Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Megteremtik az élethosszig tartó sportoláshoz szükséges feltételeket

Székely Sport 2022. december 25., 15:00

Sikeres évet zárt a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, ugyanis új programokat indított el, sikerült visszarendeződnie a járványhelyzet után, és tanulási, fejlődési, versenyzési lehetőségeket teremtenie a jégkorongozók számára. A Korcsolyával születtem sorozatban a székelyföldi jégkorong utánpótlásával foglalkozunk időről időre. Az év végének közeledtével Nagy Attilával, az SZJA ügyvezető igazgatójával értékeltük a 2022-es esztendőt.

Megteremtik az élethosszig tartó sportoláshoz szükséges feltételeket
Nagy Attila: a motivált és elkötelezett gyerekeknek lehetőséget akarunk biztosítani arra, hogy profi hokistákká váljanak, de arra is, hogy más módon kapcsolódjanak a sporthoz, más pályát válasszanak Fotó: Veres Nándor

– Újabb év zárul le a Székelyföldi Jégkorong Akadémia 2016 óta íródó történetében. Milyen volt 2022, mikkel kell számot vetni?

– Egy kulcsfontosságú év van mögöttünk, ugyanis szintet tudott lépni az akadémia azáltal, hogy elindult az elitképzési programunk. Ez azért jelent mérföldkövet, mert az infrastrukturális feltételek, például a kollégium felépítése mellett szükség volt egy sor szakmai feltétel teljesülésére is. Mostanra fejlődött oda az akadémia rendszere, hogy például elég gyerek legyen a legnagyobb korosztályokban is ahhoz, hogy fenntarthatóan működtetni lehessen az új programot, és ne legyen negatív hatással az akadémia nyolc központjában folyó munkára sem.

– A mostani szezon eleje óta működik csak a program, ez nem túl hosszú idő, de mik az eddigi a tanulságok, eredmények? Hogyan értékeli az első lépéseket?

– Már az utóbbi években is hittünk abban, hogy az U16-os, U18-as korosztályokban közel vagyunk a magyarországi kiemelt akadémiák csapataihoz, de ezt szerettük volna hétről hétre meg is tapasztalni.

Idéntől azonos csoportban szerepelünk velük, és az látszik, hogy meg tudjuk állni a helyünket köztük. Már az eddigi kiszállások alkalmával is bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk felnőni a szintjükre, megfelelő odafigyeléssel bárkit legyőzhetünk. Mindezt úgy, hogy jóval később indult a mi képzési programunk, és az idősebb korosztályokban kisebb létszámból meríthetünk.

– A játékosokra hogyan hatott a váltás? Olyan helyzetbe, olyan képzési rendszerbe kerültek be, amihez korábban nem volt lehetőségük hozzászokni. Mit váltott ez ki belőlük és hogyan reagáltak?

– Ahhoz képest, hogy mekkora változásokat hozott a játékosok életében az elitképzési rendszerhez való csatlakozásuk, nagyon jól reagáltak rá, nagyszerűen helytálltak minden tekintetben. Akinek esetleg lemaradása, nehézsége volt, az is szépen felzárkózott. Csak dicsérni tudom a munkájukat.

– A kiemelt program csak az idősebb generációkat érinti, de már a kezdetektől erre készítik a gyerekeket?

– Részben igen, részben pedig egyáltalán nem. Úgy mondanám, hogy esélyt adunk erre is, ahogy egy sor más dologra is.

Az SZJA indulása óta egy hosszú távú sportolófejlesztési program szerint dolgozunk, amelynek lényege, hogy kisebb kortól megteremtjük azokat a feltételeket, amelyek az élethosszig tartó sportoláshoz szükségesek.

Egyszóval az első években megszerettetjük a sportot, ezt követően pedig már olyan gyerekekkel dolgozhatunk, akik motiváltak, elkötelezettek. Nekik pedig lehetőséget akarunk biztosítani arra, hogy profi hokistákká váljanak, de arra is, hogy más módon kapcsolódjanak a sporthoz, más pályát válasszanak. Vagyis az elitképzési program az egyik lehetséges út a gyerekek számára, de nem az egyetlen. Azoknak, akik hivatásos jégkorongozók szeretnének lenni, nyilván, ez jelenti a legmegfelelőbb irányt.

– Az U12-es, U14-es korosztályok is versenyeznek magyarországi csapatok ellen. Ott is ugyanolyan sikeresek a székely játékosok, mint U16-ban vagy U18-ban?

– Nagyon jó eredményeket értek el a mieink a Kárpát-medencei Magyar Ligában is, ahol rendszeresen más-más anyaországi együttesekkel találkozhatnak hazai jégen. Igaz, ezekben a korosztályokban másként gondolkodunk, nem biztos, hogy egy-egy megszerzett érem a legfontosabb.

