Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa
avatar
Somogyi Botond

2022. június 15., 10:06

Kedd esti eufória. Világraszóló siker

Kedd este felrobbant az internet. Bárhova kattintottam, nem a sör és a bor folyt, hanem a piros-fehér-zöld zászló lobogott, a 0–4 jött velem szembe és a halálcsoportot vezető Magyarország neve a táblázat első helyén.

Nem csoda, hiszen az angol–magyar meccs közben és főleg utána minden magyar háztartásban örömrivalgások hallatszottak és örömkönnyek folytak. Merthogy mikor is volt ilyen élményben része a magyar futballszurkolónak?

Emlékszem, édesanyámék milyen sokat meséltek az Aranycsapatról. A világbajnoki labdarúgódöntőt 1954-ben az utcán hallgatták rádión keresztül. Oly nagy volt akkor a szegénység a második világháborút követően, hogy nem mindenkinek volt rádiója (a tévét mifelénk akkor még hírből sem ismerték), így a györgyfalvi úton mindenki kigyűlt a házak elé, hogy hallgassa azt az egy-két rádiót, amelyet a módosabbak a többiek számára is hallhatóvá tették.

Az Aranycsapat mítosza pedig éveken, évtizedeken keresztül folytatódott: mindenki az 54-es világbajnoki döntőről, a magyar válogatott többéves veretlenségi sorozatáról, az évszázad mérkőzéséről, a londoni 6–3-ról és a budapesti 7–1-ről beszélt.

Folytatódott egyrészt azért, mert a magyarok világraszóló sikereket értek el, szinte mindenkit képesek voltak megverni, másrészt azért, mert egy idő után a magyar labdarúgás hanyatlásnak indult, s az emberek már csak az emlékekből, az emlékeknek éltek.

Fiatalként talán a legrosszabb korszakot fogtam ki, hiszen a kilencvenes évektől kezdődően (utoljára a magyar válogatott az 1986-os világbajnokságra jutott ki) a magyar foci lejtmenetbe került, s úgy tűnt, hogy azon a lejtőn nincs megállás. Folyamatosan a bokszzsák szerepét töltöttük be, a csoportok utolsó harmadában végeztünk, s lassacskán már alig volt olyan csapat, amelyik nem volt képes legyőzni minket.

Innen ered az egyik – immár szakállas – vicc is,

amikor a kisgyerek azt mondja a tanítónéninek, hogy sem az anyját, sem az apját nem szereti, csak a magyar válogatottat, hiszen az nem ver meg senkit.

Utóbbi években ez a trend azért lényegesen változott. A magyar csapat nemcsak a 2016-os Európa-bajnokságra jutott ki, hanem a 2021-es kontinensviadalra is. Igaz, a vb-kijutástól még nagyon távol állunk, de jó meccseket, szoros eredményeket már szinte bármilyen magasan jegyzett csapattal is képesek vagyunk elérni.

Amikor felkerültünk a Nemzetek Ligájának elit csoportjába és kisorsolták a kvartetteket, szerintem még maguk a játékosok sem gondolták volna, hogy négy mérkőzést követően egy vereséggel a csoport élén leszünk úgy,

hogy Angliát oda-vissza verjük, az Eb-ezüstérmestől egyetlen gólt sem kapunk, ráadásul ötöt rúgunk, a szigetországban egyenesen négyet.

Tudom, hogy az elit csapatok nem veszik olyan komolyan a Nemzetek Ligájának kiírását, hogy az elitklubok topjátékosainak a lábában ebben az idényben 50–60 meccs van, hogy több válogatott a vb-re készül, a játékosok a nyári pihenőre, más együttesek pedig generációváltáson, fiatalításon vagy éppen átalakításon mennek keresztül. Azt is tudom, hogy kevés az esélye annak, hogy a csoportot megnyerjük, s annak még kisebb, hogy a Nemzetek Ligáját megnyerjük. Mint ahogy azt is, hogy nem született egy újabb Aranycsapat.

De ettől még ez az eredmény mégis szenzáció. Legalábbis nekünk. Mégis rendkívül jó érzés, hiszen ilyen élményben igazán ritkán volt és van részünk.

Lehet, hogy a következő világbajnokságra ezúttal sem jutunk ki. Lehet, hogy nem volt az évszázad mérkőzése, talán csak az évtized (vagy évszázad?) győzelme. Valószínű, hogy lesznek még fájó vereségek, kisebb vagy nagyobb hullámvölgyek, de a kedd esti eufóriát, azt a kimondhatatlan örömöt senki sem veheti el tőlünk.

Mint ahogy a fiúktól sem azt, hogy június 14-i teljesítményükkel beírták magukat a magyar és a világ futballtörténelmének könyvébe.

