Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Készen áll az Euroliga rekordbajnoka elleni párharcra a Sepsi-SIC

Horváth Bálint Ottó 2023. szeptember 20., 12:59

Hazai pályán kezdi a női kosárlabda Euroliga selejtezőjét a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC, ellenfele a lett TTT Riga lesz. A háromszéki együttes először juthat be az első számú európai kupasorozat csoportkörébe, ehhez a rekordbajnokot kell búcsúztatnia.

Készen áll az Euroliga rekordbajnoka elleni párharcra a Sepsi-SIC
Átalakított csapattal vágnak neki az új kiírásnak Fotó: Facebook/Sepsi-SIC

A hazai bajnoki címvédő ellenfele az Euroliga legeredményesebb klubjának számít, tizennyolcszor nyerte meg a legrangosabb kiírást. A TTT Riga (korábbi nevén Daugava Riga) emellett 14-szeres lett és 21-szeres szovjet bajnoknak mondhatja magát. Az utóbbi években viszont a klub hanyatlásnak indult, az előző szezonban egyik kupasorozatban sem indultak, de idén visszatérnének a legjobbak közé.

A keretüket nagyrészt lett játékosok alkotják, mellettük két amerikai idegenlégiós erősíti a csapatot.

A Sepsi-SIC az elmúlt három szezonban folyamatosan próbálkozott, de nem sikerült túljutnia az Euroliga selejtezőjén. Idén újra megvan az esélye, hogy története során először felkerüljön a főtáblára. Zoran Mikes vezetőedző szerint jobban készen állnak az idei selejtezőre, mint a tavaly, amikor alulmaradtak a görög Olimpiakosszal szemben.

„Az új csapatunk rendben van, a játékosok jól dolgoznak, néhányan ismerik egymást, és ez segíti az én munkámat is.

Úgy érzem, hogy a lányok nagyon motiváltak és mindenki készen áll, hogy a maximumot nyújtsa a pályán. Bízom a játékosaimban, hogy mindent beleadnak a két mérkőzésen. Nagyon hasonló a csapatunk a lettekéhez, szoros meccseket fogunk játszani, azonban a szezon elején nem vagyunk a legmegfelelőbb szinten, ezért is nehéz már szeptemberben selejtezőt vívni.

Remélem, hogy a szurkolók nagy számban kilátogatnak a mérkőzésre, mert szükségünk van rájuk és a támogatásukra” – fogalmazott a bosnyák szakember a szerdai összecsapást felvezető sajtótájékoztatón.

Zoran Mikes vezetőedző Fotó: Miska Brigitta

A sepsiszentgyörgyi csapat frissen kinevezett kapitánya, a belga válogatottal a nyáron Európa-bajnoki címet szerzett Bethy Mununga elmondta, tudják, hogy egy kemény mérkőzés vár rájuk, de nagyon izgatottan várják, hogy pályára léphessenek. „Tavaly is megvolt a lehetőség, hogy a főtáblára kerüljünk, de elveszítettük az Olimpiakosz elleni mérkőzést. Úgy érzem, most készen állunk, jobban, mint az előző évben.

Keményen dolgozunk, fontos lesz, hogy a saját játékunkat tudjuk játszani, 50–50 százalék esélye van mindkét csapatnak”.

Pásztori István, a Sepsi-SIC kosárlabda szakosztályának vezetője úgy véli, jó esélyük van a továbbjutásra a nyáron felépített csapattal. Kiemelte, jó formában vannak, ezt a szezont megelőző négy felkészülési mérkőzés is bizonyítja, amelyeken a TFSE-MTK Budapestet idegenben kétszer, a bolgár Montanát és a Kézdivásárhelyi SE-t itthon győzték le.

A sérülések viszont nem kerülték el őket, az egyik új igazolás, az amerikai Chelsea Nelson kisebb problémával bajlódik, ezért nem játszhat a TTT Riga ellen.

A szerdán 19 órától mérkőzésre elővételben lehet jegyet vásárolni online erre a linkre kattintva, valamint a Sepsi Arénánál. Az online rendszerben a belépők a felnőtteknek 15, a gyerekeknek 2 lejbe kerülnek, míg a helyszínen a felnőttjegy ára 20 lej, a gyerekeknek pedig ingyenes a belépés, viszont nem választhatnak helyet.

A mérkőzést az Erdély TV-n és az Euroliga hivatalos Youtube-csatornáján lehet élőben követni.

A párharc visszavágóját egy hét múlva a lett fővárosban rendezik. Amennyiben a Sepsi-SIC sikerrel veszi a selejtezőt, a főtáblán az A csoportban folytathatja. Ide a török Fenerbahce, az olasz Famila Schio, a spanyol Valencia, a francia LDLC Lyon, a lengyel UMCS Lublin, a spanyol Zaragoza, illetve a DVTK Miskolc és a London Lions párharc győztese kerül. Vereség esetén a háromszékiek a második számú kiírásban, az Európa Kupában folytatják, az F csoportban a görög Olimpiakosz, a török Kayseri és a Rosenborg–Ostrava párharc vesztese mellett.

Fotó: Facebook/Sepsi-SIC

A Sepsi-SIC szakvezetőjét kiborította a román kosárlabdában uralkodó helyzet

Zoran Mikes vezetőedző a tavalyi szezon értékeléséről és a romániai játékosok távozásáról, valamint a bajnoki esélyekről és az átalakított csapatról is szót ejtett a sajtótájékoztatón. „Az előző szezonban hatalmas dolgot vittünk véghez, veretlenül nyertük meg a bajnokságot, és nem vagyok megelégedve, mert nem egy megérdemelt győzelmi ceremóniában volt részünk. Ezt azonban eddig nem tudtam elmondani senkinek, de ez az előző szezon, a jelennel foglalkozunk.

Minden támogatásra szükségünk lesz idén, a szurkolóktól, a sajtó képviselőitől, mivel vannak olyanok, akik megakarnak minket fosztani a tróntól, bármi áron”

– hangsúlyozta a szakember.

A sikeredző rámutatott, az előző tíz évben bebizonyították, hogy mire képesek, mert mindenki azt hiszi, a pénznek köszönhetik a sikert, de ez nem igaz, senki sem tiszteli a kemény munkát, amit beletettek.

Talán ezért is van a román kosárlabda ezen a szinten, mivel senki sem akar dolgozni, és a csapatunkhoz sem akarnak jönni, mert itt kemény felkészülést kell végrehajtani”

– mutatott rá.

Aztán elmondta a véleményét a játékosok távozásáról, ami személy szerint rosszul esett neki, hiszen azok, akik több évig Sepsiszentgyörgyön játszottak, nem szóltak, hogy elhagyják a csapatot. A közösségi médiában viszont megosztották a hírt, de azoknak, akik éjjel-nappal velük voltak, akár a mélypontjaik esetén is, nem mondtak semmit.

De számomra ez már a múlt, új csapatunk van, akik itt szeretnének játszani és küzdeni a klubért.

A fiatal játékosok, akik itt akarnak lenni, napról napra fejlődnek, és 2–3 hónapon belül ez meglátszik majd. A külföldiek, akik itt maradtak vagy akik ide igazoltak, őket is támogatni fogjuk és közösen dolgozunk a céljaink eléréséért” – jegyezte meg Zoran Mikes.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.