Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Komplex feladat az edzőkeresés, nem árt ha szerencsés a klubvezetés

Horváth Bálint Ottó 2023. december 12., 14:18

Az edzőváltás minden labdarúgócsapat életében egy sarkalatos kérdés. Vannak helyzetek, amikor elengedhetetlen, meg kell hozni ezt a döntést. De milyen belülről az edzőkeresés folyamata? Ennek jártunk utána a székelyföldi klubok képviselőinek segítségével.

Komplex feladat az edzőkeresés, nem árt ha szerencsés a klubvezetés
Galérianézet
Általában több napig szoktak tartani a tárgyalások a lehetséges edzőkkel, de Bernd Storckkal nagyon hamar meg tudott egyezni a Sepsi OSK vezetősége Fotó: Sebestyén Ervin

Amikor nem jönnek a várt eredmények, vagy az illető vezetőedző nem tudja maga mögé állítani a játékosokat, a klubvezetők nehéz helyzetbe kerülnek, el kell dönteniük, hogy adnak még időt a javításra, vagy inkább megválnak a szakmai stábtól. Az edzők menesztése egyszerűbb választásnak tűnik, hiszen reményeik szerint a váltás kedvező hatással lehet a csapat teljesítményére. Ilyenkor kell kiválasztani azt a megfelelő szakembert, aki valóban fel tudja rázni a társaságot, és irányításával sikerülhet elérni a kitűzött célokat.

Utánajártunk annak, hogyan is zajlik az edzőkeresés folyamata, elkezdve a tárgyalásoktól egészen a tényleges megállapodásig, és milyen szempontok alapján választják ki az új vezetőedzőt.

Általában több napig szoktak tartani a tárgyalások a lehetséges edzőkkel, de Bernd Storckkal nagyon hamar meg tudott egyezni a Sepsi OSK vezetősége Fotó: Miska Brigitta

Ehhez a székelyföldi labdarúgóklubok képviselőinek segítségét vettük igénybe, összeállításunkból kiderül, miként járnak el a legmagasabb szinten, azaz a Szuperligában, illetve az alsóbb osztályokban, és az utánpótlás csapatoknál.

Kemény szakemberre volt szüksége a Sepsi OSK-nak

Az élvonalbeli bajnokságban a felsőházi rájátszásba jutásért küzdő Sepsi OSK nemrég váltott edzőt, Liviu Ciobotariu helyére a német Bernd Storck érkezett. Diószegi László klubelnök elmondta, hogy két héttel az edzőváltás előtt már vacilláltak, de még egy utolsó esélyt megérdemelt Ciobotariu és a csapat az FCU Craiova elleni mérkőzésen. Sajnos az eredmény mellett (a Sepsi OSK a hosszabbításban kapott góllal 2–1-re veszített a Szuperliga 17. fordulójában) a játékosok hozzáállása is csapnivaló volt, így muszáj volt szakvezetőt cserélni.

Diószegi László: „ a legfontosabb az, hogy eldöntsük, milyen játékstílust alkalmazó edzőt szeretnénk, lényeges a hozzáállása és az eddig elért eredményei, továbbá, hogy mennyi a bizonyítási vágya, ami még benne van” Fotó: Pinti Attila

„Amikor érezzük, hogy baj van és valami nem működik a csapatnál, akkor a vezetőség tagjaival leülünk és tárgyalunk arról, hogy milyen más edzőt lehetne szerződtetni. Az ügynökök küldözgetik a lehetséges szakemberek listáját százával, és ugyanúgy, mint a játékosok esetében, jól meg kell gondoljuk, hogy kiket választunk ki.

A legfontosabb az, hogy eldöntsük, milyen játékstílust alkalmazó edzőt szeretnénk, lényeges a hozzáállása és az eddig elért eredményei, továbbá, hogy mennyi a bizonyítási vágya, ami még benne van”

– fejtette ki Diószegi.

Hozzátette, utána elkezdenek beszélgetni azokkal az edzőkkel, akikről úgy gondolják, hogy megfelelők lennének a csapat irányítására, és általában két-három napig szoktak tartani a tárgyalások.

A klubvezető kihangsúlyozta, azért választották Bernd Storckot, mert nagy tapasztalattal rendelkezik. „Budapesten félúton találkoztunk, nagy adu volt, hogy hajlandó volt eljönni egy egyszerű beszélgetésre, amikor még semmi nem volt eldőlve, négy és fél órát tartott a tárgyalásunk.

Az első pillanattól kezdve úgy éreztem, hogy ez az edző kell nekünk és a végén meg is tudtunk egyezni.

Azért is esett rá a választás, mert egy nagyon kemény ember, aki elmondta az öltözőben, hogy aki nem úgy edz, ahogyan ő akarja, távozhat a csapattól. Úgy gondolom, hogy amikor elkezdődik a téli szünet, legalább három-négy játékostól elköszön” – mutatott rá Diószegi László.

Kényes kérdés az edzőváltás

A Székelyudvarhelyi FC korábbi mestere, Mészáros Alpár október elején szakmai igazgatóként csatlakozott a Marosvásárhelyi SE-hez, amikor a csapatnak nem volt vezetőedzője, és az utolsó helyen állt a harmadosztályú bajnokság 9-es csoportjában. Elmondása szerint,

amikor egy csapatnál bekövetkezik az edzőváltás sok minden függ attól, hogy ez spontán dolog, vagy már előre tudják pontosan, hogy a trénernek mennie kell.

Előbbi esetben ugyanis gyors megoldás szükséges, és lehet, hogy stressz alatt hibás döntést hoznak, míg utóbbiban több idő, két-három hét áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy megfelelő szakembert keressenek.