Köszönjük, fiúk! Hajrá, magyarok!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kovács István gálameccset kapott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében
Zátyi Tibor 2024. április 14., vasárnap

Kovács István gálameccset kapott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében

Románia jelenleg legjobb játékvezetőjét, a 39 éves Kovács István nevezték ki a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének egyik visszavágójára, a nagykárolyi sípmester egy igazi szuperpárbajt fog irányítani.

A Szuperliga harmadik helye erősebb és többet érő lehet, mint a második
Józsa Csongor 2024. április 12., péntek

A Szuperliga harmadik helye erősebb és többet érő lehet, mint a második

Az egyik csapat kupagyőzelme a feje tetejére állíthatja az európai kupaporondon való indulást. Még egy paradoxon melyet a román fociban találunk.

Fejér Béláék kupaelődöntőbe jutottak, a Fradival találkoznak
Dobos László 2024. április 05., péntek

Fejér Béláék kupaelődöntőbe jutottak, a Fradival találkoznak

A magyar másodosztályban éllovas, a zabolai születésű Fejér Bélával a kezdőben a Nyíregyháza Spartacus története során először jutott be a legjobb négy közé a labdarúgó Magyar Kupában. Az elődöntőben a Ferencváros lesz az ellenfelük.

Elhárul minden akadály a CONIFA-vb rendezése elől
Horváth Bálint Ottó 2024. április 03., szerda

Elhárul minden akadály a CONIFA-vb rendezése elől

Az év elején rakétatámadások miatt veszélybe került a nyári CONIFA-világbajnokság megrendezése az iraki Kurdisztánban. Azóta nagyrészt rendeződött a helyzet, és biztonságosan le tudják bonyolítani a tornát, amelyen a székely válogatott is részt vesz.

Corbu és Oroian is kezdő volt, a kézdivásárhelyi Dobozi góllal debütált a válogatottban
Sebestyén Ervin 2024. március 27., szerda

Corbu és Oroian is kezdő volt, a kézdivásárhelyi Dobozi góllal debütált a válogatottban

Az U21-es magyar labdarúgó-válogatott 3–0-ra győzött a kazahok ellen Almatiban, míg Románia csapata egy góllal nyert Örményországban, ahol két székelyföldi játékos is pályára lépett. A fiatalabb korosztályban bemutatkozott Dobozi Krisztián is.

Először gyűrte le Kolumbia a román fociválogatottat
Józsa Csongor 2024. március 26., kedd

Először gyűrte le Kolumbia a román fociválogatottat

Három góllal elhúzott a dél-amerikai együttes, Hagiéknak a végjátékban jött össze a szépítés, az egyenlítésre már nem volt idejük.

Újabb győzelemmel tovább duzzadt a magyarok veretlenségi sorozata
Sebestyén Ervin , MTI 2024. március 26., kedd

Újabb győzelemmel tovább duzzadt a magyarok veretlenségi sorozata

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2–0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Herczeg Andreával a keretben készül az Eb-selejtezőre a romániai női fociválogatott
Dobos László 2024. március 26., kedd

Herczeg Andreával a keretben készül az Eb-selejtezőre a romániai női fociválogatott

Románia női labdarúgó-válogatottja április elején elkezdi a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőit. A keretnek tagja Herczeg Andrea, az FK Csíkszereda középpályása, a csapat pedig elsőként Örményország és Kazahsztán ellen lép majd pályára.

Román játékvezető fújja a sípot a Magyarország–Koszovó meccsen
Zátyi Tibor 2024. március 24., vasárnap

Román játékvezető fújja a sípot a Magyarország–Koszovó meccsen

A Magyar Labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint a Ovidiu Hațegan vezeti a válogatott keddi, Koszovó elleni felkészülési mérkőzését.

Törökverés a Puskásban, folytatódik a magyarok veretlenségi sorozata
Horváth Bálint Ottó 2024. március 23., szombat

Törökverés a Puskásban, folytatódik a magyarok veretlenségi sorozata

Győzelemmel kezdte az évet a magyar labdarúgó-válogatott, pénteken este Szoboszlai Dominik büntetőgóljával 1–0-ra nyerte meg a Törökország elleni budapesti felkészülési mérkőzést.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Húsz év múlva

A cím nem Dumas A három testőr című regényének a folytatására utal, hanem arra, hogy 2004 után ...

avatar
Somogyi Botond: Foci-vb furcsaságokkal

– Remélem, hamar befejeződik az előadás, mert nemsokára kezdődnek a vb-meccsek, s szeretném megnézni őket ...

avatar
Somogyi Botond: Foci vb: híguló mezőny négy év múlva?

Mindazok, akik nem igazán járatosak a futball világában, ám a katari világbajnokság nyitómeccsét ...

×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.