Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Mennyibe kerül a kézilabda Székelyudvarhelynek?

Zátyi Tibor , Józsa Csongor 2024. március 11., 11:16 utolsó módosítás: 2024. március 11., 14:03

Rohamléptekkel halad az újabb feljutás felé a Székelyudvarhelyi VSK kézilabdacsapata, ám kellő anyagi támogatás nélkül lehet, hiába lép be a Bölények Ligájába, könnyen megismétlődhet a két évvel ezelőtti szomorú történet.

Mennyibe kerül a kézilabda Székelyudvarhelynek?
Galérianézet
Fotó: László Ildikó

A 2023–2024-es szezonban a Székelyudvarhelyi VSK magabiztos játékkal, 13 győzelemmel és mindössze egy vereséggel megnyerte a férfi kézilabda A osztály A csoportját. A fiúk lendülete pedig nem lankad, a felsőházi rájátszásban ötből ötöt húztak be, hat ponttal vezetnek és hamarosan könnyen matematikailag is bebiztosíthatják feljutásukat a Bölények Ligájába. Ám azt minden sportszerető jól tudja, hogy ahhoz, hogy egy csapat megragadjon az élvonalban, sokkal nagyobb költségvetésre van szüksége, mint amekkora a másodosztályhoz kell.

Mi történt két szezonnal ezelőtt?

A Székelyudvarhelyi KC 2018-as megszűnését követően a felnőtt férfi kézilabdasport hullámzóan teljesít a városban. Habár létrehozták a Szejke SK-t és a csapat kétszer is kiharcolta az élvonalbeli részvételt, anyagi okok miatt végül egyiket sem tudta vállalni. 2021 szeptemberében a felnőtt férfi kézilabdacsapat kerete és szakmai stábja átkerült a Városi Sportklubhoz, és ismét beiratkoztak a másodosztály küzdelmeibe.

A VSK az első évben rögtön feljutott az élvonalba, azonban a működéséhez szükséges támogatást az utolsó pillanatban szavazták meg költségvetés-kiegészítésként. Ekkor már alig maradt játékos a piacon, akikkel erősíthetett volna. Így a tapasztalat hiánya és az ellenfelek sokkal magasabb költségvetése rányomta a bélyegét az udvarhelyiek tavalyi szezonjára, habár sok jó meccset játszottak, mindössze egy győzelmet és két döntetlent értek el az élvonalban, utolsó előttiként estek ki – 18 pont volt az előnye a 12., osztályozós helyre szorult Temesvárnak.

Fotó: László Ildikó

Eljutottunk a mostani idényhez, amikor a VSK Udvarhely hat ponttal vezeti az A osztály felsőházi rájátszását és fél lábbal már az élvonalban érezheti magát. Kérdés, hogy amennyiben ezt kiharcolja, időben meg lesz-e a költségvetése hozzá, egyben elegendő lesz-e ahhoz, hogy bennmaradjon a legjobbak között.

A városi költségvetés februári megszavazásakor a Városi Sportklub a tervezetthez képest 2 millió lejjel kevesebbet kapott – ez pedig alaposan átírta a 2024–2025-ös szezonra szőtt terveket. A szurkolók a napokban petíciót is indítottak, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat növelje meg a férfi csapat költségvetését és találjanak megoldást az élvonalbeli indulásra – cikkünk írásakor közen 700-an írták alá a felhívást.

Ez azt tükrözi, hogy a kézilabda- és sportszerető emberek nagy és erős közösséget alkotnak Székelyudvarhelyen. Ez az ő véleményük, a csapat mellett vannak, szeretnék, hogy ne csak takaréklángon működjön a VSK, hanem lépjen előre, hiszen a közönségnek is az a fontos, hogy mindig jobban és jobban teljesíts”

– mondta el a Székely Sport megkeresésére Sipos Lóránt.

A VSK vezetőedzője szerint minden a nagyváradi kiszálláskor kezdődött. „Akkor nehéz helyzetbe került a csapat, több alapemberünk sem tudott elutazni, nagyon vékony kerettel mentünk Nagyváradra. Csodával határos módon az egyik legjobb meccsünket játszottuk, hatalmas győzelmet arattunk. A nagy eredményre árnyékot vetett, hogy a sajtóban megjelent cikkek szerint két millió lejjel kevesebb költségvetést szavaztak meg a VSK-nak. Szerintük indokolatlanul sok pénzt szánt a város a kézilabdára, ezt pedig nem látták jónak” – elevenítette fel a februári eseményeket Sipos.

