Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Nem nézi jó szemmel a honosítást a volt szövetségi kapitány

Józsa Csongor 2023. december 13., 13:50 utolsó módosítás: 2023. december 13., 13:52

Két ízben vezette a román teremlabdarúgó-válogatottat, a sportág megjelenése óta csak az országban vállalt feladatot különböző együtteseknél. Szerinte a helyi sportolóknak nagyobb teret kellene adni.

Nem nézi jó szemmel a honosítást a volt szövetségi kapitány
Jakab szerint inkább a helyiek kapják meg azt a lehetőséget, hogy válogatottak legyenek Fotó: Pinti Attila

Kedden arról már cikkeztünk, hogy a román teremlabdarúgó-válogatott zöld asztalnál elveszítette a két, hollandok elleni vb-selejtezőjét. Az ellenfél óvást nyújtott be, szerintük három légiós, André Sasse, Sávio Valadares és Felipe Oliveira nem felelt meg az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) honosítási előírásainak.

A honosított teremlabdarúgók csak akkor léphetnek pályára egy másik ország válogatottjában, ha legalább öt évet eltöltöttek addig az adott országban.

Az elveszített találkozókkal a minimálisra csökkent annak a lehetősége, hogy Románia továbbjusson az A csoportból: Kazahsztán áll az élen 12 ponttal, a hollandok feljöttek a második helyre 6 egységgel, Azerbajdzsán maradt a harmadik, míg Románia a sereghajtó.

A nemzeti együttes éppen Bakuba tart, ahol pénteken 18 órától Azerbajdzsánnal csap össze, majd december 20-án, szerdán 19 órától Kazahsztánt fogadja Bukarestben a selejtező utolsó két fordulójában.

Fotó: Beliczay László

Jakab Zoltán két ízben is vezette a román teremlabdarúgó-válogatottat, először 2003 és 2009, aztán 2014 és 2017 között. A Székely Sport megkeresésére az FK Székelyudvarhely jelenlegi vezetőedzője elmondta, ő az első pillanattól a honosítás ellen volt, nem hiába, hogy nem szerepelt egyetlen idegenlégiós sem az ő idejében a nemzeti együttesben.

„Így is kevés teremlabdarúgó van Romániában. Amennyiben honosítunk, akkor őket kizárjuk, távol tartjuk attól, hogy válogatottak legyenek. Ez pedig nem a legjobb megoldás. Ráadásul, ha az a játékos nem is a román bajnokságban játszik, akkor még attól is megfosszuk a helyi sportolókat, hogy tőlük tanuljanak.

Persze, értem, hogy az eredményesség a lényegesebb, de az sem mindegy, hogy milyen eszközökkel tesszük.

Valószínű, hogy az UEFA is azért változtatott ezen a törvényen, mert egy államelnöki rendelettel valaki pár nap alatt útlevelet kaphat. Az öt évet azért hozták be, hogy ne rögtön lehessen valaki válogatott játékos” – mondta Jakab.

Az UEFA 2008-ban módosította az illető törvényt, az akkori kettőről ötre emelte az évek számát, amelyet el kell töltenie a játékosnak az adott országban.

Nem csupán a román válogatott járt pórul. Az vb-selejtezők E csoportjában a grúzoktól három, az örményektől pedig két mérkőzést vettek el, írtak át 5–0-ra az ellenfélnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.