Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A csíki vezérszurkolót fél évre kitiltották a futballstadionokból

Dobos László 2024. június 06., 17:14

Van utóélete a Bukaresti Dinamo–FK Csíkszereda labdarúgó párharcnak: a román fővárosban megrendezett első meccs előtt történtek miatt Tamás Lászlót a csendőrség hat hónapra kitiltotta a futballstadionokból és 1100 lejes pénzbírságot róttak ki számára.

A csíki vezérszurkolót fél évre kitiltották a futballstadionokból
Galérianézet
Vita a székely zászló miatt. A csendőrök és a csíki szurkolók más-más véleményen vannak Fotó: Pinti Attila

Május 20-án rendezték meg a bukaresti Nemzeti Arénában a Bukaresti Dinamo–FK Csíkszereda labdarúgó-mérkőzést, a Szuperligába szóló osztályozó párharc első találkozóját. A bukarestiek által 2–0-ra megnyert mérkőzésre három autóbusznyi csíki szurkoló utazott a fővárosba: kettő a Székelyföld Labdarúgó Akadémia játékosait, egy pedig a drukkereket szállította. Az ifjúsági focisok gond nélkül jutottak be a lelátóra,

a szurkolók közül azonban ketten nem mehettek be, az autóbuszban, telefonjukról nézték a találkozót.

Fotó: Pinti Attila

„A mérkőzés előtt, a stadionon kívül folyamatosan ment a kérdezgetés, sőt, egy valamennyit magyarul is tudó csendőr is ott volt, ám vele is románul beszéltünk. Végül azzal az indokkal, hogy magyarul szitkozódtam, engem és egy székelyudvarhelyi társamat, akinek a pólóján lévő feliratba kötöttek bele, nem engedtek be a mérkőzésre” – emlékezett vissza Tamás László, a Lokálpatrióták szurkolói csoport vezetője.

Egy sepsiszentgyörgyi szurkolóval is problémájuk volt a csendőröknek, az ő pólóján Sepsi felirat volt. Kifogásolták, hogy a meccsnek nincs köze a Sepsi OSK-hoz, végül azonban őt beengedték a lelátóra a rendfenntartók.

Fotó: Pinti Attila

Kézhez kapta a jegyzőkönyvet

Közben megérkezett Csíkszeredába a csendőrség által kiállított jegyzőkönyv, Tamás László kézhez kapta,

ebben pedig az áll, hogy hat hónapra kitiltják a futballstadionokból, és pénzbírságot is kell fizetnie.

Megkerestük Tamás László, vagy ahogy a szurkolók ismerik, Egért.

„A székely zászló körüli viták végén azt mondták, hogy menjek le, mert meg akarnak büntetni. Lent, amikor a csendőr diktált a kollégájának, fél füllel meghallottam, hogy mit akarnak beírni a jegyzőkönyvbe, azt, hogy »M-a înjurat pe ungurește«. Én ilyen nem mondtam, tagadom.

Magyarul se beszéltem, volt nekik egy tolmácsuk, egy magyarul tudó csendőr, de én a tolmácsukkal is románul beszéltem.

Mondtam is, hogy ne írják, hogy szidtam a csendőröket, mert nem írom alá. Végül kijött egy harmadik verzió, a kézhez kapott büntetési jegyzőkönyv, amelyben az áll, hogy azt mondtam a csendőrnek, hogy »Sugi p..a«. Én ilyent sem mondtam, akik velem járnak meccsekre, tudják, hogy mindig én beszélek a rendőrökkel, csendőrökkel, szépen, illedelmesen" – nyilatkozta a Székely Sport megkeresésére Tamás László.

A Tamás László nevére kiállított jegyzőkönyv Fotó: Tamás László archívuma

Fellebbezni fog

Visszaemlékezése szerint még volt korábban egy afférja egy másik bukaresti meccsen a csendőrökkel. „Akkor elvették az egyik magyarországi mérkőzésen kapott sálamat, amelyet a mai napig nem adtak vissza. Most, amikor nem engedték meg bevinni a stadionba a székely zászlót, mondtam, hogy azt akkor hagyjuk az autóbuszban. Nem egyeztek bele, és végül abban egyeztünk ki, hogy adnak egy elismervényt arról, hogy elvették a székely zászlót, és a meccs végén visszakapjuk. Mondták, hogy írjam alá a jegyzőkönyvet, de nem írtam alá, mert valótlanságokat állít.

Erre azt válaszolták, hogy ők öten állítanak valamit, nekem pedig jogom van fellebbezni. Végül nem engedtek be a meccsre.

Tíz nap után kézhez kaptam a jegyzőkönyvet, amelyben az áll, hogy hat hónapra kitiltanak a futballmérkőzésekről, plusz pénzbírság. Fellebbezni fogok, mert ártatlan vagyok” – hangsúlyozta Tamás László „Egér”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.