Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Bevinnék a jégpályát, hokivébét rendeznének a Sepsi Arénában

Dobos László 2024. március 27., 13:49

Ülésezett a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) vezetőtestülete, a szövetségi büró, amely többek között arról döntött, hogy megpályázzák a jövő évi ifjúsági és felnőtt, férfi és női világbajnokságok rendezését.

Bevinnék a jégpályát, hokivébét rendeznének a Sepsi Arénában
A létesítmény alkalmas lenne a hokivébé megrendezésére Fotó: Jakab Mónika

Nagy Attilát, a Román Jégkorong-szövetség elnökét a döntésekről, illetve a tervekről kérdeztük.

– Az elmúlt időszakban több pályázatot nyújtottak be a Nemzetközi Jégkorong-szövetséghez (IIHF). Erről is szó esett a legutóbbi gyűlésen. Mit lehet tudni ezekről?

– Decemberben három pályázatot nyújtottunk be az IIHF-hez, mindhárom a romániai jégkorongsport fejlesztését célozza meg, de ezek közül csupán egyre kaptunk finanszírozást, a játékvezetői képzésre. Pontosabban 48 ezer eurót, amelyből olyan folyamatos, a hazai játékvezetést fejlesztő programokat indítunk el, amelynek célja az, hogy a hazai játékvezetők a legmagasabb nemzetközi szinten is helyt álljanak.

Nagy Attila Fotó: Veres Nándor

– Döntés született arról is, hogy a román szövetség megpályázza a jövő évi felnőtt és ifjúsági, női és férfi világbajnokságok rendezését. Mikor határoznak ezekről a helyszínekről, melyek azok a jégcsarnokok, amelyek házigazdái lehetnének ezeknek a világversenyeknek?

– A pályázatokat még nem kellett beküldeni, az IIHF tavaszi, április-májusi kongresszusán kerülnek szóba ezek, akkor döntenek majd a helyszínekről. Megpályázunk minden olyan vébét, amelyen a romániai válogatottak érdekeltek. A felnőtt férfi esetében, ha a divízió 1/A-ban maradunk, akkor egy olyan jégpályával kell pályázni, ahol legalább 3000 néző helyet foglalhat.

Erre Romániában egyetlen település – ahol hoki is van! – jöhet szóba: a sepsiszentgyörgyi Sepsi Aréna. Ez alkalmas lenne. Ott most többnyire csak kosárlabda-mérkőzések zajlanak.

Amennyiben nem erre, hanem egy szinttel lejjebbre készülünk, akkor szóba jöhet Brassó és Csíkszereda is. Az U20-asoknál szintén Brassó és Csíkszereda, míg az U18-as, illetve a női vébé esetén a bukaresti Berceni Arénában gondolkodunk, amelyik most épül.

– Bizonyos közösségi oldalakon nagyobb teret kapott az egyik, Brassóban megrendezett ifjúsági bajnoki mérkőzés, amelyen tömegverekedés tört ki. Erről mi a véleménye?

– A fegyelmi bizottság ezzel kapcsolatban meghozta a döntéseket. Tudjuk, hogy jégkorongban nem az első, és valószínű nem is az utolsó alkalom, hogy verekedés tör ki egy mérkőzésen. Elég ha csak a tavalyi női világbajnokságra utalunk, az is egy konkrét példa. Mindenféleképpen az egresszív viselkedést, amit az elmúlt időszakban tapasztaltunk, azt elítéljük.

Vannak feszültségek, beszéltünk erről a szövetség vezetőségi gyűlésén, munkacsoportokat alakítottunk ki, amelyeknek az lesz a feladata, hogy olyan szabályzat-módosításokat hozzon, amelyekkel a sport fele lehetne terelni a jégkorongmozgalmat, nem pedig a cirkusz irányába.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.