Mészáros Alpár szerint sok függ attól, hogy az edzőváltás spontán módon következik be, már már előre eltervezték Fotó: Erdély Bálint Előd

„A Marosvásárhelyi SE-nél Sütő Szilárd távozása után jómagam készítettem fel a csapatot, és bőven volt időnk arra, hogy egy olyan edzőt találjunk, aki passzol az együtteshez. Nekünk bejött az edzőváltás, Flavius Sabău kinevezésével a legjobb megoldást választottuk, sorozatban hat mérkőzést nyertünk meg, és tavasszal megvan az esélyünk a felsőházi rájátszásba jutásra” – jegyezte meg.

A kolozsvári származású szakember kiemelte, nagyon komplex feladat az edzőkeresés, ugyanakkor kényes helyzet a klubok életében. „Pontosan meg kell határozni a célokat, hogy az illető csapat feljutni akar, vagy a kiesés ellen küzdeni, illetve hosszabb, vagy rövidebb távra terveznek a szakvezetővel.

A kinevezés után lényeges, hogy az első meccstől jönnek, vagy nem a várt eredmények. Továbbá, szerencse kérdése is, mert lehet valaki nagyon jó edző, ha nem passzol a klub elképzeléseihez”

– közölte Mészáros Alpár.

Mint ismertette, az élvonalban és a másodosztályban nagyrészt ugyanazok az edzők fordulnak meg a kluboknál. A 3. Ligában viszont kicsit más a helyzet, attól függ, hogy ismered a trénereket, vagy nem, illetve nagyon sokan fel is ajánlják magukat. „Elsősorban felvesszük az edzőkkel a kapcsolatot, és ha érdekli őket a dolog, találkozunk velük és elkezdődnek a tárgyalások. Például, korábban a Székelyudvarhelyi FC-nél Mihai Ianc a beszélgetésünkkor rögtön azt mondta, hogy elvállalja a csapatot, mert tudta, hogy rendes és komoly emberek vannak a klubnál. Remek választásnak bizonyult, hiszen vele eredményesek voltunk” – fejtette ki.

Hozzátette, idén ősszel a Marosvásárhelyi SE esetében több olyan edző volt, aki már startból azt mondta, hogy nem érdekli az állás, mert a csapat az utolsó volt a bajnokságban. A tatasztalt szakember elárulta azt is, előfordul olyan eset, hogy a tárgyalás után a jelölt kér egy pár nap, vagy egy hét gondolkodási időt, vagy először megegyeznek valakivel, és utána már nem veszi fel a telefont.

Az FK Csíkszeredánál cél az edzők kinevelése

Dusinszki Zoltán, az FK Csíkszereda szakmai igazgatója kiemelte, hogy

az edzők kiválasztásakor a klub alapfilozófiáját be kell tartsák,

ami azt jelenti, hogy az edzések nyelve magyar, így magyar ajkú szakembereket keresnek a Székelyföld Labdarúgó Akadémia korosztályos csapatainak élére. A második szempont az, hogy A-licences képesítése kell legyen a trénereknek. Mint mondta, közülük Székelyföldön kevés van, ebből kifolyólag több magyarországi trénert is foglalkoztatnak, akik teljesítik ezeket a kritériumokat.

Dusinszki Zoltán közölte, hogy nagyon sok fiatal, aki korábban az akadémián nevelkedett, visszajött hozzájuk, hogy náluk szeretne dolgozni, így a klub lehetőséget biztosít nekik a fejlődésre Fotó: Pinti Attila

Dusinszki közölte, hogy amikor magyarországi szakvezetőket keresnek, akkor Budapesten próbál találkozni a kiszemeltekkel, akikről előzetesen ajánlásokat kapnak, hogy megfelelők lehetnek az akadémiai csapatok számára. A beszélgetések során elmondják, hogy melyek a feltételek, a körülmények és a kérések a klubnál, és az illető is felvázolja a terveit. Amennyiben beleillik az elképzeléseikbe, megszületik az egyezség, és ha anyagilag is sikerül megállapodni, akkor alkalmazzák.

Az alapelv, hogy minden két évben cseréljük az edzőket a csapatoknál, mert ennél tovább ugyanazt az együttest nem tudják edzeni, hogy lelkileg ne kötődjenek a játékosokhoz, hanem inkább a képzésre koncentráljanak.

Emiatt cserélődnek, és nagyjából abban a korosztályban maradnak, ahol folyamatosan képezték magukat. Mert például az nem működik, hogy egy edző 7 éves játékosokból álló csapatokkal kezd és egészen 19 éves korukig vezeti őket. Azért is szükség van a váltásra, mert a külföldi szakemberek nem maradnak itt hosszú ideig” – fogalmazott Dusinszki Zoltán.

Hozzátette, nagyon sok fiatal, aki korábban az akadémián nevelkedett, visszajött hozzájuk, hogy náluk szeretne dolgozni, így a klub lehetőséget biztosít nekik a fejlődésre. Jelenleg három lány és öt fiú edző Magyarországon végzi a B licences képzést, aminek elvégzése után a későbbiekben a kisebb korosztályoknál lehetnek edzők.

A szakmai igazgató közölte, a céljuk az, hogy az akadémián és a felnőtt együttesnél is kineveljük az edzőiket,

ami egy hosszú folyamat, hiszen amíg a licenceket mind megszerzik, két-három évente tudnak a következő szintre lépni. Ahhoz ugyanis, hogy valakinek A-licences képesítése legyen, legalább hat-nyolc évet kell edzősködjön, ami már elég az akadémiára és akár a 2. Ligára, míg a Szuperligában csak Pro licenccel rendelkező szakemberek dolgozhatnak, ezt a képzést jelenleg Ilyés Róbert, az FK Csíkszereda felnőtt csapatának vezetőedzője végzi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.