Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Befejezte a vizsgálódást a FIBA, büntetést kapott a Sepsi-SIC

Sebestyén Ervin 2024. február 09., 13:09 utolsó módosítás: 2024. február 09., 13:10

Sajtótájékoztatót tartott a Sepsi-SIC kosárlabdacsapatának vezetősége pénteken. Szót ejtettek a Konstancai CSM és a Román Kosárlabda Szövetség folyamatos szabályszegéseiről, valamint arról, hogy döntött a FIBA a Zoran Mikes vezetőedzőt ért vádak kapcsán.

Befejezte a vizsgálódást a FIBA, büntetést kapott a Sepsi-SIC
Galérianézet
Sürgősségi sajtótájékoztatót hívott össze a Sepsi-SIC Fotó: Sebestyén Ervin

A sajtótájékoztatón jelen volt a klub elnöke, Ambrus József, Rusz István ügyvezető igazgató, Zoran Mikes vezetőedző, valamint Pásztor István, a szakosztály menedzsere.

A Lyon elleni utolsó Euroliga mérkőzést követően a franciák egyik játékosa obszcén viselkedéssel vádolta a Sepsi-SIC edzőjét, ezzel kapcsolatban vizsgálatot indított a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA).

Végül a háromszéki együttest 2000 euróra büntették, mivel úgy vélték, hogy Zoran Mikes megsértette a belső szabályzat egyik cikkelyét. Az ítélet szerint a tréner elfogadhatatlan magatartást tanúsított az ellenfél játékosával szemben.

Felemás érzéseim vannak az ítélettel kapcsolatban. Annak örülök, hogy végre lezárult az ügy és az a legfontosabb, hogy kiderült, hogy nem értem a játékos fenekéhez. Másrészt hosszú évek óta benne vagyok ebben a sportágban, csalódottan vettem tudomásul, hogy ekkora botrány lett abból, hogy megdicsértem az ellenfél játékosának teljesítményét”

– mondta el az üggyel kapcsolatban a Sepsi-SIC vezetőedzője.

Fotó: Haáz Vince

A bosnyák szakember ezt követően hozzátette, hogy nagyon nehezen teltek az elmúlt napok számára, a közösségi médiában rengeteg cikk és videó megjelent vele kapcsolatban, amelyben őt gyalázták anélkül, hogy tudták volna az igazságot. Abban bízik, hogy ezzel lezárul az ügy és megnyugodhat ő és a családja is.

A büntetés kapcsán Rusz István elmondta, hogy az együttes kifizeti a büntetést és minden megy tovább úgy, mint az incidenst megelőzően. „A kiírás előtt minden együttes be kell fizessen 10000 euró garanciapénzt, ezt mi is megtettük. A ránk kiszabott összeget ebből fogják levonni” – mondta el a sajtótájékoztatón az ügyvezető igazgató.

Fotó: Sebestyén Ervin

A folytatásban szó esett a Konstancai CSM csapatáról, amely a bajnokságban idén kiválóan szerepel. Kiderült, hogy a tengerpartiak jogtalanul igazoltak külföldi játékosokat, merthogy ezt megtiltotta egy specifikus belső rendszabályzat: tavaly az U13-as és U14-es kiírásban nem szerepeltetett ifjúsági csapatot.

„Mi csak azt szeretnénk, hogy a szövetség igazságos döntést hozzon. A konstancaiak az összes mérkőzésüket el kellene bukják 20–0-ra és igazából ki kellene zárni őket.

Amikor ellenük kellett volna játszanunk akkor is igazságtalanul halasztották el a meccset. Nem szabtak ki új dátumot, ráadásul olyan indok miatt maradt el a találkozó, ami ismét szabályba ütközik”

– hangsúlyozta Rusz István.

Továbbá elmondta, hogy létezik egy törvény, amiben pontosan megfogalmazták a sportcsarnokok működési feltételeit, ebben pedig az áll, hogy bármilyen nemzetközi, nemzeti, vagy éppen ifjúsági verseny előnyt élvez mindenféle kulturális vagy bérelt rendezvénnyel szemben.

A Román Kupa megrendezéséért a Sepsi-SIC és a Konstancai CSM egyaránt leadta a szükséges papírokat, végül pedig licitre bocsátották a rendezés jogát, amit végül a tengerpartiak nyertek. Igen ám, viszont itt tíznapon belül ki kellett volna fizetniük az összeget, a háromszéki klub pedig kiderítette, hogy négy napos késéssel tették meg ezt, ami ismét törvénybe ütközik.

Fotó: Facebook/Sepsi-SIC

Ez nem helyes, normális körülmények között, ha minden a szabályok szerint alakulna, akkor ilyen esetben annak a csapatnak kellene átadni a rendezés jogát, amely a második volt a licitálás során, tehát Sepsiszentgyörgyön kellene megtartani a Román Kupa küzdelmeit”

– fejtette ki az együttes ügyvezető igazgatója.

Kiemelte, hogy folyamatosan próbálják elérni a román szövetséget Zoom-meeting, telefonhívás vagy levél formájában, viszont semmire nem kapnak választ. „Vannak lehetőségeink, hogy magasabb szintekre evezzünk és bepereljük a szövetséget a konstancai csapattal karöltve, viszont szeretnénk előbb választ kapni tőlük, hogy tudjuk hogyan állunk.

Nagyon nehéz helyzet, mi is fel kell mérjük a lehetőségeinket és nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni”

– zárta a sajtótájékoztatót Rusz István.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.