Fotó: László Ildikó

A szakvezető elmondta, hogy a kialakult helyzet ellenére a fiúk továbbra is keményen dolgoznak, folytatják a munkát, és haladnak a szezon elején kitűzött cél felé, hogy kivívják helyüket az élvonalban. „Nem tudjuk, mi lesz tovább. Most kellene az az időszak legyen, amikor a jövő szezon csapatát építjük, a megérett, összeforrott keretbe kellene érkezzenek az erősítések. A háttérben több játékossal is egyeztettünk, zajlottak a megbeszélések, ám most nem a bejelentések következnek, hanem a kivárás, hogy mi lesz velünk. Habár ennek most lenne az ideje, mert nem tudjuk építeni a csapatot a következő szezonra” – folytatta.

Sipos kiemelte, hogy a klub egyszer már megjárta, amikor egy költségvetés-kiegészítésnek köszönhetően végül el tudott indulni a Bölények Ligájában, ám ez rányomta a bélyegét a két évvel ezelőtti csapatépítésre, amikor csak azokkal tudtak erősíteni, akik a nyár végére klub nélkül maradtak az átigazolási piacon. „Senki sem örvend ennek a helyzetnek, az öltözőben is ez a téma. A vezetőséggel közösen megpróbáljuk levenni a játékosokról a terhet, viszont nem tudjuk, hogy ez meddig tartható. Mindenki szeretné tudni, hogy a következő idényt hol folytatja, a játékosok 99 százaléka itt akar maradni. De a bizonytalanság oda vezethet, hogy idő előtt elveszítjük a saját kézilabdázóinkat is, nem tudjuk megtartani őket, miután nehéz annak az útjába állni, aki a bizonytalan jövő miatt más klubot választ. A költségvetés csökkentésével, az idő húzásával könnyen előfordulhat, hogy az, amit az elmúlt években felépítettünk és kezdett szépen összeállni, szét fog hullani” – tette hozzá Sipos.

Mennyi az annyi?

A Székelyudvarhelyi VSK elnökétől, Mester Zoltántól megtudtuk, hogy eredetileg 6,2 millió lejes költségvetéssel terveztek. Végül 5,7 millió lejes lett az, amit a város terjesztett elő az önkormányzati gyűlésen, ebből lefaragtak további 2 millió lejt, és így maradt 3,7 millió.

Mester Zoltán Fotó: Beliczay László

„1,3 millió lej szükséges a másodosztályos szezon befejezéshez. Ha levonjuk a többi sportágat és a VSK által lebonyolított programok értékét, akkor a következő szezonra megközelítőleg 5–600 ezer lej jut a kézilabdára, alig maradna pénz a mostani fizetésekre” – vázolta a helyzetet Mester. Két évvel ezelőtt, amikor a Bölények Ligájában szerepelt, 3,2 millió lej volt a csapat költségvetése, messze a legkisebb a mezőnyben.

„Ez pedig arra volt elég, mint amit a tabella mutatott a szezon végén. Egy olyan év volt, amikor nem mi, hanem a körülmények irányítottak minket. Most a keret együtt van, sorban nyeri a meccseket, úgy terveztük ezt a másodosztályos szezont, hogy biztosan fel akarunk jutni. Ez volt az elképzelés, ezt tartjuk most is.

Amikor a VSK-hoz került a felnőtt kézilabdacsapat, mélyponton volt mindenki, bár kétszer is feljutott a Bölények Ligájába, nem tudott ott elindulni. Mostanra állt helyre a csapat lelkülete, lett meg a kohézió a játékosok között, egy olyan szezonban, amikor azt hittük, hogy a székelyudvarhelyi kézilabda 100 éves évfordulóján visszajutunk az élvonalba”

– folytatta a VSK elnöke.

Arra a kérdésünkre, hogy egy esetleges költségvetés-kiegészítéssel majd plusz forrásokhoz juthat a csapat, Mester azt válaszolta, hogy azt a megoldást el kell felejteni, nem segít a VSK-n. „Kellemetlen helyzetbe hoznánk magunkat azzal. A jelenlegi helyzetre egyértelmű megoldást nem tudok, csak azt, ha valami csoda folytán felbukkanna egy vagy öt szponzor, és azt mondják, 2 millió lejjel támogatják a kézilabdát. Most több irányban is támogatókat próbálunk keresni, és várjuk, mit hoz a jövő” – zárta a beszélgetést Mester Zoltán.

Nem jó a stratégia?

