Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
Olimpia
avatar
Somogyi Botond

2022. november 29., 16:10

Foci vb: híguló mezőny négy év múlva?

Mindazok, akik nem igazán járatosak a futball világában, ám a katari világbajnokság nyitómeccsét végignézték, meglepődve hallhatták, hogy a következő vb-t immár nem 32 csapattal, hanem bővített, 48-as mezőnnyel rendezik meg.

– Hú, de jó – örvendezett a fiam, amikor meghallotta –, mert akkor Magyarországnak is lehet esélye a részvételre.

Ne feledkezzünk meg ugyanis arról, hogy a magyar válogatott 2016-ban azért jutott ki a franciaországi Európa-bajnokságra 44 év után, mert már nem 16 válogatott, hanem 24 ország számára rendezték meg a kontinenstornát. S az egész nemrég újra megismétlődött, hiszen a 2020-as Eb-re is – amelyet a koronavírus miatt végül csak tavaly rendeztek meg – Marco Rossi csapata úgy tudott kvalifikálni, hogy pót-pótselejtezőt vívott először a bolgárokkal, majd azt követően az izlandiakkal.

Nos, nagy esély lesz négy év múlva arra, hogy a kanadai–egyesült államokbeli–mexikói közös rendezésű világbajnokságra Szoboszlaiék is kijussanak. Legalábbis ezt gondolná a laikus. És talán az is, aki azt reméli, hogy a kibővülő 16 helyből Európa legalább 5–6 helyet kap. Ha esetleg nem többet.

Ám dehogy. Jelenleg a világbajnokságon részvevő 32 csapatból 13 európai. A szomorú az, hogy vén földrészünk csupán három hellyel gazdagodhat négy év múlva.

A 48-as mezőnyben csupán 16 európai csapat vehet majd részt. Nem kétlem, hogy Afrika több helyet érdemel, hiszen most is olyan csapatok maradtak otthon, mint a többszörös Afrika-kupa győztes Egyiptom, Nigéria, Elefántcsontpart vagy a legutóbbi vb-n kiválóan futballozó Algéria. (Az már persze más kérdés, hogy az afrikai válogatottaknak hiába játszik majd’ minden játékosa európai topegyüttesekben, mert csapatként képtelenek jó teljesítményt nyújtani a világbajnokságokon.)

Az sem kérdés, hogy akár Dél-Amerikából is több válogatott érdemelné meg, hogy vb-részvevő legyen. Egy paraguay-i, chilei vagy éppen kolumbiai együttes mindig üde színfoltja a világbajnokságnak – a brazil–argentin–uruguay-i hármast nem is említve. De miért kell erőltetni azt, hogy Észak-Amerikából, a Csendes-óceáni térségből és Ázsiából több csapat kerüljön a vb-re? Pusztán azért, hogy ott is népszerűsítsék a futballt? Jó ötlet, ám akkor tegyék lehetővé, hogy Európából is jusson ki az, aki megérdemli a vb-részvételt. És most még véletlenül sem a magyarokra gondoltam, hanem olyan együttesekre, mint az Európa-bajnok olasz, svéd, török vagy cseh válogatott. Biztos, hogy jobb teljesítményt nyújtanának, mint Katar, Kanada vagy Ausztrália.

Persze tudom ugyanakkor, nehéz megtalálni az arany középutat. Hogy minden kontinens meg legyen elégedve a kiosztott kvótákkal.

Ám az biztos, hogy négy év múlva a 48 csapattal a mostaninál sokkal jobban fel fog hígulni a mezőny, s talán a vb varázsa is el fog tűnni. Mint ahogy most is részben eltűnt a téli rendezéssel, a katari helyzettel. De ez már egy másik téma.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Kovács István: tartalékként többet nyertem, mint egyetlen meccsel középbíróként
Székely Sport 2022. december 20., kedd

Kovács István: tartalékként többet nyertem, mint egyetlen meccsel középbíróként

Kovács István játékvezető, akit a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nyolc mérkőzésre nevezett tartalékbírónak a katari világbajnokságon, úgy véli, így talán több tapasztalatot gyűjtött, mint amennyit egyetlen találkozón középbíróként szerzett volna.

