Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Élvonalbeli csapattal lenne teljes a kézipiramis Székelyudvarhelyen

Józsa Csongor 2024. március 15., 20:10 utolsó módosítás: 2024. március 15., 22:00

A Magyar Kézilabda-szövetség úgy látja, elvégezte a feladatát, az utánpótlás-neveléssel nagy terhet vett le a székelyudvarhelyi kézilabdasportról. A városnak pedig felnőtt szinten első osztályú klubot kell fenntartania.

Élvonalbeli csapattal lenne teljes a kézipiramis Székelyudvarhelyen
Galérianézet
Vezeti a rájátszás felsőházát, feljutásra áll a VSK Székelyudvarhely Fotó: László Ildikó

Az anyagi háttér biztosítása miatt kérdésessé vált, hogy a feljutáshoz közel álló VSK Székelyudvarhely férfi kézilabda együttese ott lesz-e jövőre az élvonalban. A hét elején közzétett cikkünkben a város polgármestere, Gálfi Árpád elmondta, minden követ megmozgat, hogy a klub ott legyen a Bölények Ligájában.

Levelet intézett a Magyar Kézilabda-szövetséghez (MKSZ), amely 2018-tól Székelyudvarhelyen jelen van a hátáron túli utánpótlás-nevelési programmal.

A Székely Sport felkereste a szakszövetséget, Juhász István, az MKSZ szakmai igazgatója készségesen állt rendelkezésünkre, kifejtette álláspontját.

„Felvidék, Partium, Székelyudvarhely, Délvidék, valamint Kárpátalja részese ennek a határon túli programnak. Több mint kétezer sportolónak, illetve több mint száz edzőnek a mindennapi tevékenységét támogatjuk mind szakmailag, mind anyagilag. Azaz, a versenyzéssel és a szakmai tevékenységgel összefüggő juttatásait vállalta fel az MKSZ.

Mielőtt fellélegezne bárki, hogy jaj be jó, egy kicsivel többet ad majd a magyar állam a szövetségen keresztül, így megoldódik Székelyudvarhelyen a kézilabda sorsa, akkor elmondom, hogy ez nem így működik.

Elsősorban azért, mert különböző uniós, valamint magyarországi szabályok értelmében mi csak az utánpótlás-nevelést tudjuk támogatni” – indította a beszélgetést Juhász István.

Juhász István Fotó: Beliczay László

Hozzátette, ezt Felvidéken a Dunaszerdahely, a DAC női együttesénél, illetve Délvidéken az Ada férfi és női szakágánál nagyon jól meg tudják ugrani, örülnek annak, hogy az utánpótlás jó kezekben van. Anyagiakban pedig csak a felnőtt gárdára kell koncentrálniuk.

„Amennyiben globálisan nézzük, akkor minden egyes területről levesszük azt a szintű feladatot, hogy az utánpótlásra is fordítsanak anyagiakat, illetve energiát. Ez pedig így óriási támogatás. Hiszen, az utánpótlást teljes egészében a magyar állam által biztosított forrásból mi megoldjuk.

Magyarul, csak a felnőtt csapattal kell foglalkozni a helyi önkormányzatoknak és szponzoroknak”

– fejtette ki a szakmai igazgató.

Elmondta, Székelyföldön nagyon komoly utánpótlásbázist sikerült kialakítani kiváló edzőkkel, sportolókkal, vezetőkkel. Eljutottak oda, hogy remek kézilabdázók kerülnek ki.

„Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy minőségi felnőtt együttest kell számukra biztosítani. Ha ez nem adatik meg a tehetséges kézilabdázónak, akkor két lehetőség van előtte. Az egyik, hogy öncélúvá válik a nevelés, hiszen 18 éves korban nem találja meg azt a módot, hogy legyen előtte egy példakép, egy követhető út, azt, hogy a legmagasabb szinten tudjon sportolni. Így kidobott pénz volt az ő neveltetése.

A másik, a rosszabbik oldal, hogy elkezdjük termelni a játékosokat Konstancának, Bukarestnek, szerte az országban. Ezt személy szerint, a magyar állam pénzén nem tartom erkölcsösnek” – véli a szakmai igazgató.

Fotó: László Ildikó

Juhász úgy véli, jelenleg patthelyzet van Székelyudvarhelyen.

Szerinte az MKSZ azzal, hogy megteremtette az utánpótlásnak a feltételrendszerét, azzal elvégezte a dolgát. „Nem szeretnék beleavatkozni a helyi politikai döntésekbe, folyamatokba, de nagyon remélem, hogy a képviselői testület lesz elég bölcs, hogy átgondolja a meghozott határozatát a VSK Székelyudvarhellyel szemben.

Mindenki a felnőtt csapatról beszél, de összességében 400 gyerekről, 20 edzőről van szó. Nekünk az a célunk, hogy a tehetséges, fiatal udvarhelyi gyerekeknek adjunk lehetőséget minőségi élspotra.

Nem szeretnék előre menni, de ha nem tudják a piramis tetejét biztosítani, akkor a forrásokat is ennek megfelelően át kell alakítani.

Ez egy képzeletbeli három pont a mondat végén, mert akkor felesleges annyi energiát beleölni az utánpótlásba, amennyiben nincs jövőképe a fiataloknak.

Jelenleg pedig, hogy a tetején ott van egy első osztályú csapat, azt nem látom biztosítottnak” – ez a meglátása Juhász Istvánnak.

Székelyudvarhely az egyetlen olyan település, amelyik két fiúcsapattal van ott az ifjúsági kézilabda-bajnokság felsőházában, és felnőtt szinten csak a másodosztályban szerepel. A mezőny többi tagja élvonalbeli város.

Korábbi felvétel Fotó: Beliczay László

„Számunkra, itt az MKSZ-nél kellemetlen, hogy nem érezzük biztonságban a gyerekek jövőjét Székelyudvarhelyen.

A polgármesterrel is beszéltünk, megértettem őt, vázolta, hogy milyen helyzetbe került az önkormányzati testülettel kapcsolatosan.

Megpróbálunk megmozgatni minden követ Magyarországon, de nem könnyű. Úgy látom, hogy a helyi erőket kellene valamilyen szinten összpontosítani, mert addig anyaországi forrást nem fogunk találni, amíg az nem látja, hogy helyi szinten fontosnak tartják a kézilabdát.

Ha egy helyi testület nem tartja fontosnak ezt, akkor egy anyaországi támogató miért érkezzen? Ezzel elriasztanak mindenkit, egyben az anyaországi támogatást is kétségessé teszik az utánpótlás terén” – összegzett Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.