Megkerestük Godra Zsolt önkormányzati képviselőt, akit arról faggattunk, hogy mi vezetett odáig, hogy végül 2 millió lejjel kisebb költségvetést szavazott meg a testület a Városi Sportklubnak. „Ez az egész jóval korábban kezdődött. 2022 júniusában szóban garantáltuk, hogy az első költségvetés-kiegészítésnél azzal az összeggel támogatjuk az élvonalbeli csapatot, hogy részt tudjanak venni a Bölények Ligájában. Ez megtörtént, de sajnos a csapatnak nem sok esélye volt bennmaradni, és kiesett. Ezért tavaly nyáron több önkormányzati képviselő társammal együtt kezdeményeztünk egy beszélgetést a csapat vezetőségével, hogy mi az elképzelésük, mert az nem megoldás, hogy feljutunk, majd kizúgunk, és hullámvasútszerűen kezdődik minden elölről, ez rengeteg pénzébe kerül a városnak. A VSK képviselői jelezték, hogy a cél a visszajutás, és ehhez kérték a támogatásunkat. A célt nem vitattuk” – kezdte Godra, majd elmondta, hogy mit kifogásolt a VSK-val kapcsolatosan.

Fotó: László Ildikó

„A gond viszont az, hogy hiányzik a hosszú távon fenntartható tervezés. Akkor is, most is azt az álláspontot képviselem, hogy hiányzik az egész kézilabdaklub alapja, adminisztráció szempontjából egy emberre épül, Győri István szakosztályvezetőre. Itt van Székelyudvarhelyen az Együtt növünk fel! Alapítvány, amely már több mint négy éve biztosítja az ifjúsági kézilabdaképzést, ezzel teljesen leveszi a költségeket és a terheket a helyi közösség válláról. Azonban nem látjuk ennek a produktumát,

hiányzik a többéves stratégiából az, hogy milyen formában lesznek beépítve a fiatalok a csapatba. Hiányzik az is, hogy hogyan épül fel a klub, mi az egyértelmű stratégiája, kik fogják ezt csinálni, stb.”

– sorolta Godra.

Azt is hiányolta, hogy a klub részéről nem kommunikáltak az önkormányzati testülettel, a sajtóból értesültek arról is például, hogy egy olyan rövidtávú célt határoztak meg, hogy ebben a szezonban vissza akarnak jutni az élvonalba. „Sajnos ezt a modellt már egyszer ebben a formában kipróbáltuk. Egy ilyen döntés a következő évek költségvetésére is nagy hatással van. Mi december végén kaptuk meg a kézilabdacsapat három éves stratégiájának nevezett dokumentumot, amikor ez már életbe volt léptetve. A négy oldalas dokumentumot Győri István és Sipos Lóránt írta alá, a VSK-tól vagy a várostól senki sem vállalta azt névvel. Ez viszont szerintem nagyon hiányos volt, hiszen az a jövővel és a bevonható külső forrásokkal is kellene foglalkozzon. A a 2023–24-es bajnokság kezdetén olyan dolgokat ígértek a közönségnek, amire nem volt fedezetük, ezzel kész tények elé állítva a testületet.

Jelenleg úgy látom, senkit sem érdekel, hogy megpróbálja értékesíteni a sportágat a szponzorok felé. Továbbá a 2024-es évi költségvetés komoly kihívás elé állította a testületet, mindenhol karcsúsítani kellett, miután a bevételek nem nőttek, de a kiadások igen. A külső támogatások bevonásának elmaradása az egyik legnagyobb hiányossága, ezért nem találtam fenntarthatónak a stratégiát. A VSK kézilabda szakosztályának költségvetése most akkora, mint a néptáncműhelyé és a színházé, a város két kulturális intézményének együttes éves működési költsége” – folytatta.

Godra azt látja járható útnak, ha teljesen újra gondolnák a kézilabdacsapat stratégiáját.

Itt nem arról van szó, hogy a polgármesternek kell elmenjen koldulni, ahogy ezt ő kijelentette. Ide kell egy sportmenedzsmentben jártas csapat, amely rendesen elvégzi a munkáját. A magyar állam kitermeli nekünk a tehetséges fiatalokat és mi nem akarjuk őket felhasználni? Ezer sebből vérzik az egész, és most velünk, képviselőkkel mossák fel a földet”

– fejezte ki nemtetszését.

A képviselő szerint célszerű lenne indítani egy olyan petíciót, amelyben felkérik a VSK vezetőséget, hogy külső forrásból növeljék bevételeiket. „Követelik azt a pénzt, de honnan? Nem lenne jó, ha a városnak lenne egy erős 2. ligás focicsapata? Miért ne adjunk nekik is 5–6 milliót? De miből? Én nem hazavittem a VSK-tól elvett két millió lejt, hanem átcsoportosítottuk az Urbanának, mivel a hivatal nem terjesztette elő a költségvetésben a fűtéspótlékot. Sajnos ilyen egyszerű volt a kérdés: szurkolunk a Bölények Ligájában, azon az áron, hogy cserében 2000 távhővel fűtött lakrészben vacogni fognak az emberek?” – hívta fel a figyelmet Godra Zsolt.

