Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A székelyek, akik érmesek lettek a téli ifjúsági olimpiai fesztiválokon

Dobos László 2023. január 21., 11:35

Északkelet-Olaszországban, a Trieszt székhelyű Friuli-Venezia Giulia tartományban rendezik szombattól a 16. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF). Az eddigi 15 téli olimpiai fesztivál mindegyikén vett részt székelyföldi sportoló vagy edző, a romániai küldöttség eddigi hét érméből hatot székelyföldi magyar sportolók szereztek.

A székelyek, akik érmesek lettek a téli ifjúsági olimpiai fesztiválokon
Galérianézet
25 éves fotó. Balról jobbra: Xántus Bíborka, Márton Simon és Tófalvi Éva

Olaszország harmadszor, a sorrendben az első, az 1993-as aostai téli, és a 2005-ös lignanói nyári EYOF után rendezhet újra téli multisporteseményt az európai fiatalok számára. A 16. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF, Friuli-Venezia Giulia) Európa legjobb 14–18 év közötti téli sportolói 14 szakágban méretkeznek majd meg.

A 18 fős romániai csapatnak tagja két csíkszeredai lány, Mandel Kata hódeszkás (snowboard) és Barta Nóra rövidpályás gyorskorcsolyázó, illetve Kinda Géza (snowboard) és Kalamár Zsolt (short track) edzők.

Egy kis történelem

A téli európai ifjúsági olimpiai fesztivált (EYOF) 1993. óta kétévente rendezik meg. Románia sportolói az összes eddigi viadalon részt vettek, és mindegyik téli fesztiválon voltak székelyföldi sportolók.

Románia képviselői eddig hét érmet szereztek, ebből ötöt a Csíkszeredai ISK képviselői.

Imre Emil egy arany- és egy ezüstérmet nyert rövidpályás gyorskorcsolyában (2013, Brassópojána), Búzás Dorottya ezüstérmes volt biatlonban (szintén 2013-ban), és szintén biatlonban szerzett egy-egy bronzérmet Xántus Bíborka (1993, Aosta) és Tófalvi Éva (1995, Andorra). A további két bronzérmet Alexandru Rusu-Stoian (1999, Poprad-Tatry) brassói biatlonista, illetve Jakab Andrea (1997, Sundswal) marosvásárhelyi nagypályás gyorskorcsolyázó nyerte.

Tófalvi Éva hargitafürdői otthonában Fotó: Veres Nándor

A magyar színekben induló fiatalok eddig 11 arany-, 8 ezüst– és 7 bronzérmet szereztek – rövidpályás gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és curlingben.

Hol élnek, mivel foglalkoznak a romániai érmesek?

A Romániának eddig érmet szerző sportolók közül – sajnos – csupán Tófalvi Éva és Rusu Alexandra biatlonisták tudtak felnőtt szinten is szép karriert futni. A hargitafürdői Tófalvi Éva hat olimpián, számos világkupa-versenyen vett részt, világkupa-verseny győzteseként vonult vissza. A testnevelő tanár Tófalvi edző a VSK Csíkszereda biatlon szakosztályánál, és számos közéleti szerepet vállal.

Tófalvi Éva és edzője, Márton Simon Fotó: Kristó Róbert

Alexandru Rusu-Stoian három olimpián vett részt, a törcsvári származású sportoló a Brassó Dinamónál sportolt, ahol állást kapott a rendőrség kötelékében. A marosvásárhelyi Jakab Andrea az 1997-es ifiolimpián szerzett bronzérme után még folytatta sportolói pályafutását, a 2002-es, Salt Lake City-ben megrendezett olimpia után – amint egyik interjújában nyilatkozta – megélhetési gondjai lettek, abbahagyta a sportolást és a gázműveknél kezdett el dolgozni.

Nem alakult jól a felnőtt sportolói pályafutása Imre Emil rövidpályás gyorskorcsolyázónak sem, akinek a 2013-ban szerzett arany- és ezüstérem után fűt-fát megígértek a romániai sportélet vezetői. Imre Emil sokáig kétkezi munkásként kereste kenyerét, közben főiskolát végzett, és a világsikereket elérő magyar short track stábjának lett megbecsült tagja, Budapesten él.

Imre Emil 2013-ban, az aranyéremmel Fotó: Kristó Róbert

A kiváló adottságokkal rendelkező, nagyon tehetséges Búzás Dorottya a 2013-ban szerzett ezüstérme után pár évvel felhagyott a biatlonozással. Országváltást kezdeményezett, egy pár versenyen rajthoz is állt magyar színekben, de – sajnos – eltűnt a sí világából. Nagy kár érte.

A 2013-as női 6 km-es biatlonverseny dobogósai. Balról az első Búzás Dorottya Fotó: Kristó Róbert

A csíkszeredai születésű Xántus Bíborka testnevelő tanári diplomát szerzett, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Évtizedek óta ott él. A romániai sportolók eddigi jó szerepléseiben oroszlánrészt vállalat Márton Simon csíkszeredai biatlonedző, aki Xántus Bíborkának, Tófalvi Évának, Alexandru Rusu-Stoiannak és Buzás Dorottyának is edzője volt, ő készítette fel mind a négy biatlonistát a világversenyekre.

Márton Simon, a sikerkovács Fotó: Kristó Róbert

Az EYOF eddigi helyszínei (év/helyszín)
1993 – Aosta
1995 – Andorra
1997 – Sundsvall
1999 – Poprad-Tatry
2001 – Vuokatti
2003 – Bled
2005 – Monthey
2007 – Jaca
2009 – Slasky-Beshidy
2011 – Liberec
2013 – Brassó és környéke
2015 – Voralberg
2017 – Erzurum
2019 – Szarajevo
2021 – Vuokatti
2023 – Friuli-Venezia Giulia

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.