Arra törekszünk, hogy minél több gyerek kapjon sok minőségi játékpercet, mert ettől fejlődik.

Ennek érdekében 2-3 csapatot is versenyeztetünk párhuzamosan egy-egy versenyhétvégén. Az együtteseket pedig úgy alakítjuk ki, hogy nagyjából azonos erősségűek legyenek. Így mindenki megtalálja a helyét, a szerepét a csapaton belül, versenyképesnek érzi magát, fejlődni tud. Ha a legjobb formában lévő gyerekeket válogatnánk össze, lehet, hogy még több érmet szereznénk, de nem támogatnánk eléggé minden ránk bízott gyerek fejlődését. Nekünk pedig az az első, hogy hosszú távon fejleszteni tudjuk az SZJA-s fiatalokat.

– Az utóbbi hónapokban többször lehetett olvasni róla, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és az egyetemi csapata, a Sapientia U23 egy világversenynek lesz a házigazdája. Hol tart jelenleg az Egyetemi Jégkorong Világkupa szervezési folyamata, mik az újdonságok az eseménnyel kapcsolatosan?

– A legfontosabb elemek tisztázódtak, a nagy döntések megszülettek, a finomhangolás van hátra. A részt vevő csapatok névsora már korábban ismertté vált, de most már elkészült a részletes program, megvannak a csapatok szálláshelyei, az étkeztetéssel kapcsolatosan is minden lényeges kérdést megoldottunk.

– Mit várnak el ettől az eseménytől? Hogyan értelmezik azt, hogy egy ilyen rendezvénynek Székelyföld lehet a házigazdája, milyen jelentőséget tulajdonítanak ennek a ténynek?

– Azt gondolom, hogy a tényleges sportszakmai jelentősége mellett, hogy a legnagyobb hokis nemzetek egyetemi válogatottjai érkeznek hozzánk, hatalmas sportdiplomáciai jelentősége is van az eseménynek.

Ez a világkupa még inkább fel fogja tenni a nemzetközi hoki térképére Székelyföldet. Ugyanakkor, egy visszaigazolása is az eddigi munkának. Azt bizonyítja, hogy megfelelő infrastruktúrát hoztunk létre, minőségi tornákat szerveztünk az Európai Egyetemi Jégkorong Liga keretében.

Mindenképpen örülünk, hogy a nemzetközi kapcsolataink bővülnek, javulnak, mert a kisebb korosztályaink is nagyon sokat profitálnak ebből. Már idén is szerepelünk egy erős versenysorozatban, a European Hockey Gamesben, jövőre pedig egy még jelentősebb bajnokságba kaptunk meghívást.

– Nem elsősorban az SZJA-ról szól, de a székely hoki egészére nagyon is hatással van az, hogy ki vezeti a Román Jégkorong Szövetséget. A tisztújítás körüli huzavona máig nem zárult le. Hol tart a folyamat, milyen kilátások vannak jelenleg?

– Jogi úton mindent megteszünk, hogy a szeptemberi választásokon történt törvénytelenségeket helyreállítsuk. Folyamatosan vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy miként lehetne normalitást teremteni a sportágon belül, ugyanis most egy olyan helyzet van, ahol egy valós felhatalmazás nélküli, önjelölt vezetőség hatalmaskodik a sportág fölött, és olyan döntéseket hoz, amelyek rövid és hosszú távon nagyon súlyosan érintik a tisztességesen dolgozó klubokat. Sajnos jelenleg alapvető szerepköreit sem tölti be a sportági szakszövetség, mert a vezetők mindent a pozícióik megtartásának rendelnek alá. Felelősségünknek érezzük, hogy ez ellen fellépjünk.

– Sok tekintetben válságos, szélsőséges, kihívásokkal teli időszak van mindenhol a világban. Ez a sportot, a jégkorongot sem hagyja érintetlenül. Hogy lehet tervezni ilyen körülmények között? Milyen 2023-as esztendőre számítanak, mik a tervek?

– A romániai sport több évtizede válságokat él meg. Mi ebből az utóbbi 6 évben ki tudtunk szakadni köszönhetően a magyar állami támogatásnak. Az azonban nagyon fontos lesz a következőkben, hogy minden lehetséges forrást kiaknázzunk.

A helyi sportkultúrában kevéssé van jelen a piaci szereplők bevonása, érdekeltté tétele. Ezen mindenképpen változtatnunk kell. Közben pedig a költségek optimalizálására is hangsúlyt kell fektetnünk.

Szakmai szempontból a megkezdett úton szeretnénk folytatni a következő évben is. Rengeteg elem a helyére került mostanra, azon kell dolgoznunk a továbbiakban, hogy minél jobb minőségben tartsuk fenn, fejlesszük a rendszerünket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.