Helyi kötődésű játékosokkal képzelik el a jövőt

„Hároméves stratégiát készítettünk. Az elsőben az a cél, hogy visszajussunk az élvonalba, a másodikban megőrizzük a helyünket a Bölények Ligájában, a harmadikban pedig stabil élvonalbeli csapattá váljunk. Úgy képzeltük el, hogy a második évben visszahozzunk innen elszármazott játékosokat, mint Tálas Huba és Andrei Mihalcea, ők lennének a jövő csapatának pillérei. Amint sikerült kiharcolni a bennmaradást az élvonalban, további játékosokat hoznánk vissza Székelyudvarhelyre, mint Csog Vencel, Balázs Botond, Buzogány Barna. Mi mindegyik kézilabdázóval tárgyaltunk már, nyitottak a visszatérésre, az volt a kérésük, hogy olyan csapat legyen Székelyudvarhelyen, amely meg tud állni a saját lábán és ott tud lenni az első osztályban” – összegezte a VSK stratégiáját Győri István szakosztályvezető.

Fotó: László Ildikó

A Székelyudvarhelyről elszármazott kézilabdázókkal képzelik el a jövő csapatát a VSK-nál, ahol a mostani keret 80 százaléka helyi vagy helyi kötődésű játékosból áll – emelte ki, majd hozzátette, hogy jelenleg az élvonalban szereplő csapatokat a helyi és megyei önkormányzatok tartják fenn, költségvetésüknek legnagyobb részét biztosítva. „A bajnokságban már nincsenek magánklubok, az már nem működik, hogy a vállalkozóktól hozod be a költségvetés nagyobb részét. Információim szerint megszavazták az alexandriaiak jövő évi büdzséjét, 1,3 millió eurót kapnak a helyi önkormányzattól. Mindenképp kell behozni külső támogatásokat, de ez jelenleg nagyon kis részét képezi a költségvetésnek. Most folyamatosan tanácskozunk a hogyan továbbról. Vagy megy tovább a szekér, ahogy elképzeltük, vagy kezdődik az újratervezés. Ezzel viszont csak késleltetjük a kitűzött cél elérését” – zárta a beszélgetést Győri.

Lesz megoldás?

A szerdai, Medgidia elleni bajnoki mérkőzést a helyszínen követte végig Gálfi Árpád is. A találkozó után a város polgármesterével beszélgettünk. „Sportszerető emberként tekintek Székelyudvarhely összes sportágára. Ahol az elmúlt évtizedekben eredményeket értek el, a város hírnevét szállították az országban és világszerte, azokat támogatni, működtetni, segíteni kell. Az önkormányzatnak az a kötelessége, hogy ezeket megfelelő nyitottsággal, jóindulattal támogassa. Az elmúlt években mindenki a személyemhez kötötte a kézilabdacsapat kérdését. Ez hagyományos sport Székelyudvarhelyen. A megőrzéséért, és azért, hogy ne szűnjön meg, szerintem mindenki felelős.

A csapat fenntartása azért került a Városi Sportklub égisze alá, mert azt láttuk, hogy egyre nehezebbek a támogatási rendszerek, egyre kisebb az az udvarhelyi szponzori kör, amely a kézilabda mellé állna. Verestóy szenátor úr halála után érződik, hogy nem tudjuk azt az anyagi fedezetet biztosítani a kézilabda számára, amely az élvonalban szereplő együttesnek a működésre elégséges lenne”

– mondta az elöljáró.

Fotó: László Ildikó

Gálfi hangsúlyozta, hogy komoly erőfeszítéseket tettek és tesznek a csapat fennmaradásáért, ez számára nem kérdés. „Az önkormányzati testület ezt a döntést hozta, úgy gondolom, újra kell értékelni az egészet. Azt mondtuk, vallottuk az elején, hogy nem csinálunk politikai kérdést ezekből a sportágakból, hanem szakmailag próbáljuk támogatni. Akkor mindenkinek fel kell nőnie ehhez a szinthez” – folytatta, majd egy lehetséges megoldást is felvázolt.

„Jómagam lépéseket tettem, levelet fogalmaztam a Magyar Kézilabda-szövetséghez, felvettem a kapcsolatot az elnökkel, Ilyés Ferenccel, akit senkinek sem kell bemutatni, Székelyudvarhelyen született, innen indult. Bízom benne, hogy közösen találunk egy-két anyagországi támogatót, akik mellé odatehetjük az udvarhelyszéki vállalkozók által nyújtott szponzori összeget is. Voltunk még ilyen nehéz helyzetben, abból is kijöttünk. Keressük annak a lehetőségét, hogy a székelyudvarhelyi férfi kézilabdacsapat tovább tudja folytatni a munkáját, a jövő idénytől pedig újból a Bölények Ligájában szerepeljen” – zárta a beszélgetést Gálfi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.