Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
Olimpia
avatar
Somogyi Botond

2024. június 05., 13:28

Itt a Föld beszél, jelentkezz!

A sportban a győzelemhez a tehetség, a tudás, a sikeres felkészülés, a pillanatnyi forma és egy kis szerencse mellett feltétlenül szükség van szerénységre és alázatra, az ellenfél iránti tiszteletre – bármily furcsán is hangzik.

Ha ez utóbbi nincs meg, nem mindig tükröződik a tudásbeli különbség, és a győzelem sem érkezik tálcán. Nos többek között ez történt kedd este az írek elleni mérkőzésen. Legalábbis szerintem. Mert a mérkőzést megelőző csapat körüli hangulat – és ebben benne van a médiafelvezetés, a nyilatkozatok, az esélyek latolgatása és sok minden más – olyan volt, mint ha a magyar válogatott már az Aranycsapat magaslataiban lenne. Á, pedig dehogy!

„Halló! Szoboszlai, Sallai, Nagy Ádám és társai! Itt a Föld beszél, jelentkezz!”

Szoboszlaival csapatkapitányként még nem kapott ki a válogatott. 14 meccse tartó veretlenségi sorozatunk van. Felvezető összecsapásnak az Izrael elleni hazai mérkőzés előtt tökéletes az ír csapat. A skótok elleni Eb-meccset modellezzük, csak gyengébb ellenféllel. Az írek 2024-ben még nem is lőttek gólt. Egyértelműen jobb képességű játékosaink vannak – íme néhány vélemény az elhangzottakból, ám a sort bőven lehetne folytatni.

Tudom, egy felkészülési mérkőzésnek nincs nagy súlya, mint ahogy az eredménynek sem. Azt is látom, hogy a játékosoknak nem volt sok idejük összerázódni, utolsó percekben érkeztek az összetartásra a hosszan tartó különböző bajnokságokból, hosszú utat tettek meg Dublinba, állítólag különböző taktikai elemeket igyekeztek kipróbálni, és valószínűleg arra is hangsúlyt fektettek, hogy senki se sérüljön meg (ami talán valóban a legpozitívabb dolog a 2–1-es vereség után). Azt is tudom, hogy a fiúk nem erre képesek, és az Eb-n más arcukat fogják mutatni, azt, amelyért sokan ismét beleszerettek a válogatottba, s amely sok örömöt okozott az elmúlt években.

Csakhogy a játékosok Dublinban is a címeres mezben léptek pályára.

És azt az unott, lököm ide–lököm oda a labdát jellegű játékot még barátságos mérkőzéseken sem láttuk tőlük az utóbbi időben. Már az első félidőben is az volt az érzésem, hogy a csapatból mindenki csak azon gondolkodik, hogy a Pestre tartó repülőn mit szolgálnak fel.

Kár volt a vereségért önmagában is, mert elméletileg egy sportolónak mindig azzal a lelkülettel kell versenybe szállnia, hogy nyerjen. Kár volt a hosszan tartó veretlenségi sorozat megszakadásáért. Kár volt az elhullajtott FIFA-pontokért, amelyek a világranglistás helyezést (egy esetleges későbbi kalapbeosztást is) befolyásolják.

Kár volt, mert a győzelmek – ahogy mondják – mindig magukkal vonják az újabbakat.

S kár volt azért is, mert az Európa-bajnokság előtt egy-egy győzelem akár tudat alatt is önbizalomgerjesztőként hat.

Persze nem kell kardba dőlni az eredményért, jó, hogy ez most jött ki, nem tétmeccsen, s jókor jött ez a pofon is – vélik sokan. Lehet, viszont a pályán mutatott hozzáállással szerintem magunkat képeltük fel. De nagyon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Edward Iordănescu a szurkolók türelmét kéri, jobb játékot ígér az Eb-n
Sebestyén Ervin 2024. június 05., szerda

Edward Iordănescu a szurkolók türelmét kéri, jobb játékot ígér az Eb-n

Hiába a sok lehetőség, Románia gól nélküli döntetlent játszott Bulgária ellen. A találkozó után Edward Iordănescu szövetségi kapitány elmondta, tisztában vannak vele, hogy ennél több fog kelleni, azonban az Eb-n egy teljesen más válogatott fog szerepelni.

