Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Szőcs Bernadette is a jelöltek között volt, de Ancuţa Bodnar lett az év sportolója Romániában

Dobos László 2024. február 15., 09:03

Evezős és kenus, Ancuţa Bodnar és Cătălin Chirilă lett az év sportolója Romániában. A 2023-as év legjobbjait szerdán este díjazták Bukarestben, a jelöltek között pedig a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette, az ország legjobb asztaliteniszezője is szerepelt.

Szőcs Bernadette is a jelöltek között volt, de Ancuţa Bodnar lett az év sportolója Romániában
Galérianézet
A különdíjat nyert Simona Radiș, illetve az év férfi és női sportolója, Cătălin Chirilă és Ancuţa Bodnar Fotó: Halmágyi Zsolt

A román főváros ikonikus koncertterme, az Ateneul Român volt a házigazdája szerdán este a román sportgálának, amelyen díjazták a 2023-as esztendő legjobb sportolóit, csapatait, edzőit, kiosztottak több különdíjat.

Hosszú évtizedeken át a romániai magyar sportolók fontos szerepet töltöttek be a romániai sportéletben, és így volt ez elmúlt esztendőben is: a marosvásárhelyi születésű Szőcs Bernadette asztaliteniszező Európa-bajnoki címet nyert egyéniben asztaliteniszben. A jelenleg a dél-koreai Puszanban zajló olimpiai kvalifikációs asztalitenisz csapat-világbajnokságon részt vevő Szőcs végül nem lett az év sportolója egyéniben, de a romániai női pingpongos lányok alkotta együttes megszerezete az első helyet a csapatok díjazásán.

Akárcsak az idei magyarországi sportgálán, Romániában is az Év csapata címet a férfiaknál az Európa-bajnokságra kijutó labdarúgó válogatottnak ítélték.

Fotó: Halmágyi Zsolt

Volt még egy díjazott labdarúgó, a játékosként az 1970-es mexikói vébén részt vevő, majd edzőként – a gálán elhangzottak szerint – a világ legjobb harmadik szakembereként rangsorolt Mircea Lucescu. Őt a román teniszlegenda, Ion Țiriac díjazta. A „megmondásairól” híres, Románia egyik leggazdagabb üzletembereként számon tartott Țiriac ezúttal többek között a színpadon elmondta, hogy a románok jól élnek, hiszen a szokásos 25 perces autóutat ezúttal másfél óra alatt tette meg a túlzsúfolt Bukaresten át, ami arra utal, hogy a románoknak van pénzük, a magas üzemanyagár ellenére rengeteg a gépkocsi.

A megnyitásának évfordulóját ünneplő, 1888. február 14-én átadott díszes, kupolás, kör alakú bukaresti Ateneuban megtartott gálán a jó hangulat uralkodott, a nézők számára csak a három díszbeszéd, Elisabeta Lipă, a sportügynökség vezetőjének, Mihai Covaliu, a Román Olimpiai-bizottság elnökének, és Nicolae Ciucának, a szenátus elnökének felszólalása tűnt túlméretezettnek és politikailag fűszerezettnek. A számos díj átadása között rövid komolyzenei előadások, táncos pillantok szórakoztatták a közönséget, a gálát pedig a világhírű Madrigál kórus előadása zárta – a háromszéki Ungureanu-Szabó Anna karmester vezetésével.

Fotó: Halmágyi Zsolt

Székelyföldiek a bukaresti sportgálán

A Székelyhon sportújságírója és Hamágyi Zsolt csíkszeredai sportfotós mellett több székelyföldi résztvevője is volt a bukaresti sportgálának. A már említett, 1963-ban Marin Constantin által alapított és világhírűvé vált Madrigál kórust – a mester halála után – a sepsiszentgyörgyi születésű, ott nevelkedett Ungureanu-Szabó Anna vezényeli. A díjakra jelöltek között volt a csíkszeredai Tămîrjan Róbert, világ- és Európa-bajnokságokon érmes paratriatlonista, a meghívottak között Novák Károly Eduárd volt sportminiszter, a Román Jégkorong-szövetséget pedig Nagy Attila Ferenc elnök és Miklós Ervin vezetőségi tag képviselte.

