Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Rajtol a driftbajnokság, a székelyföldi címvédő nem indul

Dobos László 2024. május 09., 17:44

Bukarestben rajtol hétvégén a romániai driftbajnokság, amelynek a Semi Pro kategóriában a csíkszeredai Incze Tamás a címvédője. A székelyföldi sportember nem tudta előteremteni az induláshoz szükséges anyagi hátteret.

Rajtol a driftbajnokság, a székelyföldi címvédő nem indul
Galérianézet
Incze Tamás verseny közben. Archív felvétel Fotó: Incze Tamás magángyűjteménye

Tavaly sporttörténelmet írt a csíkszeredai Incze Tamás, megnyerte a romániai driftbajnokságot a Semi Pro kategóriáját. Megkerestük a fiatalembert.

– A tavalyi bajnokságot követően azt nyilatkozta, hogy kérdéses a folyatás, mert nincs meg az induláshoz szükséges anyagi háttér. Változott a helyzet?

– Keserű a szájíz, mert sajnos nem változott semmi. A motorsport egy költséges sport, és annak ellenére, hogy bajnoki cím lett, jelentős eredményeket sikerült elérni, nem találtunk új támogatókat, ami lehetővé tenné azt, hogy benevezzünk idén a bajnokságba. Nem lesz kellemes érzés kívülről követni a történéseket.

Incze Tamás Fotó: Borbély Fanni

– Valószínű szintet is kellett volna lépnie?

– Most tulajdonképpen nem csak a nevezési költségekkel vagyok hadilábon, hanem kategóriaváltásra vagyok kényszerülve. Ez egy pozitív, egy kellemes kényszer, hiszen az eddigi eredményeink alapján a legmagasabb, a Pro kategóriába vagyunk kötelesek nevezni. Én már csak Pro-licencet válthatok ki. De ahhoz fejleszteni kellene az autót, mert akik a motorsportban jártasok tudják, hogy a kategóriaváltást nemcsak a pilóta, hanem az autó is kellene kövesse. Egy jelentősebb befektetés szükséges ahhoz, hogy ezt a lépcsőfokot meg tudjuk ugrani.

Incze Tamás verseny közben. Archív felvétel Fotó: Incze Tamás magángyűjteménye

A Pro kategóriában az alapvető költségek is sokszorozódnak. A mi esetünkben az összköltség jelentős részét a gumik teszik ki. Főleg ez a legnagyobb oka, hogy nem indulunk, illetve az autón nem tudunk fejlesztéseket eszközölni. Nem találtunk sem partnert, sem szponzort, akivel közösen tudnánk fejleszteni. A folytatást viszont saját zsebből már nem bírom.

– Van menedzsere?

– Nincs. Egy szerényke csapat vagyunk, nem rendelkezünk külön feladatkörrel, szerepkörrel ellátott csapattagokkal. Nagyon sok esetben én kell legyek a menedzser, a szerelő, a sofőr, a pilóta, a szervező, a mindenes. Nem nyavalygás ez.

Nagyon hálás vagyok, hogy eddig eljutottam, de be kell látnom, hogy most kilátástalan a helyzetem.

– Mi lesz az autóval? Lesz alkalma használni?

– Szeretnék mindenképpen az autóba ülni. Annak ellenére, hogy a bajnokságba nem neveztünk, fontos, hogy időt töltsek az autóban, még ha nem is versenykörülmények között, azért, hogy „formában” tartsam magamat. Már amennyire lehet.

Incze Tamás verseny közben. Archív felvétel Fotó: Incze Tamás magángyűjteménye

Ennek egy költséghatékony módszere az, hogy ha nem éles versenyeken indulok, hanem bemutatókat vállalunk el. Kisebb-nagyobb driftbemutatókat végzünk, mint például amilyen a Hargita ralin volt, ami végül – sajnos – nem jól zárult számunkra.

– Mi történt a Hargita rali alkalmával?

– Technikai problémánk adódott. Egy apró csavar miatt „kitörött” az egyik első kerék, elég nagy kár lett a futóműben. A rövidke bemutatóra egy költséghatékony edzésként tekintettem, de végül egy elég nagy anyagi kár keletkezett az autóban. Technikai hiba történt.

Incze Tamás bemutatót tartott Székelyudvarhelyen, a Hargita rali alkalmával Fotó: Incze Tamás magángyűjteménye

Nem hibáztunk, nem ütöttünk el semmit, teljesen üzemszerű használatnál megtörtént egy műszaki probléma, ami magával vont még egy párat.

– Van lehetőség további bemutatókon részt venni?

– Az egyik támogatóm oszlopos tagja lett az országos gyorsulási versenyek szervezőinek. Voltunk már a nyitóversenyen, ami Aradon zajlott. Ha az autót sikerül kijavítani a Székelyudvarhelyen történt meghibásodás után, akkor ezekre mindenképpen szeretnénk elmenni, hiszen kevés alkalmunk van versenyen kívül használni az autót. Ennek a gyorsasági bajnokságnak a következő futama is Aradon lesz, az ottani repülőtéren szervezik meg. Az a hely biztonsági- és más okokból is nagyon jó terep. Más érzés azonban a bemutató, nem kell teljesíteni, nincs tét, de volt interakció a nézőkkel, tudtunk beszélgetni velük, és ilyen szempontból pozitív az élmény. Szeretnénk a következő etapokra is menni, bemutatózni, kicsit autózni, persze ha sikerül a keletkezett károkat orvosolni az autón.

Mit a drift? Mit pontoznak?

A drift vagy drifting (szabad fordításban: csúsztatás, sodródás) az autó tökéletes uralásának és irányításának látványos demonstrálása oly módon, hogy az autó lehetőleg egy centimétert se haladjon a szokásos módon egyenesen. A sportág hasonlít a ralihoz, azonban itt nem az idő és a sebesség számít, hanem a stílus és a kanyartechnika.

A drift lényege, hogy az autó hátulját a túlkormányozottságból fakadó kitörésekor a kanyarban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon. Ahhoz, hogy a csúszást minél tovább fenntartsuk, tökéletes kormányzásra és gázpedálkezelésre van szükség. A drift tehát kifejezetten a hátsó kerékmeghajtású autók és azok pilótáinak művészete.

A drift bírálása hasonló a hódeszkához, a freestyle snowboardéhoz. A drift verseny kvalifikációból, és ennek eredménye alapján a legjobb 32/16 pilóta egyenes kieséses rendszerben történő küzdelméből áll. Bójákkal és más jól látható tárgyakkal jelölik a pálya (a pontozott szakasz) kezdetét és végét, a kanyarok külső és belső érintési pontjait, és a gyorsító szakaszt. A pontozásnál a legfontosabb szempontok az ívek bevétele, a sebesség, az autó keresztben haladásának szöge és az összkép, amit a versenyző a futama alatt sugároz.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.