Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Az új ifiszabály bevezetésére – Sepsi OSK: inkább ne; FK Csíkszereda: jöhet

Józsa Csongor , Dobos László , Horváth Bálint Ottó 2023. december 18., 16:43 utolsó módosítás: 2023. december 19., 09:50

Újítással állt elő a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke. Szabálymódosítást indítványoz, amely az első- és másodosztályos klubokat érinti. Különböző álláspontok, másként vélekedik ennek esetleges bevezetéséről a két székelyföldi fociklub vezetője.

Az új ifiszabály bevezetésére – Sepsi OSK: inkább ne; FK Csíkszereda: jöhet
Galérianézet
Még több fiatal játékos kaphatna lehetőséget az első- és másodosztályban Fotó: FK Csíkszereda

Az FRF elnöke, Răzvan Burleanu a múlt heti végrehajtó biztossági ülést követően szólalt fel, vázolta a szövetség azon elképzelését, miszerint az élvonalbeli és a másodosztályos klubok kötelesek lesznek legalább öt olyan játékost szerepeltetni, akik az országban nevelkedtek vagy Románia válogatottjaiban játszhatnak. Ez a szabály a mérkőzés teljes időtartamára érvényes lesz.

Az új irányelv be nem tartása esetén a szövetség pénzügyi szankciókat készít elő az akadémiáknak, azaz nem nyújt annyi támogatást számukra.

Burleanu pontosításokkal állt elő, kifejtette, hogy a nemzeti szintű képzésben legalább 3 évet kell eltölteniük az adott sportolóknak egy román klubnál 15 és 21 éves kor között.

A szakszövetség elnöke, Răzvan Burleanu Fotó: FRF.ro

„A pályán kell lennie legalább öt ilyen labdarúgónak. A nemzeti képzés fogalma azt jelenti, hogy 15 és 21 éves koruk között három idényt lehúzott egy romániai csapatnál.

A klubokat segítve, a merítés növelése érdekében, a külföldön élő román gyerekeket is megcélozzuk, hogy erősítsük a kint lévő fiatal román játékosok hazatelepülési folyamatát. Ők nem az országban nevelkednek, de a román válogatottban játszhatnak”

– magyarázta Răzvan Burleanu.

Nem tartja jó ötletnek

Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke nem tartja helyes döntésnek a lehetséges szabálymódosítást, ezért nagyon reméli, hogy nem ültetik gyakorlatba. „Ez még jobban megnehezíti a klubok életét. Nem kellene komplikálják a helyzetünket, hanem inkább próbáljanak segíteni a csapatokon, hagyják szabadon a tevékenységüket, nem pedig meggátolni a játékosok szabad áramlását.

Hadd döntsük el szabadon, hogy román, német, vagy ghánai labdarúgót akarunk szerepeltetni, mert nem azért kötöttünk hosszabb távra szerződést a játékosokkal, hogy a későbbiekben ne tudjanak játszani”

– fogalmazott a Székely Sport megkeresésére.

Diószegi László Fotó: Beliczay László

A háromszéki klubtulajdonos rámutatott, egyelőre nem akarnak ezzel a kérdéssel foglalkozni, de egy biztos, ilyen szempontból, ha megnézzük a kezdő tizenegyet, jelenleg ők azok a csapatok közé tartoznak, amelyek be is tudnák tartani ezt a szabályt. „A klubok el tudják dönteni, hogy milyen játékosokat szeretnének foglalkoztatni, mert aki fiatalokat akar nevelni, a saját játékosait fogja pályára küldeni. Nekünk is ez a célunk, de nem tetszenek az ilyen szigorítások, és nem tartom jó ötletnek, hogy megszabják, pontosan hány romániai labdarúgót nevezzünk a kezdőbe” – jegyezte meg Diószegi László.

Az FK Csíkszereda rendben találja

Nincs semmi ellenvetése a tervezett szabálymódosítás ellen Szondy Zoltánnak, az FK Csíkszereda elnökének, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia vezetőjének. Még nem tudni, hogy a keretben vagy a kezdő tizenegyben kell lennie öt saját nevelésű játékosnak.

Az akadémia vezetőjeként mindenképpen egyetért, és amint mondta, ha holnaptól bevezetnék, akkor sem nagyon érintené rosszul a döntés az FK Csíkszeredát.

„Helyes elképzelésnek tartom, de meg kell jól gondolni mielőtt életbe léptetnék. Tavaly is volt egy átgondolatlan kezdeményezés a sportminisztérium részéről. Hangsúlyozom, meg kell jól gondolni, hogy mit akarunk! Ha a romániai futball színvonalának az emelése a cél, ezzel a lépéssel nem biztos, hogy elérik. Példa erre a magyar NB II., ahol ehhez hasonló döntés született.

Ha azonban az a cél, hogy ne pocsékoljunk el eurómilliókat, az, hogy a pénzeket itthon tartsuk, akkor jó lépésnek tartom”.

A folytatásban Szondy újból a magyar másodosztályt hozta fel példaként: „Erkölcstelen az adófizetők pénzét külföldi játékosokra költeni. Az adófizetők pénzén működik például a második ligás Sellenberk csapata, amelyik évek óta nem játszott egyetlen mérkőzést sem hazai pályán.

Szondy Zoltán Fotó: Beliczay László

Ezeket a reformelképzeléseket jól meg kell gondolni, mert sokszor úgy beszélünk futball-reformokról, hogy nem tudjuk mit akarunk, mi a cél. Ha az a cél, hogy az adófizetők pénze itthon maradjon, akkor egyetértek ezzel a szabálymódosítás elképzeléssel” – mondta el Szondy a Székely Sportnak.

Amennyiben az NB II-ben egy klub külföldi játékosokat szerepeltet, abban az esetben nem kapja meg, elesik a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) normatív támogatásának ráeső részétől.

A jelenleg érvényben lévő versenykiírás szerint a 2. ligás csapatok egyszerre legfeljebb 2 nem EU-s játékost használhatnak a pályán, és kötelesek minden hivatalos mérkőzésen legalább 10 nemzeti edzésben részesült játékost a játékvezetői lapra felírniuk. Ugyanakkor kötelesek legalább 3, 22 év alatti, nemzeti képzésben részesült labdarúgót pályára küldeni a bajnoki mérkőzések időtartama alatt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.