Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Súlyos hiba, a szövetség elbaltázta a futsalválogatott vébészereplését

Zátyi Tibor 2023. december 12., 16:33

A román teremlabdarúgó-válogatottnak valós esélyei voltak arra, hogy történelme során először kijusson egy világbajnokságra – a lehetőség viszont a honosított légiósok miatt a zöld asztalnál elveszett.

Súlyos hiba, a szövetség elbaltázta a futsalválogatott vébészereplését
André Sassé és Felipe Oliveira a dánok ellen a vébéselejtező első körében, még 2022 októberében. Sávio Valadares sérülés miatt nem játszott Fotó: Haáz Vince

Románia jól kezdte az idei vébéselejtezőket, hiszen 3–1-re legyőzte Azerbajdzsánt, majd nagyon közel volt ahhoz, hogy döntetlent harcoljon ki a világ élvonalához tartozó Kazahsztánnal. Ezután következett egy páros meccs Hollandiával, hazai pályán 2–1-re nyert, míg idegenben 1–1-es döntetlent ért el – a játéktéren. A második mérkőzést követően a hollandok óvtak a román válogatottban a légiósok szerepeltetésével kapcsolatban.

Az UEFA megvizsgálta az ügyet és mindkét találkozót az ellenfél javára írta, 5–0-s győzelemmel.

A hír már több napja kering a hazai futsalberkekben, ám a Román Labdarúgó-szövetség egyelőre nem jelentette be hivatalos csatornáin, hogy zöld asztalnál elveszítették ezt a két összecsapást.

André Sassé harca egy dán játékossal Fotó: Haáz Vince

A hollandok azért nyújtottak be óvást, mert szerintük a román válogatottban szereplő három légiós, André Sasse, Sávio Valadares és Felipe Oliveira nem felelt meg az UEFA honosítási előírásainak.

A honosított teremlabdarúgók csak akkor léphetnek pályára egy másik ország válogatottjában, ha legalább öt évet eltöltöttek addig az adott országban.

Az UEFA-nál már bevezették a büntetést, az A csoportban továbbra is Kazahsztán áll az élen 12 ponttal, a hollandok így feljöttek a második helyre 6 egységgel, Azerbajdzsán maradt a harmadik, míg Románia a sereghajtó.

Az frf.ro oldalon a nemzeti együttessel kapcsolatosan megjelent, hogy Kacsó Endre szövetségi kapitány keretet hirdetett, hiszen a válogatott szerdán utazik Bakuba, ahol pénteken 18 órától Azerbajdzsánnal csap össze, majd december 20-án 19 órától Kazahsztán legjobbjait fogadja a vébéselejtező utolsó két fordulójában.

Felipe Oliveira gólt szerzett a dánok elleni meccsen Fotó: Haáz Vince

A behívott teremlabdarúgók közül négyen is a Futsal Klub Székelyudvarhelyt erősítik, így Hadnagy István és Iszlai Richárd mellett visszatér a válogatotthoz Bálint Andor és Kanyó Szilárd. Továbbá természetesen ott lesz a trikolóroknál Kacsó pályaedzője, Mánya Szabolcs is (Sepsi-SIC). Az a három légiós, akik miatt óvtak a hollandok, nincsenek a keretben.

A román teremlabdarúgó-válogatott kerete

Kapusok: Petrișor Toniță (Galaci United), Theodor Lungu (Temesvári CFR).
Mezőnyjátékosok: Bálint Andor, Iszlai Richárd, Kanyó Szilárd, Hadnagy István (mind Futsal Klub Székelyudvarhely), Valentin Ilaș, Andrei Nemițanu, Mihnea Toader (mind Temesvári CFR), Vlăduț Dudău, Daniel Araujo, Andrei Crăciun (mind Galaci United), Darius Nastai (Dévai CSM), Paulo Ferreira (Paços de Ferreira), Mánya Szabolcs (Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.