Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Szintet lépnek, a Sepsi OSK kizárását kérik a román ultrák

Székely Sport 2023. február 01., 13:57 utolsó módosítás: 2023. február 01., 14:00

Nem elég, hogy minden lehetséges módon meggyalázzák a sepsiszentgyörgyi labdarúgócsapatot és egyben a magyar kisebbséget, a román ultrák tovább tudják fokozni, petícióban kérik a Sepsi OSK kizárását a romániai klubsorozatokból.

Szintet lépnek, a Sepsi OSK kizárását kérik a román ultrák
A Dinamo drukkerei, a Cătălin Hîldan szurkolói csoportosulás a botrányt keltő craiovaiak mellé álltak. Archív Fotó: Robert Ghement/Agerpres/EPA

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a labdarúgó Szuperliga 23. fordulójában vasárnap délután felfüggesztett Sepsi OSK–FCU Craiova 1948 mérkőzést követően. A vendég craiovai szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt a 26. percben lefújta a meccset Andrei Chivulete játékvezető, aki abszolút szabályosan járt el, ennek ellenére össztűz alá került.

A botrányt kiváltó szurkolók már vasárnap este a közösségi oldalon megjelent közleményben azzal fenyegetőztek, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék a hazájukat, és még drasztikusabb megoldásokhoz is folyamodhatnak.

Őket támogatják a Dinamo drukkerei, a Cătălin Hîldan szurkolói csoportosulás, amely közleményében megjegyezte, hogy korábban a Sepsi szurkolói ellenségesen viselkedtek a románokkal és a nemzeti himnusszal szemben.

„Az első dolog, amit a nemzeti jogszabály megkövetel lakosaitól, hogy megadják a neki kijáró tiszteletet. Ismét azt láthattuk, hogy egy kisebbségi csoportot áldozatként állítanak be, miközben továbbra is nyíltan ellenséges és tiszteletlen magatartást tanúsítanak az őket befogadó országgal szemben. Határozottan elítéljük Andrei Chivulete játékvezető hozzáállását, aki az úgynevezett magyargyűlölő skandálások után végleg megállította a Sepsi–FC Universitatea Craiova mérkőzést.

Emlékeztetjük mind a szóban forgó mérkőzés játékvezetőjét, mind a román alkotmány cikkelyeit sértő gesztusokkal szembeni szankciók alkalmazására kötelezett illetékes hatóságokat, hogy a Sepsi és a Csíkszereda szurkolói, amelynek tagjai többségükben a székely közösség tagjai, többször sértegették a román nézőket a lelátón, és a nemzeti himnusz eléneklése alkalmával a játéktérnek háttal álltak.

Ezek a gesztusok szankcionálatlanul maradtak, és az érintett klubok egyetlen képviselője sem tanúsított semmiféle neheztelést az általuk képviselt csapatok szurkolóinak gesztusaival szemben. Tiszteljétek Romániát, tiszteljétek a románokat és tiszteljétek a trikolórt!” – áll a közleményben.

Mi több, a román ultrák a napokban egy példátlan akciót indítottak, online petícióban kérik, hogy zárják ki a Sepsi OSK-t a Szuperligából és minden romániai klubsorozatból,

mivel – mint írták – „egy etnikai szempontok alapján létrehozott és közvetve a magyar állam által támogatott csapat, amelynek egyetlen célja, hogy életben tartsa a magyar irredentizmus lángját”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.