Egy pont döntött a győztesről: kiértékeltük a Székely Sport vb-tippversenyét
Zátyi Tibor 2022. december 19., hétfő

Egy pont döntött a győztesről: kiértékeltük a Székely Sport vb-tippversenyét

Végig kiélezett küzdelem és drámai fordulatok jellemezték a Székely Sport vb-tippversenyét. Az élen sokáig nem volt változás, de az utolsó meccsek eredményei megkavarták az élmezőnyt, végső győztesünk, Szász Lajos nyolc pontot ledolgozva végzett az élen.

A vb-döntő lett Magyarország legnézettebb televíziós műsora 2022-ben
Székely Sport 2022. december 19., hétfő

A vb-döntő lett Magyarország legnézettebb televíziós műsora 2022-ben

Nézettségi rekordot döntött a vasárnap délutáni Argentína–Franciaország világbajnoki döntő. Minden idők egyik legizgalmasabb fináléját 1,4 millióan nézték az M4 Sport csatornán és 195 ezren az m4sport.hu oldalon. 

A franciák többször visszajöttek, Messiék a világbajnokok
Józsa Csongor 2022. december 18., vasárnap

A franciák többször visszajöttek, Messiék a világbajnokok

A semmiből jöttek vissza a meccsbe a franciák, kétgólos argentin előnyt egyenlítettek ki. A hosszabbítás is hozott izgalmakat, hogy aztán a tizenegyesek után dőljön el a világbajnoki trófea sorsa.

A kisdöntőben is elmaradt a marokkói csoda, a horvátok nyerték a bronzot
Sebestyén Ervin 2022. december 17., szombat

A kisdöntőben is elmaradt a marokkói csoda, a horvátok nyerték a bronzot

Horvátország és Marokkó válogatottja mérhette össze tudását a harmadik helyért a katari labdarúgó-világbajnokságon, amely előbbi győzelmével ért véget. Gyors gólváltást követően ismét előnyt szereztek a horvátok, amire már nem érkezett marokkói válasz.

Franciaország készülhet a címvédésre a világbajnokságon
Zátyi Tibor 2022. december 14., szerda

Franciaország készülhet a címvédésre a világbajnokságon

A takaréklángon égő Franciaország kétgólos győzelmet aratott a helyzeteit elpuskázó és sérülések miatt nehéz helyzetbe került Marokkó felett szerdán este a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében.

Egyértelműen jobbak voltak Messiék, készülhetnek a döntőre
Zátyi Tibor 2022. december 13., kedd

Egyértelműen jobbak voltak Messiék, készülhetnek a döntőre

Lionel Messi vezetésével Argentína magabiztos játékkal simán legyőzte Horvátországot a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében kedden este, így készülhet a vasárnapi döntőre.

Egy lépésre a finálétól
Sebestyén Ervin 2022. december 13., kedd

Egy lépésre a finálétól

Az elődöntők következnek a labdarúgó-világbajnokságon, kedden Argentína–Horvátország, szerdán Franciaország–Marokkó összecsapást rendeznek. A négy válogatott közül már csak egy marad érem nélkül, hamarosan pedig az is kiderül, ki lesz a két finalista.

Megremegett Kane lába, a franciák jutottak a legjobb négy közé
Sebestyén Ervin 2022. december 10., szombat

Megremegett Kane lába, a franciák jutottak a legjobb négy közé

Hiába játszott jobban és alakított ki több helyzetet az angol válogatott Franciaország ellen, végül 2–1-es vereséget szenvedett el, miután Kane kihagyta a sorsdöntő tizenegyest. A címvédő franciák nehezen ugyan, de bejutottak az elődöntőbe.

Egészen elképesztő, Marokkó elődöntős a világbajnokságon
Horváth Bálint Ottó 2022. december 10., szombat

Egészen elképesztő, Marokkó elődöntős a világbajnokságon

Hatalmas meglepetésre a marokkói válogatott Portugália kiejtésével bejutott a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe. A portugálok hiába támadták végig a szombati negyeddöntős párharcot, Marokkó egyszer betalált, és ez elegendő volt a győzelemhez.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Foci-vb furcsaságokkal

– Remélem, hamar befejeződik az előadás, mert nemsokára kezdődnek a vb-meccsek, s szeretném megnézni őket ...

avatar
Nánó Csaba: Déjà vu

Vannak dolgok, amik nem változnak a román labdarúgásban. Ilyen például a „ki a magyarokkal az országból” ...

avatar
Somogyi Botond: Tegyük fel az i-re a pontot!

A magyar válogatott évtizedeken keresztül annyira hozzászoktatott a gyenge eredményekhez, hogy az elmúlt években ...

×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.