Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Indul a jégkorong-világbajnokság, a magyar cél a bennmaradás

Gergely Imre 2023. május 12., 11:15 utolsó módosítás: 2023. május 12., 11:21

A magyar jégkorong-válogatott egyértelmű célja, hogy bennmaradjon az elitosztályban a pénteken kezdődő tamperei-rigai világbajnokságon.

Indul a jégkorong-világbajnokság, a magyar cél a bennmaradás
Sofron Istvánéknak a franciák és az osztrákok ellen lehet komolyabb esélyük a pontszerzésre Fotó: MTI/Illyés Tibor

A modern időkben harmadszor szerepel a világ legjobbjai között Magyarország jégkorong-válogatottja. Az első alkalommal már az ottlétük is élményt jelentett, másodszorra meglett az első győzelem is. Most még nagyobb eredményt érnének el Bartalisék: a bennmaradást az elitben.

Magyarország első feljutása a szapporói csoda néven maradt meg a sportkrónikákban, ami után már minden évben célkitűzés volt a visszatérés a legjobbak közé. Ez kétszer sikerült. 2015-ben Krakkóban kivívni ezt nagy fegyvertény volt, ennek megfelelő eufóriával. A múlt évben Ljubjanában viszont már szinte kötelező elvárás volt a szintlépés, köszönhetően annak, hogy Franciaországot és Ausztriát a Nemzetközi Jégkorong Szövetség a magyarok elől „felléptette” az elitbe az ukrajnai háború miatt kizárt Oroszország és Fehéroroszország helyére. Sebőkék hozták is a kötelezőt, és habár nem volt túl acélos a magyarok játéka, ez elég volt ahhoz, hogy Szlovénia mögött feljutó helyen végezzenek.

A szlovéniai vébé után pár hétig még abban is lehetett reménykedni, hogy a világ legjobbjai Budapesten, illetve Ljubjanában találkoznak 2023-ban, de végül a két ország közös pályázata nem volt sikeres, a vébé rendezési jogát Finnországnak és Lettországnak adták.

A Kevin Constantine által irányított Magyarország a finn csoportba került Tamperében, ahol sorrendben Dánia, az Egyesült Államok, Franciaország, Svédország, Finnország, Németország és Ausztria lesznek az ellenfelek.

Ha a papírformát, a reális erőviszonyokat nézzük, akkor a magyaroknak igazából nem sok esélye lenne arra, hogy itt az óriási sikert jelentő bennmaradást elérje. Mindegyik meccsen az ellenfél lesz az erősebb csapat.

A dánok a világranglistán a 10. helyen állnak, legutóbb 1981-ben sikerült pontot szerezni ellenük. Az NHL sztárokkal teletűzdelt Egyesült Államok még kevésbé tűnik verhetőnek.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szilassy Zoltán edző mindig minden sorozatban csak a következő meccsre szokott figyelni, de ezúttal a harmadik mérkőzés lesz az, amire különösen figyelni kell. Franciaországgal csap össze a nemzeti együttes kedden. Ez az egyik olyan csapat, akik ellen tényleg lehet keresnivalója a piros-fehér-zöld jégkorongválogatottnak. Persze itt is az ellenfél győzelmére adnak nagyobb esélyt a fogadóirodák, de itt azért már kisebb a ledolgozandó különbség. Nagy dolog lenne a siker, de nem lehetetlen.

A negyedik ellenfél Svédország lesz, amely mindig az elit szűk élvonalához tartozik. Egyszer ugyan sikerült már győzni ellenük (2007-ben Palkovics Krisztián hosszabbításos góljával 2–1-re, de azon a meccsen nem a legjobbjaival szerepelt a svéd csapat.

Nagy élmény lesz játékosoknak és a magyar szurkolóknak is a házigazda, címvédő és olimpiai bajnok, Finnország elleni meccs, ahol biztosan zsúfolásig telik a tamperei aréna. Ez minden bizonnyal feltüzeli majd magyarokat, nagyszerű meccsre lesz kilátás, de aligha számíthatunk itt arra, hogy babér teremhet a mieinknek.

