Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Hindrich Ottó és Corbu Marius az élen az NB I-ben

Székely Sport 2023. január 26., 16:11

A hétvégén folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga, az M4 Sport pedig ez alkalommal egy érdekes statisztikával állt elő: megvizsgálták az U21-es magyar játékosok szerepeltetését elősegíteni hivatott pontrendszert, melyből kiderült, hogy Hindrich Ottó és Corbu Marius a legfoglalkoztatottabb ifjúsági labdarúgó a bajnokságban.

Hindrich Ottó és Corbu Marius az élen az NB I-ben
Corbu Marius tizenhat bajnoki meccsen játszott, négy gólt szerzett és kiosztott egy gólpasszt Fotó: Facebook/Puskás Akadémia

A Magyar Labdarúgó Szövetség a 2022–23-as szezontól új ösztönzőrendszert vezetett be az NB I-es klubok körében, hogy minél több fiatal magyar labdarúgó kerüljön az élvonalbeli bajnokság és csapatok közelébe.

Egy új pontrendszert alkottak, és amennyiben minden elemét teljesítik a klubok, akkor a szezon végén 325 millió forintos támogatást kapnak.

A pontszámítás: minden U21-es (a jelenleg is zajló szezonban 2002-ben, vagy az után született) magyar labdarúgó 10 pont/perc, minden további (azaz idősebb) magyar labdarúgó 1 pont/perc.

A kluboknak a maximális támogatási összeg (325 millió forint) megszerzéséhez 29 700 pontot kell szerezniük, azzal a kitétellel, hogy ennek legalább felét (14 850 pontot) U21-es magyar játékos pályára küldésével megszerzett pontok adják.

Az M4 Sport megvizsgálta az OTP Bank Liga 2022–2023-as idényének első 16. fordulója között lejátszott mérkőzéseket.

A szezon első felében 43 U21-es magyar, vagy magyar állampolgársággal is rendelkező kettős állampolgárságú labdarúgó lépett pályára az NB I-ben.

A legtöbb játékost, szám szerint hatot-hatot a Puskás Akadémia és a Paks adja, míg a lista végén a címvédő és listavezető Ferencváros áll. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző eddig egyetlen U21-es magyart sem küldött pályára. Barczi Róbert, a Magyar Labdarúgó Szövetség sportigazgatója a pontrendszer bemutatásakor úgy fogalmazott, hogy „nem tragédia, ha a lehetőséggel nem él mind a tizenkét csapat, hiszen van, amelyik együttes nemzetközi kupaszereplésre készül” – utalhatott a Ferencvárosra.

Sérüléséig tizenhárom bajnokit védett végig Hindrich Ottó, aki a téli felkészülés során ismét a Kisvárda kapujába állhatott Fotó: Facebook/Kisvárda

A gyűjtött pontok listájának élén a Budapest Honvéd áll, amely már félidőben teljesítette az MLSZ feltételeit (3042 perc), azaz a szezon végén biztosan megkapja a támogatást. A Honvédot a Puskás Akadémia követi (2255 perc).

A felcsútiaknál a magyarcsügési születésű, a Székelyföld Labdarúgó Akadémián nevelkedett Marius Corbu játszik rendszeresen, ráadásul ő már négy góllal és egy gólpasszal is segítette Hornyák Zsolt csapatát.

A harmadik helyen jelenleg a DVSC áll, elsősorban a már a felnőttválogatottban is bemutatkozó Baráth Péternek köszönhetően.

A Vasas, a Kisvárda, a ZTE és a Mezőkövesd 1300 és 1100 perc között áll, míg a KTE-nél, az Újpestnél, a Paksnál, a MOL Fehérvárnál és a már említett FTC-nél egyelőre az ezret sem éri el a fiatalok összesített játékperce, így ott elképzelhető, hogy nem sikerül teljesíteni minden feltételt.

A szezon első felében a Kisvárda kapusa, Hindrich Ottó volt a legtöbb játékpercet kapó (1170), szabályoknak megfelelő U21-es labdarúgó.

A Kolozsvári CFR-től erre a szezonra kölcsönvett játékos az első 13 fordulóban egyaránt pályára lépett, ám november elején egy edzésen eltörött a karja, így az utolsó három őszi körben nem segíthette a csapatát.

Hindrich nyáron érkezett a rétközi együtteshez, így nem nehéz kitalálni, hogy Révész Attila elsősorban vele szeretné teljesíteni a fiatalszabály feltételeit – úgy tűnik, erre minden esélye megvan, hiszen a kapus neve a téli felkészülési meccseken már újra feltűnt a kezdőcsapatban.

A második helyen a korábban említett Corbu áll, míg a vizsgált játékosok közül a harmadik legtöbb játéklehetőséget Bocskay Bertalan kapta

Az őszi szezonban pályára lépő 309 labdarúgónak 14 százaléka (43) volt U21-es magyar játékos, az összes játékpercből (186 120) pedig mindössze 7,6 százaléknyit (14 152) kaptak meg ezek a labdarúgók, így összességében elmondható, hogy óriási áttörést egyelőre nem hozott a fiatalszabály, a legtöbb klub csak a támogatási összeg feltételeinek eléréséhez szükséges egy fiatalt játszatta ősszel – vonták le a következtetést az M4 Sportnál.

Corbu és Hindrich tavaly bekerült a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) által kiadott, 2002-ben, vagy azután született legjobb európai labdarúgók listájára. Az Instat-mutatókat vizsgálva Corbu Mariust a középpályások között a 19. helyre rangsorolták, Hindrich Ottót a 3. helyre a kapusoknál. A kutatásban az öt nagy topligán kívüli 31 európai ligát vették számításba.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.