Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Klein László: ötször élesztettek újra a döntőben, megjártuk a poklot és a mennyet

Horváth Bálint Ottó 2023. november 06., 16:55

A román minifutball-válogatott két bronzérmet követően felért a csúcsra, szombaton drámai csatában hódította el a világbajnoki címet a kazahok elleni döntőben. A csapat másodedzőjét, Klein Lászlót kérdeztük az Egyesült Arab Emírségekben zajlott tornáról.

Klein László: ötször élesztettek újra a döntőben, megjártuk a poklot és a mennyet
Galérianézet
A székelykeresztúri Klein László másodedzőként vezette sikerre a román válogatottat Fotó: Facebook/Federația Română de Minifotbal

Nagyszerű meneteléssel, veretlenül szerezte meg az aranyérmet a román együttes, amely végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a seregszemlén. A csoportkörben két győzelem és egy döntetlen volt a mérleg, az egyenes kieséses szakaszban pedig három magabiztos sikerrel masíroztak be a döntőbe. Itt aztán fel volt adva a lecke a romániai játékosoknak, hiszen kétgólos hátrányba kerültek a kazahokkal szemben. A legvégén viszont talpra tudtak állni, rövid időn belül két gólt is lőttek, így kiegyenlítettek, majd a drámai büntetőpárbaj tizenhatodik párosában megszerezték a hőn áhított világbajnoki trófeát.

A székelykeresztúri Klein László másodedzőként vezette sikerre a román válogatottat. Elmondása szerint

ez a világbajnoki cím a csúcsot jelenti számukra, hiszen még ez hiányzott a kollekcióból.

Ezt megelőzően ugyanis a hatszoros Európa-bajnok Románia 2015-ben és 2019-ben bronzérmes volt a vb-n.

Két bronzérem után felért a csúcsra a világbajnokságon a román válogatott Fotó: Facebook/Federația Română de Minifotbal

„Elsősorban hosszú és nehéz volt a torna, de a felkészülési lehetőségekhez képest nagyon jól sikerült a román csapat számára” – válaszolta Klein László arra a kérdésre, hogy milyennek tűnt belülről a világbajnokság. A döntőbeli büntetőpárbajban csak a negyedik kazah rontás után értékesítették a győztes hétméterest. Erről a szakvezető azt mondta, hogy legalább tizenöt évet öregedett.

Végig néztünk harminc darab büntetőt, megjártuk a pokoltól a mennyet. A végén azt mondtam viccesen, hogy minket ötször élesztettek újra a döntőben,

hiszen 0–2-ről álltunk fel és három alkalommal is hibáztunk a büntetőknél, majd végül negyedik nekifutásra belőttük a világbajnoki címet jelentő találatot. Minden volt ezen a mérkőzésen, ami a gyenge idegzetű embereknek nem ajánlott” – fogalmazott a Székely Sportnak Klein László.

A 155-szörös román teremlabdarúgó-válogatott kapus a magyarok elleni presztízsmérkőzésről is szót ejtett, amit a román válogatott 3–0-ra nyert meg az elődöntőben.

Klein számára ez már a második alkalom volt, hogy a magyarokkal találkozott a vb-n.

A négy évvel ezelőtti tornán viszont a pályán volt, a kisdöntőben játszott ellenük, amikor szintén büntetőpárbajban győztek, és hárított is egy hétméterest a román csapat kapujában.

Érvényesítették az akaratukat a román játékosok, nem volt esélyük ellenük a magyaroknak Fotó: Facebook/Federația Română de Minifotbal

„A mostani mérkőzés merőben más volt, hiszen annak ellenére, hogy a magyar is nagyon jó csapatot alkot,

mi érvényesítettük az akaratunkat és a játékosok betartották az instrukciókat, így esélyt sem adtunk nekik arra, hogy kibontakozzanak, és minden próbálkozásukat csirájában elfojtottuk”

– közölte Klein László. Hozzátette, a párharc után a magyarok is elismerték, hogy a román csapat egy klasszissal jobb volt náluk.

Klein László elárulta, hogy a vb idején egy hotelben voltak elszállásolva a magyar küldöttséggel, a végén pedig a szálloda személyzete és a magyarok sorfalat állva megtapsoltak őket és gratuláltak nekik a világbajnoki címhez, utána pedig a két csapat együtt ünnepelt.

Még ennél is nagyobb meglepetés volt mindenki számára az a pillanat, amikor a bronzérmes magyarok (a kisdöntőben 3–1-re nyertek Azerbajdzsán ellen, és ezzel a magyar minifoci történetének első vb érmét szerezték meg) átvették a harmadik helyért járó érmeket.

A stadionban nagyobb létszámban jelen lévő román közönség ugyanis elkezdte skandálni, hogy Ria, Ria Hungária, ezzel bizonyították, hogy a gyűlölet helyett ilyen szép módon is lehet ápolni a két ország közötti kapcsolatot.

Sportszerűségből példát mutattak a román szurkolók Fotó: Facebook/Federația Română de Minifotbal

A vb-győztes román minifutball-válogatott kerete

Kapusok: Ionuț Neacșa (Marosvásárhelyi Nova Vita), Dragoș Nițu (Brassói Reggio Liriada).
Mezőnyjátékosok: Vasile Pop (Besztercei Sam Vig CCM), Mircea Popa (Nagyszebeni Juventus), Andrei Balea (Nova Vita), Mircea Ungur (Nova Vita), Andrei Nemițanu (Temesvári Glissando), Vlad Mocanu (Jászvásári Premier), Alexandru Bourceanu (Galaci Ajax Dulcisimo), Bogdan Covaci (Sam Vig CCM), Andrei Ferik (Nagyváradi Bad Boys), Saron Chirică (Bukaresti Old Boys), Marius Balogh (Bad Boys), Andrei Șumălan (Bad Boys), Gabriel Dumitrașcu (Chedra TAX Ploiești).
Szakmai stáb: Virgil Bejenaru (vezetőedző), Klein László (másodedző), Dan Ștefan Cojocaru (menedzser), Cristian Lupu (technikai igazgató).

Mi is az a minifutball? Mutatjuk az alapvető szabályokat

A minifutballt, vagy más néven kispályás labdarúgást leggyakrabban műfüves pályán, öt mezőnyjátékossal és egy kapussal játsszák. A játéktér mérete változó a különböző bajnokságok függvényében, a hosszúsága legalább 38, a szélessége 18 méteres lehet, de ennél nagyobb pályán is rendezhetik a mérkőzéseket, amelyeket 3x2, vagy 4x2 méteres kapura játszanak.

A játékidő kétszer 25 perc, ezt a játékvezetők mérik, de a meccseket az esetleges büntetőrúgások miatt meg lehet hosszabbítani. A csapatok keretében összesen 15 játékos kaphat helyet, a cserék pedig a nagypályás labdarúgással ellentétben folyamatosan zajlanak, és nincsen korlátozva a számuk. A szabálytalanságok megítélésekor sárga és piros lapokat a minifociban is kiosztanak: két sárga miatt két perces büntetéssel, piros lap esetén végleges kiállítással sújtják az adott játékost.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.