Fotó: Halmágyi Zsolt

Nagy nevek adhatták át a díjakat

Az idei bukaresti sportgálán számos volt kiváló romániai sportoló adhatott át díjat. A győztesek nevét felolvasó, illetve a serlegeket átadók között volt az olimpiai bajnok evezős Valeria Răcilă van Gröningen, a vívó Laura Badea és Mihai Covaliu, a cselgáncsozó Alina Dumitru, a tornász Simona Amânar és Andrea Răducan, Gabriela Szabo és Doina Melinte atléták, a tornasportban számos bajnokot kinevelő Octavian Belu edző, a profi ökölvívásban bajnok Mihai Leu, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség vezetőségi tagja, Narcisa Lecușanu, illetve a labdarúgásban BEK-győztes Helmuth Duckadam.

Fotó: Halmágyi Zsolt

A díjazottak névsora

Kiválósági díj: Simona Radiş (evezés).

Az év sportolója: Cătălin Chirilă (kenus). Jelölt volt még: Constantin Popovici (toronyugrás) és Vlad Dascălu (terepkerékpáros).

Az év sportolónője: Ancuţa Bodnar (evezés). Jelölt volt még: Alina Rotaru-Kottmann (atléta, távolugró) és Szőcs Bernadette (asztalitenisz)

Az év edzője: Antonio Colamonici (evezés) és Camelia Voinea (torna). Jelölt volt még: Florin Popescu (kenu) és Eduard Iordănescu (labdarúgás), illetve Simona Maior Paşca (kézilabda) és Maria Gîrbă (ritmikus sportgimnasztika).

Az év parasportolója: Alexandru Bologa (cselgáncs) és Constantin Gabriela (asztalitenisz). Jelölt volt még: Tămîrjan Róbert (paratriatlon) és Florin Cosmin Candoi (paraclimbing), illetve Maria Iordache (karate) és Liliana Pădurean (teke).

A 2023-as esztendő legjobban megszervezett romániai sporteseménye: a rövidpályás úszó Eb Otopeniben. Jelölték még az U23-as bukaresti birkózó Európa-bajnokságot és a Kolozsváron lezajlott ifjúsági ritmikus gimnasztika világbajnokságot.

Az év csapata: a férfi labdarúgó válogatott, illetve a női asztalitenisz válogatott. Jelölve volt még: a férfi röplabda-válogatott és a férfi minifutball-válogatott, illetve a női tornaválogatott és a Balázsfalvi CSM női röplabda együttese.

Az év csapata (egyéni sportok): a női, illetve a férfi 8+1-es hajó (evezés). Jelölt volt még a női négypárevezős hajó és a női kettes bob, illetve a férfi kenukettes (1000 m) és a férfi kettes bob.

Az év csapata (vegyes csapatok): Románia testépítő és fitneszcsapata. Jelölt volt még: a Szőcs Bernadette és az Ovidiu Ionescu alkotta asztalitenisz kettős, illetve az Alexandru Pădurariu/Elena Costandache sporttáncos páros.

Ifjú reménységek díjat kapott: Elena Zaharia (asztalitenisz), Radu Niţu (kardvívó) és a Francesca és Norbert Maior alkotta ralicsapat. Jelölt volt még: Amalia Niţă (ökölvívás) és Daria Silişteanu (úszás), illetve Eduard Ionescu (asztalitenisz) és Denis Florin Mihai (birkózás).

Az év szövetségi vezetője: Elisabeta Lipă (evezés). Jelölt volt még: Cristinel Romanescu (asztalitenisz) és Ioan Onicaş (minifutball).

A legjobb sportlétesítményi menedzser: Adela Alexe (CSN Snagov). Jelölt volt még: Florin Oancea (CSN Lia Manoliu) és Radu Popa (CSN Arcul de Triumf).

A Román Sportügynökség (Agenţia Naţionala pentru Sport) különdíját, a Sportlegenda díjat Mircea Lucescu (labdarúgás) vehette át.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.