Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Csata Attila: „jó lépés lenne, ha a két ország közösen rendezné a hokibajnokságot”

Dobos László 2024. április 05., 13:26 utolsó módosítás: 2024. április 05., 13:37

Nem csitulnak a kedélyek a jégkorong Erste Liga elődöntőjében kialakult helyzet körül. A Ferencváros–Csíkszeredai Sportklub párharc kapcsán számos megjegyzés, illetve vád hangzott el. Megkérdeztük a romániai játékvezetők főnökét, Csata Attilát is.

Csata Attila: „jó lépés lenne, ha a két ország közösen rendezné a hokibajnokságot”
Galérianézet
Csata Attila, a romániai jégkorong játékvezetők főnöke Fotó: Csata Attila családi archívuma

– Az elvártál kevesebb szerep jutott a jégkorong Erste Liga rájátszásában a romániai játékvezetőknek, illetve vonalbíróknak. Hogyan látja és értékeli ön a romániai hokibírók szereplését a közös magyar-román hokibajnokságban?

– A szezon kezdetén, amikor még nem volt biztos, hogy megtörténik a romániai szövetségben a váltás, a magyarországi kollégákkal elindult a párbeszéd és a partnerség. Ennek jegyében, két alkalommal is eljöttek ide, hogy felmérjék az itteni játékvezetők szintjét, hogy megmérettethessenek az Erste ligás keret számara összeállított teszteken. Az alapszakasz hazai, romániai mérkőzéseire szabad kezet adtak nekünk, így jómagam delegáltam a játékvezetőket.

Ahogy közeledtünk a végéhez, kezdtek lenni ajánlásaik, vagy volt olyan is, hogy küldtek játékvezetőket Magyarországról, de mindvégig előzetesen egyeztettünk. Az elődöntők során két alkalommal küldhettem vezetőbírót, a többi mérkőzésen, a csapatok kérésére, csak magyarországi kollégák dolgozhattak.

Edző-játékvezető vita a Csíkszeredai Sportklub cserepadjánál Fotó: Borbély Fanni

Ami a vonalbírókat illeti, kevés kivétellel, minden romániai mérkőzésen szerepelt hazai. Összesen négy kollégát foglalkoztathattunk, és ami nagyon régen nem volt, a döntőben is szerepel majd hazai vonalbíró. Egy kicsit fájó, hogy csak két mérkőzésen dolgozhattak hazai vezetőbírók, de a vonalakkal teljes mértékben elégedettek lehetünk.

Dolgozni fogunk azon, hogy eljussunk arra a szintre, amikor a csapatok megbíznak a romániai vezetőbírókban és döntő mérkőzéseket is vezethetnek.

Korongbedobás. Fontos, hogy hiteles játékvezetők legyenek a jégen Fotó: Borbély Fanni

– Mi a véleménye a Sportklub–Fradi meccs kapcsán elhangzott, leírt játékvezetők elleni kifogásokról?

– A Sportklub–Ferencváros párharc során, a kérdéses szituációk mindenike a Nemzetközi Jégkorong-szövetség, az IIHF szabályai szerint lefedhető, az más kérdés, hogy voltak olyan szabálytalanságok, amelyek megítélése nem volt következetes, akár ugyanazon mérkőzés alatt.

Természetesen voltak rosszul vagy meg nem ítélt szabálytalanságok is, de ez része a szakmának. Több összeesküvés elmélet látott napvilágot, de nekem nem tisztem ezek valóságalapját vizsgálni, én inkább a szakmai miértekre keresem a válaszokat. A kialakult szituáció kezelésére egy jó lépés lenne, ha a két ország közösen rendezné a bajnokságot, annál is inkább, mivel három csapat Erdélyből van.

A játékvezetők munkája kiemelten fontos a jégkorong-mérkőzéseken. Lényeges, hogy ne ők legyenek a főszereplők Fotó: Veres Nándor

– A Román Jégkorong-szövetség pályázaton nyert pénzt a játékvezetők képzésére. Konkrétan ez mit jelent?

– Ami a pályázati úton elnyert támogatást illeti, ez egy premier. Az elmúlt 6-8 évben nagy hátrányba került a romániai jégkorongos bíráskodás, így jócskán van ahová felzárkózni.

Egy többlépcsős stratégiánk van, ebben helyet kap a már meglévő állomány képzése, de ezzel párhuzamosan toborzás, illetve a kezdő játékvezetők képzése is szerepel az elképzeléseinkben.

Örvendünk a változás hozta lehetőségeknek és annak, hogy a szövetség partnerként kezel, segítve minden fejlődési törekvésünkben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.