Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Tényleg világeseményre készülnek Csíkkarcfalván

Dobos László 2023. április 13., 16:22 utolsó módosítás: 2023. április 13., 16:40

Az utolsó simítások zajlanak Csíkkarcfalván, ahol pénteken elkezdődik minden idők legrangosabb felcsíki sporteseménye, az Egyetemi Jégkorong Világkupa. Csütörtökön eligazító sajtótájékoztatót tartottak a szervezők.

Tényleg világeseményre készülnek Csíkkarcfalván
Galérianézet
Az Egyetemista Jégkorong Világligát megelőző sajtótájékoztató Fotó: Dobos László

Piacnap van csütörtökönként Csíkkarcfalván, a felcsíki község központjában azonban április 13-án délelőtt a szokásosnál is nagyobb volt a forgalom, és amikor a balánbányai buszjáratról leszálltunk, már a levegőben érződött, hogy valami nagy dologra készülnek.

Amerikaiak, kanadaiak, svédek...

A Felcsíki Műjégpályánál nyelvbeszédek kavarodtak, a tágas, frissen leaszfaltozott parkolóban külföldi rendszámú autóbuszok és személygépkocsik látványa fogadott. Pénteken, április 14-én kezdődik a 2023-as Egyetemi Jégkorong Világkupa, amelyen nyolc ország diákválogatottja vesz részt, a nagyon erős hokis nemzetek közül jelen lesz a kanadai, az amerikai, a svéd, a cseh és a szlovák válogatott is.

Gabonaárusok Csíkkarcfalva központjában Fotó: Dobos László

Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón először Nagy Attila, a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) frissen megválasztott elnöke, a szervezőbizottság vezetője üdvözölte angolul, románul és magyarul a vendégeket és a sajtó képviselőit. „Nagy megtiszteltetés számunkra, és egyben egész Románia számára, hogy ilyen nagy sporteseményt rendezhetünk. Üdvözölöm a vendégeket, sok sikert kívánok mindenkinek, remélem, hogy jó színvonalú, sportszerű összecsapásoknak lehetünk szemtanúi” – mondta bevezetőjében Nagy Attila.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia parkolója Fotó: Dobos László


Tánczos Barna szenátor, miniszter ezúttal a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány vezetőjeként volt jelen. Szerinte ez az esemény nagy megtiszteltetés Csíkkarcfalvának, Székelyföldnek. „Isten hozta önöket Székelyföldre, erre az egyedi eseményre, amellyel Karcfalva véglegesen felkerült a világ hokitérképre” – hangsúlyozta Tánczos.

A vendégek közül Janka Dankova, az Egyetemi Jégkorong Liga menedzsere, valamint Craig Barnett (Kanada), Paul Herbert (Egyesült Államok), Horvát Tamás (Románia), Martin Slansky (Csehország), Lukas Opath (Szlovákia) és Lubomir Mitoszek (Lengyelország) csapatvezető kapott szót, minden felszólaló kiemelte, hogy nagyon készült erre az eseményre. Kemény harcokra kell számítani, hiszen minden együttes képviselője az éremszerzést tűzte ki célul, de mind külön-külön is kihangsúlyozták, hogy barátságokat szeretnének kötni, élvezni a játékot.

Az esemény helyszíne, a Felcsíki Műjégpálya Fotó: Dobos László

A magyar és a svéd válogatott a sajtótájékoztató idején, csütörtökön délben még úton volt, de a szervezők szerint ők is megérkeznek időben.

Mindenkit Karcfalván szállásoltak el

Nagy Attila, a szervezőbizottság elnöke elmondta, nagy kihívás volt számukra a szervezés, de a több hónapos megfeszített munkának meg van eredménye, készen állnak a torna elkezdésére. Mind a nyolc válogatottat Karcfalván szállásolták el, a Székelyföld Jégkorong Akadémia kollégiumában, illetve a községben működő panziókban.

A sajtótájékoztató helyszíne Fotó: Dobos László

A Székelyhon kérdésére, hogy a Román Jégkorong-szövetség korábbi vezetősége miben segítette a szervezőket, Nagy Attila azt válaszolta, hogy semmiben. „A tavaly november 7-én megtartott közgyűlésén napirendi pontként szerepelt a karcfalvi világesemény, ezt ellenszavazat nélkül mindenki jóváhagyta, és akkor engem bíztak meg a szervezéssel.

Nagy lehetőség a térség és a romániai jégkorong számára ez a világkupa. Egyedi ez az esemény, mert ilyen formában először rendeznek egyetemista világkupát, és egyedülálló abból a szempontból is, hogy nem egy város, hanem egy község a szervező”

– nyilatkozta Nagy Attila.

Megtudtuk, hogy néhány évvel ezelőtt vetődött fel az egyetemista világliga megszervezése, a koronavírus-világjárvány előtt már volt hasonló esemény, egy világkupa Oroszországban, ahol három egyetemista liga, az orosz, az európai és az észak-amerikai ligaválogatott lépett jégre, azonban most egy teljesen más viadalról van szó, nyolc ország külön válogatottal vesz részt.

Bemutatkoztak a résztvevők Fotó: Dobos László

„Nagy kihívás volt, a rendezés, egyben büszkeség, hiszen be tudjuk bizonyítani szervezői képességeinket. Célunk lehetőséget adni az egyetemekre járó sportolóknak a jégkorongozásra, lehetőséget azoknak, akik tanulás után sportolni szeretnének.

Romániában csak mi működünk ezen az elven, mi vagyunk az egyetemista csapat.

Van még a bukaresti Sportul Studențesc, de nekik mások az elveik, más a hokifilozófiájuk. Példaként, az a liga, amelyből most az észak amerikai együttest összeválogatták – 150 csapatból áll.

A nevezést megelőzően a nemzetközi hokiligák vezetői eldöntöttek, hogy melyik országokból milyen bajnokságokból, milyen szintről lehet válogatni játékosokat az egyetemista csapatokba. Románia esetében az volt a döntés, hogy a román bajnokságból igen, az Erste Ligából viszont nem lehet nevezni jégkorongozót. Az egyetemista világkupára benevezett sportoló középiskolás diák vagy egyetemista kell legyen. A magyar válogatott esetében lesz pár kivétel, esetükben van két-három olyan 20 év körüli játékos, aki játszott már egy-két meccset az Erste Ligában” – válaszolta kérdésünkre Nagy Attila.

Megtudtuk, hogy a küldöttségek étkeztetése Karcfalván történik, és senkinek, egyik csapatnak sem volt különleges kérése ezzel kapcsolatosan.

A hétfői szünnapon a legtöbb delegáció pihenni szeretne, de van számos olyan játékos vagy stábtag, aki meg szeretné látogatni a vidék jellegzetességeit.

Egyetemi Jégkorong Világkupa, Csíkkarcfalva

A karcfalvi tornán nyolc csapat indul, résztvevőket pedig két csoportba sorolták. Az A jelű négyesbe az Amerikai Egyesült Államok, Szlovákia, Magyarország és Svédország került, míg a B jelű csoportban Kanada, Csehország, Lengyelország és Románia harcol a legjobb négy közé jutásért.
A nagyszabású viadalon összesen húsz mérkőzés lesz, naponta 4-4 összecsapás. A találkozók minden nap 9.30-kor, 13 órakor, 16.30-kor és 20 órakor kezdődnek.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.