Ezt követően a németekkel kell szembenézni, akik számára nagy valószínűséggel különösen fontos lesz ez a meccs a negyeddöntőbe jutás szempontjából. Ők már csak ezért sem fogják a véletlenre bízni.

A dánok, amerikaiak, svédek, finnek és németek ellen minden megszerzett pont csodaszámba menne. A franciák ellen ez talán elérhetőbb, de a vébé legfontosabb mérkőzése magyar szempontból május 22-én lesz, ahol Ausztria lesz az ellenfél.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A csoportban az osztrákok azok, akiket a Székesfehérvár ICEHL-es szereplése miatt a legjobban ismerhet Kevin Constantine és a csapat jelentős része. Ők, ha egy fokkal magasabb szinten is állnak Magyarországhoz képest, de meg lehet szerezni a győzelmet ellenük.

Ha pedig ez meglesz, (ne ismétlődjön meg a 2016-os forgatókönyv, hogy egy győzelem, a fehéroroszok elleni siker a körbeverések miatt nem volt elég) Magyarország A csoportos marad és 2024-ben Csehországban is a legjobbak között szerepel. Ha a fiúk tudják hozni azt a szintet, amit Kanada ellen mutattak, akkor ez sikerülhet. Ez lehet a tamperei csoda.

Finnországot tartják a legesélyesebbnek a vébé megnyerésére

A világbajnokság másik csoportjában Rigában a házigazda Lettország mellett Kanada, Csehország, Szlovákia, Norvégia, Svájc, Kazahtsztán és Szlovénia játszik. A két csoportból az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe, az utolsó kiesik a divízió I/A-ba.

Az IIHF a világbajnokságok előtt szokás szerint felállította az erősorrendet. Eszerint Finnország a legesélyesebb arra, hogy világbajnok lesz azaz megvédi a címét, mögöttük Kanada, Svédország és Csehország következik. A listán Magyarország az utolsó, 16. pozícióban áll. Nem lenne baj, ha ebben tévednének az IIHF szakemberei...

A magyar válogatott programja

Május 13., 16.20: Magyarország–Dánia
Május 14., 12.20: Magyarország–Egyesült Államok
Május 16., 20.20: Magyarország–Franciaország
Május 18., 16.20: Magyarország–Svédország
Május 19., 16.20: Magyarország–Finnország
Május 21., 16.20: Magyarország–Németország
Május 22., 20.20: Magyarország–Ausztria
A magyar vb-keret

Kapusok: Arany Gergely (FTC-Telekom), Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzabie, lengyel), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19).
Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Hadobás Zétény (Västeras, svéd), Garát Zsombor, Pozsgai Tamás, Szabó Bence (mindhárman BJA), Kiss Roland, Szirányi Bence (mindketten Miskolci DVTK Jegesmedvék), Horváth Milán, Stipsicz Bence (mindketten Hydro Fehérvár AV19).
Csatárok: Sofron István (Csíkszeredai Sportklub), Vincze Péter (Gyergyói HK), Kóger Dániel (Brassói Corona), Csányi Karol (Zvolen, szlovák), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Sebők Balázs (Ilves, finn), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (Budapest JA), Bartalis István, Erdély Csanád, Hári János és Terbócs István (mind Hydro Fehérvár AV19).
Stáb: Kevin Constantine (szövetségi kapitány), Fodor Szabolcs (másodedző), Kiss Dávid (másodedző), Szilassy Zoltán (másodedző), Jukka Kontsas (kapusedző), dr. Rybaltovszki Henrik (csapatorvos), Puskás Sándor (erőnléti edző), Antal Dénes (fizioterapeuta), Babik János (fizioterapeuta), Nagy József (felszerelés-menedzser), Tornyi Gábor (felszerelés-menedzser), Závodszky Szabolcs (technikai koordinátor), Szilágyi Levente (csapatvezető), Don MacAdam (sportigazgató), Végh Benedek (férfi szakági vezető), Kaposi Dávid (sajtó) és Vörös Dávid (fotó).
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.