Az írek ellen megszakadt a magyar válogatott 14 meccses veretlenségi sorozata
Józsa Csongor , MTI 2024. június 05., szerda

Az írek ellen megszakadt a magyar válogatott 14 meccses veretlenségi sorozata

A magyar labdarúgó-válogatott kikapott az írektől az Európa-bajnokságot megelőző felkészülési mérkőzésen.

Kihagyták a büntetőt, gólképtelenek voltak a románok
Horváth Bálint Ottó 2024. június 04., kedd

Kihagyták a büntetőt, gólképtelenek voltak a románok

Gyengére sikeredett a román labdarúgó-válogatott közvetlenül az Európa-bajnokság előtt lejátszott első felkészülési mérkőzése, kedden este hazai pályán gól nélküli döntetlenre végzett Bulgária ellen.

B csoport: a nagyágyúk és Albánia
Somogyi Botond 2024. június 04., kedd

B csoport: a nagyágyúk és Albánia

A németországi labdarúgó Európa-bajnokságon talán ez az egyetlen csoport, ahol három nagyágyú is szerepel, ugyanis az albán csapat mellett a spanyol, a címvédő olasz és a legutóbbi vb-bronzérmes horvát együttes található.

Az Eb előtti főpróba következik a magyar és a román fociválogatott számára
Sebestyén Ervin 2024. június 04., kedd

Az Eb előtti főpróba következik a magyar és a román fociválogatott számára

Június 14-én rajtol a labdarúgó Európa-bajnokság Románia és Magyarország részvételével, a kontinensviadalra pedig két-két felkészülési mérkőzéssel hangolódik Edward Iordănescu és Marco Rossi együttese.

A csoport: nehéz és kiegyensúlyozott
Somogyi Botond 2024. június 02., vasárnap

A csoport: nehéz és kiegyensúlyozott

A magyar válogatott az A jelű csoportba került a házigazda németek, a svájciak és a skótok mellé. Ez a négyes a világranglistás helyezések alapján a harmadik legnehezebb, s a válogatottakat elnézve az egyik legkiegyensúlyozottabb is.

Csúcsra ér az egyik főesélyes, vagy lesz meglepetés? – a labdarúgó Eb felvezetője
Somogyi Botond 2024. május 31., péntek

Csúcsra ér az egyik főesélyes, vagy lesz meglepetés? – a labdarúgó Eb felvezetője

A járvány miatt 2021-re halasztott Eb után ezúttal mindössze három évet kellett várni a legújabb európai focicsemegére, nemsokára itt az újabb kontinenstorna: június 14. és július 14. között Németországban rendezik a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságot.

Kimaradt a román válogatott keretéből a Sepsi legjobbja
Horváth Bálint Ottó 2024. május 24., péntek

Kimaradt a román válogatott keretéből a Sepsi legjobbja

A román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Edward Iordănescu pénteken kihirdette a németországi Európa-bajnokság előtti felkészülési mérkőzésekre behívott játékoskeretet.

Kovács István és csapata is ott lesz az Európa-bajnokságon
Zátyi Tibor 2024. április 23., kedd

Kovács István és csapata is ott lesz az Európa-bajnokságon

Az UEFA nyilvánosságra hozta a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság játékvezetői listáját, a 18 sípmester között megtalálható a nagykárolyi Kovács István is.

Teljes az Eb-mezőny, megvan kivel kezd a román fociválogatott
Józsa Csongor , MTI 2024. március 27., szerda

Teljes az Eb-mezőny, megvan kivel kezd a román fociválogatott

Az Eb-pótselejtezők keddi döntői után teljessé vált a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság 24 fős mezőnye: Georgia, Ukrajna és Lengyelország kvalifikált a nyári kontinenstornára.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Szoboszlai – messze a legendától

A világhálón való olvasás, böngészés során néha felbukkan egy-egy celebhír, ...

avatar
Somogyi Botond: Hullámvasúton a vasutasok

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a kolozsvári vasutasklub az idei szezonban mutatott teljesítménye kapcsán. ...

avatar
Somogyi Botond: Húsz év múlva

A cím nem Dumas A három testőr című regényének a folytatására utal, hanem arra, hogy 2004 után ...

×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.