Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Teljes az Eb-mezőny, megvan kivel kezd a román fociválogatott

Józsa Csongor , MTI 2024. március 27., 12:29

Az Eb-pótselejtezők keddi döntői után teljessé vált a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság 24 fős mezőnye: Georgia, Ukrajna és Lengyelország kvalifikált a nyári kontinenstornára.

Teljes az Eb-mezőny, megvan kivel kezd a román fociválogatott
A lehető legerősebb ellenfelet kapták meg negyedik csoporttagként Fotó: Robert Ghement/EPA/Agerpres

A házigazda németek mellett a selejtezőből 20 válogatott biztosította helyét a nyári, 24 csapatos labdarúgó Európa-bajnokságon. A három fennmaradó helyért 12 válogatott szállt versenybe a márciusi pótselejtezőben. A pénteki elődöntők után az észteket verő lengyel, a finneket legyőző walesi, az Izrael ellen Budapesten diadalmaskodó izlandi, a bosnyákokat utolsó pillanatos fordítással búcsúztató ukrán, a kazahokat kiütő görög és a duplázó Budu Zivzivadze góljaival Luxemburgot verő georgiai válogatott maradt versenyben.

Az első keddi Eb-szereplésről döntő mérkőzésen meglepetés született: a georgiai válogatott hazai pályán, Tbilisziben gól nélküli döntetlent játszott a görög csapattal a nyári labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőjének C ági döntőjében, de hosszabbítás után tizenegyesekkel felülmúlta ellenfelét, ezzel története során először ott lehet az Eb-n.

A 2004-es Eb-győztes görögök sorozatban harmadik kontinenstornájukról maradnak le.

A B ágon Izland megint fájdalmas forgatókönyv végén maradt le az Eb-szereplésről. 2020-ban a magyar válogatott a hajrában fordított ellenük Nego Loic 88. és Szoboszlai Dominik 92. percben szerzett góljával. Ezúttal Ukrajna ellen vezettek, de Mihajlo Mudrik 84. percben szerzett találata már az ukránok 2–1-es győzelmét és kijutását jelentette.

A sorozatban negyedszer Eb-szereplő ukránok úgy nyerték meg mostani két Eb-pótselejtezőjüket, hogy a bosnyákok ellen a 88., Izland ellen a 84. percben kerültek először előnybe.

Az A ág döntőjén Wales és Lengyelország összecsapásán sem született gól 120 percig, itt is jöhettek a tizenegyesek, de ez a párharc is nehezen dőlt el: a lengyelek hiba nélkül rúgtak, a walesi Daniel James lába viszont megremegett az utolsó körben, így Lewandowskiék ünnepelhettek.

Ezzel egyben az is eldőlt, hogy a románok csoportjában, az E jelűben Ukrajna lesz a negyedik együttes. Edi Iordănescu együttese ellenük kezdi a kontinenstornát, június 17-én 16 órától Münchenben.

Németországi labdarúgó-Európa-bajnokság, 2024

A csoport: Németország, Skócia, Magyarország, Svájc.
B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia.
C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia.
D csoport: Lengyelország, Hollandia, Ausztria, Franciaország.
E csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, Ukrajna.
F csoport: Törökország, Georgia, Portugália, Csehország.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.