Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Optimistán utaztak el a csíki sportolók az ifiolimpiára

Dobos László 2023. január 18., 11:18 utolsó módosítás: 2023. január 18., 11:25

Olaszországban rendezik meg január 21–28. között a 16. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), amelyre Románia színeiben két székelyföldi sportoló, és az őket elkísérő két edző vehet részt. A szerdai elutazás előtt közös fotózásra kértük fel őket.

Optimistán utaztak el a csíki sportolók az ifiolimpiára
Balról jobbra: Kinda Géza, Mandel Kata, Barta Nóra és Kalamár Zsolt Fotó: Pinti Attila

Olaszország harmadszor, a sorrendben az első, az 1993-as aostai téli és a 2005-ös lignanói nyári EYOF után rendezhet újra téli multisporteseményt az európai fiatalok számára. A 16. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF, Friuli-Venezia Giulia) Európa legjobb 14–18 év közötti sportolói 14 szakágban méretkeznek majd meg.

A 18 fős romániai csapatnak tagja két csíkszeredai lány, Mandel Kata hódeszkás (snowboard) és Barta Nóra rövidpályás gyorskorcsolyázó, illetve Kinda Géza (snowboard) és Kalamár Zsolt (short track) edzők.

A sportolók szerdán kell jelentkezzenek a Román Olimpiai Bizottság (COSR) Ilfov megyei, Izvorani-ban található központjában, ahol átveszik a formaruhát, lebonyolítják az ilyenkor szükséges formaságokat. A romániai küldöttség repülővel, pénteken utazik el Olaszországba.

Barta Nóra rövidpályás gyorskorcsolyázó az elutazás előtt azt nyilatkozta, hogy szeretné a lehető legjobbat, legtöbbet kihozni ebből a versenyből.

„A sprintszámok, az 500 méter a kedvenc versenytávom. Az elődöntővel elégedett lennék”

mondta Barta Nóra.

Kalamár Zsolt, Barta Nóra edzője sportolóként és edzőként is szerepelt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, edzőként ez már a harmadik alkalom.

Megtudtuk, hogy bár lépéshátrányban vannak ellenfeleikkel szemben, megpróbálnak minél jobb eredményt elérni.

Romániában évek óta nincs működő szakszövetsége a korcsolyásoknak – ez az egyik hátrány.

Kalamár elmondta, hogy ebben a sportágban nagyon sokat számítanak a külföldi edzőtáborok, ahol erős ellenfelekkel, a versenyekhez hasonló minőségű jégen készülhetnek.

„Fontos, hogy milyen jégen zajlanak az edzések, mert a sebesség a jobb felületű jégen más, mint az itthoni. Ebből következik, hogy az ívek, a kanyarok bevételét, illetve más taktikai elemeket itthon nem tudjuk a versenyekhez hasonló körülmények között gyakorolni.

A tisztes helytállás a célunk, de ha tanítványom egy jó napot fog ki, és a szerencse is mellé áll, akkor a sprint távon bármire képes.

Éremszerzési elvárásom nincsen vele szemben, de elődöntőbe szeretnénk jutni. A rövidebb távokon (500 és 1000 m) várjuk a jobb eredményt, az 1500 méter lenne a bónusz” – nyilatkozta Kalamár.

Barta Nóra Fotó: Pinti Attila

Hódeszka: kevés hó és kevés pénz

Kinda Géza, a romániai hódeszkások (snowboard) edzője optimista, annak ellenére, hogy Romániában a 2022–2023-as szezonban még egyetlen havas edzést sem tudtak tartani.

„Eddig minden szezonban korán kezdtük a specifikus edzéseket, a szezon pedig rendszerint december elejétől áprilisig tart. Ezért, az elmúlt években a külföldi havas edzőtáborokat szeptemberben, októberben, novemberben és decemberben tartottuk.

Mivel a Román Sí- és Biatlon Szövetség – ahová a hódeszka is tartozik – minimális költségvetést kapott a sportminisztériumtól, az edzőtáboraink egy része elmaradt, lépéshátrányban vagyunk ellenfeleinkkel szemben.

Mi pozitívan állunk a dolgok mellé, de van egy enyhe lemaradásunk. Más pénzügyi forrásokból decemberben sikerült havon készülni, és most január elején is voltunk egy ausztriai edzőtáborban. Két sportolót, a csíkszeredai Mandel Katát és a brassói Ștefan Lazărt kísérem ki az olaszországi világversenyre. Katában nagyon bízok, és abban is, hogy a váltóban is jó eredményt érünk el.

Mandel Kata Fotó: Veres Nándor

Mindketten a snowboard krossz próbában indulnak, illetve ketten alkotják a stafétát. A legutóbbi Téli Olimpiai Ifjúsági Napokon egy másik tanítványom, Bartalis Henrietta 12. lett, és az volt akkor a romániai küldöttsége legjobb eredménye. De akkor egy nagyon jó felkészülésen voltunk túl. Mindezek ellenére, bízok most is a jó szereplésben” – mondta el Kinda Székely Sportnak.

Azzal lennék elégedett az olaszországi versenyen, ha a maximumot tudnám kihozni ebből a versenyből, ha úgy fejezem be a próbákat, hogy minden tőlem telhetőt megtettem a verseny során”

– nyilatkozta Mandel Kata optimistán.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.