
 SIDCC   youtube.com  1 nap  harmadik fél
SAPISID youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID youtube.com 1 nap harmadik fél
GPS youtube.com 1 nap harmadik fél
YSC youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID youtube.com 1 nap harmadik fél
 __Secure-xxx  youtube.com  1 nap harmadik fél 

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

 

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID; cookieControll; cookieControlPrefs; _ga; _gat; _gid.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni. A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek. A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads; _fbp; ads/ga-audiences; DSID; fr; IDE; pcs/activeview; test_cookie; tr


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act; c_user; datr; fr; locale; presence; sb; spin; wd; x-src; xs; urlgen; csrftoken; ds_user_id; ig_cb; ig_did; mid; rur; sessionid; shbid; shbts; VISITOR_INFO1_LIVE; SSID; SID; SIDCC; SAPISID; PREF; LOGIN_INFO; HSID; GPS; YSC; CONSENT; APISID; __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.