Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Milyen kihívásokkal járt, mennyibe kerül a jégkorong egyetemista világkupa megszervezése?

Dobos László 2023. április 14., 11:43 utolsó módosítás: 2023. április 14., 11:47

Csíkkarcfalván pénteken, április 14-én délelőtt elkezdődött minden idők legrangosabb felcsíki sporteseménye, az Egyetemi Jégkorong Világkupa. Az eseménnyel kapcsolatban a romániai válogatott és a torna menedzserét, Horvát Tamást kérdeztük.

Milyen kihívásokkal járt, mennyibe kerül a jégkorong egyetemista világkupa megszervezése?
Létesítmények szempontjából nagyon jó helyzetben van Karcfalva, minden egymáshoz közel található Fotó: Forrás: Székelyföld Jégkorong Akadémia

– Milyen gondokkal járt egy ilyen egyedi esemény szervezése, melyek voltak a legnagyobb kihívások?

– Ez az első ilyen esemény. Volt korábban, a koronavírus-járvány kitörése előtt egy világkupa, amelyen az egyetemista ligaválogatottak, az észak-amerikai, az európai és az orosz válogatottak versenyeztek, de ez az első alkalom, hogy országok válogatottjai vesznek részt. Nagyon örültünk, hogy az észak-amerikai és az európiai ligák képviselői nekünk ítélték a szervezést. Durván hat hónap állt rendelkezésünkre. Számos kihívás volt, a legfőképp az, hogy itt, Karcfalván és a környéken tudjuk elszállásolni mind a nyolc csapatot. Létesítmények szempontjából nagyon jól állunk, hiszen itt van a Székelyföldi Jégkorong Akadémia Kollégiuma, az Orvosi és Módszertani központ, a Felcsíki Műjégpálya, a környéken pedig számos vendéglátó egység van.

– A külföldiek meglepődtek, hogy nem egy város, hanem egy vidéki település a rendező?

– Igen és nem. Sokan már jártak itt korábban, hiszen az Egyetemi Európai Ligában voltak már mérkőzések Karcfalán, ahol cseh, lengyel és szlovák csapatok is szerepeltek. Az észak-amerikai küldöttségek képviselői tavaly ősszel terepszemlét tartottak, de láttam sok játékos arcán a meglepetést, hogy csűrök és szép falusi házak között olyan létesítmények épültek fel, amelyek egy ilyen nagy torna megrendezésére alkalmasak. Mi olyan hokival szeretnénk kiszolgálni a székelyföldi hokit kedvelő közönséget, amilyent megérdemel.

Horvát Tamás Fotó: Székelyföldi Jégkorong Akadémia

– Mennyibe kerül egy ilyen torna, mekkora a költségvetés?

– Nehéz konkrétan kiszámolni, mivel a létesítmények sajátok, de így is hozzávetőleg 80 ezer eurós költségvetéssel számolhatunk. Szerencsére sok támogató állt mögénk, vannak bukaresti szponzoraink, de sok helyi vállalkozó is megérezte, hogy a mi rendezvényünk egy nagyon fontos esemény a romániai hokiéletben.

Hogyan látja a csapatkapitány?

A romániai válogatott csapatkapitánya a felcsíki születésű Márk Róbert, aki jelenleg a Háromszéki Ágyúsok játékosa. Őt a Kanada elleni, péntek esti nyitómérkőzésről kérdeztük, illetve arról, hogy milyen esélyei vannak a romániai válogatottnak.

„A Kanada elleni nyitómeccs számunkra nem egy plusz teher, hanem egy plusz motiváció. Mivel a nyitóünnepség után játszunk, remélem szép számban lesz közönségünk. A csapattársaim többsége a Háromszéki Ágyúsok és a Sapientia U23 csapatából került ki, ismerjük egymást, az edzők pedig próbálják a legjobb megoldásokat megtalálni a sorok összeállításánál. Mindenkinek, minden csapatnak megvan a maga esélye.

Ellenfeleink többségénél nagyobb hagyománya van az egyetemi jégkorongnak, náluk nagyobb a merítési lehetőségek, több játékosból választhatták ki a kereketeket, de nekünk is megvannak az esélyeink.

Számomra nagy megtiszteltetés ez a torna, hiszen én innen Csíkkarcfalva mellől, Csíkszenttamásról származom. Itt, Karcfalván kezdtem a jégkorongot, abban az időben még nem volt befödve a műjégpálya, nem volt meg ez a korszerű létesítmény. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán vagyok diák, mesteris az alkalmazott közgazdaság és pénzügy szakon, mellette pedig párhuzamosan a Kaposvári Magyar Élettani Egyetemen (MATE) is folytatom a tanulmányaimat. Számomra a sport mellett nagyon fontos a tanulás” – mondta el Márk Róbert.

Márk Róbert Fotó: Forrás: Háromszéki Ágyúsok

Jegyek, program

Az április 14–19. között zajló viadalon összesen húsz mérkőzés lesz, naponta négy-négy összecsapás. A találkozók minden nap 9.30-kor, 13 órakor, 16.30-kor, és 20 órakor kezdődnek.

A résztvevőket két csoportba sorolták, az A jelű négyesbe az Amerikai Egyesült Államok, Szlovákia, Magyarország és Svédország került, míg a B jelű csoportban Kanada, Csehország, Lengyelország és Románia harcol a legjobb négy közé jutásért. A csoportok első két-két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadik és negyedik helyezettek pedig az alsóházi helyosztókon folytatják.

Április 14., péntek: 9.30-tól Csehország–Lengyelország, 13 órától Magyarország–Szlovákia, 16.30-tól Egyesült Államok–Svédország, 20 órától nyitóünnepség, 20.15-től pedig Románia–Kanada.

Április 15., szombat: 9.30-tól Szlovákia–Svédország, 13 órától Lengyelország–Kanada, 16.30-tól Egyesült Államok–Magyarország, 20 órától Románia–Csehország.

Április 16., vasárnap: 9.30-tól Magyarország–Svédország, 13 órától Kanada–Csehország, 16.30-tól Románia–Lengyelország, 20 órától Egyesült Államok–Szlovákia.

Egy mérkőzésre a belépőjegy 25 lejbe kerül, a gyerekjegy pedig 15 lej. A négy mérkőzésre szóló napijegy ára 50 lej, a gyermekeknek pedig 30 lejért lehet napijegyet váltani. A teljes tornára (20 mérkőzésére) szóló bérlet ára 250 lej. Belépőket interneten a bilete.ro felületen lehet váltani, de a helyszínen, a mérkőzések előtt is meg lehet vásárolni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.