Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Miklós Csaba és Sprencz Tamás voltak a Hargita Rali meglepetésemberei

Dobos László 2024. május 01., 19:35 utolsó módosítás: 2024. május 01., 19:37

A Miklós Csaba és Sprencz Tamás alkotta duó érte el a székelyföldiek közül a legjobb helyezést a román ralibajnokság nyitóversenyén, a múlt hét végén megrendezett Hargita Ralin. Megkerestük a székelyudvarhelyi Miklós Csabát.

Miklós Csaba és Sprencz Tamás voltak a Hargita Rali meglepetésemberei
Galérianézet
Miklós Csabáék versenyautója Székelyudvarhelyen

Kevés szó esett az idei Hargita Rali kapcsán a verseny meglepetéscsapatáról, a Škoda Fabia R5-tel versenyző, a román bajnoki rangsorban az első tíz között záró, a székelyudvarhelyi Miklós Csaba és a csíkszeredai Sprencz Tamás alkotta csapatról. A verseny a nagyszebeni Raul Badiu sikerével zárult. Miklós Csabát kérdeztük.

– Eddig inkább tereprali-versenyeken indult, illetve a román bajnokságban a murvás szakaszokon. Most az aszfalton is rajthoz álltak. Mi ennek a története?

– Már sok szezont versenyeztem terepraliban, a T3 kategóriában (SSV stb.). A tereprali közül a Dakar a legismertebb, ha Dakart mondunk, akkor minden tiszta a legtöbb ember számára. Már három szezont versenyeztem abban a kategóriában, több mint 15 nemzetközi versenyen, amiben voltak Európa Kupa és világkupa futamok is, volt ahol sikerült pódiumra is állni. Elértem azt a szintet, amikor előre kell lépni, komolyabb autóval komolyabb versenyeken kell indulni. Az én másodpilótám a Red Bullnál Horn Albert, aki a BBR Motorsportnál elektromos mérnök, amely a Red Bull T3 kategóriának (az American off Road Junior Teams) a szervizelője. Az én másodpilótám ott dolgozik, és összehozott egy olyan lehetőséget, hogy egy Red Bull autóval induljak egy világkupa-futamon. Ez az autó jelenleg a legjobb ebben a kategóriában, és csak az a változás azokhoz képest amivel én eddig mentem, hogy ennek már profi, szekvenciális váltója van. Innen jött az ötlet. Megkértem a Pro Rali Motorsportnál Dan Gârtofant, hogy adjon nekünk bérbe egy autót, egy teszt erejéig, hogy gyakoroljunk. Volt egy teszt az Úz-völgyében, ahol lezárták a forgalmat, ott gyakoroltunk a Škodával, hogy tanuljam a szekvenciális váltót. Ezen a teszten annyira sikerült begyakorolni, hogy úgy láttam, tudom kezelni az autót és azért, hogy tovább gyakoroljak az a döntés született, hogy benevezek a Hargita Ralira. A versenykilométerekkel lehet ezt a szekvenciális váltót még jobban begyakorolni. Sprencz Tamás barátomat megkértem, hogy legyen a másodpilótám, a navigátorom. Ez volt a rövid története a mi Hargita-ralis indulásunknak.

Miklós Csaba (jobbról) és Sprencz Tamás

– A várakoznál jobban teljesítettek a Hargita Ralin. Mi a magyarázata?

– Időközben, ahogy nőttek a versenykilométerek, egyre jobban éreztük az autót, egyre jobban mentünk. Nem hajtottunk a másodpercekért, nem akartunk mi versenyezni az élmezőnnyel, hanem inkább próbáltunk magunkból és az autóból biztonságos keretek között a legtöbbet kihozni. Azért lett ez az eredmény, mert mi nem vállaltunk plusz rizikókat, hanem arra figyeltünk, hogy konstansan pontozzunk.

– Milyen volt az idei Hargita Rali?

– Ez az egyik legnehezebb verseny, és erre még rá tett egy lapáttal az eső. Azért sikerült nekünk ilyen eredményt elérni, mert rengeteg kicsúszás, sok baleset volt. Normális esetben a mi tudásunkkal nem lett volna keresnivalónk az első tízben. Különböző problémák miatt olyan nevek végeztek mögöttünk mint Teslovan, Marișca, Temespetini és még sokan mások – akik vagy kicsúsztak, vagy meghibásodott az autójuk. Az aszfaltbajnokságban a hetedikek, kategóriánkban a nyolcadikok, az összetettben pedig a kilencedikek lettünk.

Fotó: Sprencz Tamás magánygyűjteménye

– Lesz folyatás a román ralibajnokságban?

– Válaszút előtt vagyok. Próbálom ezt a Red Bull autót, mert ha egy jó eredményt sikerül azzal elérni, akkor van rá lehetőség, hogy vagy egy nagyon előnyös áron versenyezzek, vagy valamelyik gyári csapatnál versenyző legyek. Ez a cél. Ezen a szinten már úgy elfutottak a költségek, hogy egy Európa Kupa-szezonon való részvétel minimum 250 ezer euróba kerül, egy világkupás idényhez minimum 350 ezer euró kell, s ha világbajnokságról esne szó, akkor már egymillió euró feletti számokról kell beszélni. Ezek olyan összegek, amit én nem tudok finanszírozni.

Fotó: Sprencz Tamás magánygyűjteménye

– Melyik lesz a következő versenyük?

– Tervben van a májusi Argeș rali, ami jövő héten lenne. Lehetséges, hogy elmegyünk arra, de mivel közvetlen utána van a görögországi Baja Greece World Cup (május 22-25.) lehet, hogy kihagyom, mert 580 km szelektív szakaszról beszélünk, és nem biztos, hogy ki tudom pihenni magamat az Argeș rali után. Érdekesség, hogy Sebastian Loeb autójával megyek a görögországi versenyre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.