Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Egymással versenyezve fejlődnek a fiatal székely labdarúgók

Zátyi Tibor 2023. november 23., 16:25

Negyedik éve, hogy megrendezik a Székelyföld Labdarúgó Akadémiához tartozó alközpontok számára a házi bajnokságot. A Székelyföld Labdarúgó-bajnokság (SZLB) szervezőivel elevenítettük fel a mögöttünk hagyott időszakot, egyben előre is tekintettünk.

Egymással versenyezve fejlődnek a fiatal székely labdarúgók
Galérianézet
A mérkőzéseken megfigyelők vannak, a tehetséges labdarúgók pedig Csíkszeredába kerülnek Fotó: Facebook/Székelyföld Labdarúgó-bajnokság

Az SZLB ötlete a koronavírus-járványban született meg, amikor a megszorítások felengedésével a Román Labdarúgó-szövetség csak a prémium korosztályoknak (U17 és U19) rendezett országos bajnokságot, a többi korcsoport számára még a megyei megmérettetések is szüneteltek.

„Az SZLB elsődleges célja az volt, hogy a gyerekeknek legyenek meccseik, a tornán pedig a Székelyföld Labdarúgó Akadémia alközpontjai vettek részt. Azóta sokat fejlődtünk, most már értékcsoportokra van osztva a bajnokság, az első és a második ligában is hét-hét csapat van” – mondta Botorok János, a kiírás egyik szervezője.

Minőségi, színvonalas meccseket játszanak egymással Fotó: Facebook/Székelyföld Labdarúgó-bajnokság

A fiúknál jelenleg 17 klub érdekelt, az SZLB első osztályában az FK Csíkszereda, a Gyergyószentmiklósi Jövő, a Székelyudvarhelyi FC, a Szászrégeni Sporting, a Marosvásárhelyi SE, a Marosszentgyörgyi Kinder és a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK – ezek a kiemelt csapatok, amelyek mind a nyolc korosztályban minőséget képviselnek, tudtuk meg Krecska Jánostól, az SZLB főszervezőjétől.

A másodosztályban is hét együttes szerepel, a Kézdivásárhelyi SE, a Baróti VSK, a Szentegyházi Vasas, Szováta, Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda, illetve a Kolozsvári Dribli. Továbbá van egy partiumi bajnokság is, itt Érmihályfalva, az FK Kraszna, a Nagyváradi AC, illetve a Partiumi Labdarúgó Akadémia játszik.

Egynapos tornákon találkoznak a fiatalok Fotó: Facebook/Székelyföld Labdarúgó-bajnokság

A bajnokság az évek során annyira kiterjedt, hogy van egy külön gyergyószéki SZLB is, itt a Gyergyói Jövő alegységei, a Gyergyóditró, a Gyergyóremete, a Gyergyószárhegy, a Gyergyóalfalu és a Gyergyóújaflu található. Mivel a Gyergyószentmiklós környékén található falvaknak, községeknek bár pályájuk volt, versenyeztetett ifjúsági csapatuk nem, így az SZLB szervezői felpezsdítették a környéket, rendszeresen edzéseket tartanak, a tehetséges fiatalok pedig a Gyergyói Jövőhöz kerülnek.

Jelenleg nyolc korosztályban, az U7-től egészen az U14-ig van SZLB, a megmérettetések tornarendszerben zajlanak, a versenykiírás korcsoportonként változik.

Mivel az U14-es korosztályban idén a Román Labdarúgó-szövetség külön országos bajnokságot indított, és itt szerepel a Sepsi OSK, a Marosszentgyörgyi Kinder és az FK Csíkszereda, így itt előbb egy előselejtező tornát rendeztek, amit a Székelyudvarhelyi FC nyert meg, megelőzve Szászrégent, Marosvásárhelyt és Gyergyószentmiklóst. A döntő torna első fordulóját a tavaszi idény felvezetőjeként, a másodikat pedig az országos bajnokság végén rendezik meg.

Fotó: Facebook/Székelyföld Labdarúgó-bajnokság

„Azért találtuk ki, hogy a csapatok minőségi meccseket játsszanak egymással, hiszen a Hargita megyei bajnokságban korábban Csíkszereda és Székelyudvarhely mellett nem igazán volt erős ellenfél, ám most így mindig tudnak jó találkozókat tudnak le” – mondta Botorok János. A labdarúgóedző szerint az SZLB elindítása óta komoly előrelépést tapasztaltak, hiszen a kemény meccsek elősegítik a fiatalok fejlődését.

Habár kissé nehéz a logisztika, hogy a megyei fordulók mellet megtalálni az SZLB mérkőzéseinek időpontját is, és még az időjárás is kedvezzen, mindenképpen megéri a befektetett munkát. Itt mind jó csapatok vannak, kiegyensúlyozott a mezőny. Továbbá az akadémia részéről mindig van megfigyelő a meccseken, így sikerül fiatal tehetségeket is felfedezni, akik majd odakerülnek Csíkszeredába”

– tette hozzá Botorok.

2020-ban az első SZLB még hatcsapatos volt, most már összesen 17 együttest mozgat meg a torna nyolc korosztályban (idén 2010-től 2017-ig). „Évről évre fejlődött, közben saját szabályrendszert alakítottunk ki, ami szerintünk hatékony a gyerekek fejlesztésére. Ilyen például az, hogy a kapusok nem dobhatják ki a labdát, hanem lábbal kell játékba hozzák, így a gyerekek megtanulják, miképp kell hátulról felépíteni a támadást.

Mindenhol nagy népszerűségnek örvend a fiatalok számára rendezett torna Fotó: Facebook/Székelyföld Labdarúgó-bajnokság

A szülők is nagyon szeretik, meccsenként van, hogy 3–400-an is vannak a pálya szélén” – emelte ki Krecska, majd hozzátette, hogy idéntől lánybajnokságot is indítottak. „Az U11-es és az U13-as korosztályban hét csapat szerepel, a Székelyudvarhelyi Vasas Femina, a Baróti VSC, a Kézdi SE, a Sepsi OSK, a Gyergyói Jövő, a Marosvásárhelyi Ladies és az FK Csíkszereda.

A versenyeztetés tehát meg van oldva, amíg a fiatalok akadémiára érettek lesznek, állandóan szem előtt vannak, és monitorizálni tudjuk őket”

– zárta a beszélgetést Krecska.

Az SZLB-n belül belső csapatverseny is zajlik, azaz a korosztályos bajnokságok végén a csapatok helyezés szerint pontokat kapnak, és végül győztest hirdetnek. A legelső SZLB-t így a Székelyudvarhelyi FC nyerte, tavaly és tavalyelőtt az FK Csíkszereda végzett az első helyen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.