Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Megismétlődik a phjongcshangi forgatókönyv a férfi hokitornán?

Orbán Zsolt 2022. február 08., 23:21

A négy éve aranyérmes orosz jégkorong-válogatott játékoskeretével ezúttal is kiemelkedik az olimpiai mezőnyből, de vajon összejön-e a címvédés a „vörös gépezetnek” a pekingi tornán, amelyre nem utazhattak az NHL-ben szereplő játékosok?

Megismétlődik a phjongcshangi forgatókönyv a férfi hokitornán?
Újból az oroszok a torna legnagyobb favoritjai, de nem számíthatnak könnyű menetelésre Fotó: IIHF

A címvédő Oroszország és a legutóbbi világbajnokságon hatodik Svájc mérkőzésével szerdán délelőtt elrajtol Pekingben a téli játékok egyik fő eseménye, a férfi jégkorongtorna. A hokirajongóknak hasonló hiányérzetük lehet, mint a 2018-as phjongcshangi olimpia esetében, mivel akárcsak négy éve Dél-Koreában, az észak-amerikai profi jégkorongliga játékosai a Kínában zajló csúcseseményen sem vehetnek részt.

Bár az NHL eredeti versenynaptára a tervezett februári szünettel készült el, sőt, tavaly szeptemberben a sportág nemzetközi szövetsége és a NOB megállapodott a világ legerősebb ligájának képviselőivel a játékosok olimpiai szerepléséről,

az NHL játékosszervezete a világjárványra hivatkozva végül mégsem engedte el a hokisokat Pekingbe.

A tengerentúli ligában már a karácsonyi szünetig ötven összecsapást kellett elhalasztani a pandémia okán, és a hivatalos indoklás szerint a sűrű naptár miatt nehéz lett volna új időpontokat találni ezen találkozók pótlására, ezért az NHL alapszakasza a játékok ideje alatt is folytatódik...

Az nhl-esek távolmaradásával az orosz bázisú Kontinentális Jégkorong Liga (KHL) a férfi torna fő „beszállítója”, de a többi európai élbajnokságot, a svéd, a svájci, a finn és német pontvadászatot is szép számmal képviselik játékosok Pekingben.

A mezőnyből kiemelkedik az olyan KHL-klasszisokat felvonultató orosz válogatott, mint Vagyim Sipacsov, Nyikita Nyeszterov vagy Nyikita Guszev,

igaz, a négy éve aranyérmes gárdából mindössze haton kaptak ismét meghívót a válogatottba. Az oroszok legfőbb kihívói a jelenlegi erősorrend alapján a finnek, a kanadaiak, a svédek, vagy a csehek lehetnek.

A kanadaiak csapatkapitányának azt az Eric Staalt nevezték ki, aki tagja a Tripla Arany-klubnak, azaz pályafutása során megnyerte az olimpiát, a világbajnokságot és a Stanley Kupát is. Az NHL-ben 17 szezont lehúzó 37 éves center jelenleg az AHL-ben érdekelt Iowa Wild játékosa, ezért utazhatott az olimpiára. Visszatérve a Tripla Arany-klubra, svéd siker esetén a jelenleg 28 játékost felvonultató elit társaság két taggal, Marcus Krügerrel és Joakim Nordströmmel bővülne.

A 2018-ban történelmi ezüstöt kiharcoló német válogatottnak Pekingben nehéz lesz megismételni a bravúros phjongcshangi menetelést, ugyanakkor a számos fiatal játékost felvonultató amerikai együttestől is merész célkitűzés a négy közé kerülés. A nemzetközi szövetség hosszas elemzés után engedélyezte Kína indulását a tornán, igaz a divízió II/A,

azaz a hokivb ötödik értékcsoportjában szereplő házigazdákat észak-amerikai és kanadai hokisokkal erősítették fel, a keret összes tagja a KHL-ben játszó Kunlun Red Starnál kergeti a korongot.

A csapatok összeállításait itt lehet böngészni. 

Nincs kieső a csoporkör után 

A torna lebonyolítása szokatlan, a 12 válogatottat három csoportra osztották, a körmérkőzések után a csoportelsők és a legjobb csoportmásodik egyenesen a negyeddöntőbe jutnak, míg a csoportkör 5–12. helyezettjei további párharcot vívnak a legjobb nyolc közé kerülésért. A csoportmeccseket vasárnap fejezik be, a „rájátszás” pedig jövő kedden kezdődik.

A negyeddöntőt február 16-án, az elődöntőt, 18-án, a bronzmérkőzést 19-én, a döntőt pedig az olimpia utolsó versenynapján, 20-án tartják, utóbbi lesz a játékok záróeseménye.

A 30 mérkőzésből 24-et a Nemzeti Fedett Stadionban, hatot pedig a Vukoszung Arénában rendeznek.

Peking téli játékok – férfi jégkorongtorna, csoportbeosztás
A-csoport: Kanada, Egyesült Államok, Németország, Kína
B-csoport: Oroszország, Csehország, Svájc, Dánia
C-csoport: Finnország, Svédország, Szlovákia, Lettország

A férfi és a női torna eredményei és programja itt érhető el.

A női hokitornán már javában zajlanak a küzdelmek, a végső győzelemre legnagyobb esélyesnek tartott észak-amerikai riválisok, az Egyesült Államok és Kanada kedden csapott össze a csoportkörben, a rangadót pedig a kanadaiak nyerték 4–2 arányban. Időközben a hölgyeknél kialakult a negyeddöntő párosítása, ami a következőképpen mutat: Kanada–Svédország, Oroszország–Svájc, Egyesült Államok–Csehország, Finnország–Japán.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.