Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A galaciak és a brassóiak egy része nagyon keresztbe akar tenni a székelyföldieknek

Dobos László 2022. szeptember 07., 12:54 utolsó módosítás: 2022. szeptember 07., 16:58

Újabb cirkusz alakult ki a romániai hokiban. A Román Jégkorong-szövetség (FRHG) szeptember 15-én tartja tisztújító közgyűlését, a székelyföldi pályázatok többségét azonban elutasították. A Csíkszeredai Sportklub elnökét, Hodos Lászlót kérdeztük. 

A galaciak és a brassóiak egy része nagyon keresztbe akar tenni a székelyföldieknek
Hodos jelenleg az egyedüli székelyföldi tagja a román hokiszövetség vezetőségének Fotó: Pinti Attila

A szakszövetség sajtóközleményben ismertette, hogy az elnöki, alelnöki és vezetőségi posztokra, illetve a cenzori- és fellebbezési bizottsági tagságokra benyújtott 34 pályázat közül 19-et elutasított. Ezek többsége Székelyföldről érkezett. A 19 elutasított iratcsomó között van az alelnöki posztra pályázó Alexandru Dedué (a Román Kézilabda-szövetség volt elnökéé), illetve a galaci Cristinel Munteanué, ez utóbbi iratcsomóját hiányosnak találták. A többi elutasított pályázat Hargita és Kovászna megyéből érkezett.

Az egyedüli elfogadott székelyföldi pályázat a Csíkszeredai Sportklub elnöke, Hodos László iratcsomója, aki szövetségi büró-tagságra pályázik. Hodos jelenleg is az egyedüli székelyföldi tagja a román hokiszövetség vezetőségének, jelen volt azon a gyűlésén, ahol a dossziékat átvizsgálták.

A sportminisztérium és a szakszövetség jogászai nézték át a benyújtott pályázatokat, tudtommal mind tapasztalt szakemberek, és ők 19 pályázat esetében hiányosságokat találtak, 18-at a határidő túllépése miatt, egy dosszié pedig formailag hiányos volt. Én ellene szavaztam, de 7:1 arányban a szövetségi büró arról döntött, hogy a 19 pályázatot elutasítja”

– nyilatkozta megkeresésünkre Hodos.

A csíki sportvezető elmondta, hogy mivel neki augusztus 29-én dolga akadt a sportminisztériumban, egyúttal leadta pályázatát is, a többi székelyföldi pályázatot augusztus 31-én iktatták, és ez a dátum a jogászok szerint késeinek bizonyult.

Hodostól megtudtuk, hogy a kialakult helyzet miatt veszélybe kerülhet a három erdélyi klub (Csíkszeredai Sportklub, Gyergyói HK és Brassói Corona) Erste-ligás szereplése, mert a román szövetség jelenlegi elnöksége által kibocsátott nemzetközi versenyengedélyek csak szeptember 15-ig érvényesek.

Ha a tisztújító közgyűlés nem lesz határozatképes, és nem választanak új vezetőséget, akkor újabb tisztújítást írhatnak ki, ez pedig azt jelenti, hogy késik az erdélyi csapatok Erste-ligás indulásáról szóló engedély kiadása.

Én írásban is kértem a három csapat Erste-ligás induláshoz szükséges – legalább ideiglenes – engedély kiadását, illetve kértem engedélyt az ificsapatok magyar bajnokságokban való szereplésére, de azt egyelőre nem adták meg. Azzal nyugtattak, hogy majd megkapjuk.

Alexandru Hălăucă elnök meg is ígérte, viszont a többi szövetségi tag, a galaciak és a brassóiak egy része nagyon keresztbe akar tenni nekünk, székelyföldieknek. Azt hangoztatják, hogy a román felnőtt- és ifibajnokságok előnyt kell élvezzenek az Erste Ligával szemben. Szemére is vetettem a galaci kollégának, hogy ha nem lenne Székelyföldön utánpótlásképzés, akkor nekik most nem is lennének hazai játékosaik. Egy dolog biztos: a Sportklub képviselve lesz a szeptember 15-i közgyűlésen, ha lesz szavazati joga, ha nem”

– hangsúlyozta Hodos.

Szavazati jogok, adósságok

A Román Jégkorong-szövetség közleménye szerint a 2021–2022-es szezonban 25 klub vett részt hivatalos bajnokságban, ők szavazati joggal rendelkeznek, viszont ezek közül 12 adósként van feltüntetve. Mind a 12 adós erdélyi, Hargita, Kovászna és Brassó megyei klubok. Szavazati joga van ugyanakkor Konstanca, Ilfov, Iași, Suceava és Hargita megyék jégkorong egyesületeinek.

A Csíkszeredai Sportklub is az adósok listáján szerepel, ennek kapcsán pedig Hodos elmondta, hogy a csíki klubnak tulajdonképpen a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) felé vannak hátralékai, és ezeket folyamatosan ki is fizetik, ezek a „sárga kártyák”, a játékosátigazolások díjai, amelyek a román szövetségen keresztül kell eljussanak a nemzetközi szövetséghez.

„Nem is a román szövetségnek tartozunk, de ők ezt úgy ítélik meg, hogy nekik tartozunk, és ezzel akarnak megfosztani a szavazati jogunktól”

– pontosított Hodos.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.