Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Hargita megyei foci: emelnék a színvonalat, ám ezt a csapatok is kell akarják

Zátyi Tibor 2023. január 05., 11:17 utolsó módosítás: 2023. január 05., 11:28

Tamás Zoltán szeptemberben utolsó mandátumát kezdte meg a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület (HMLE) élén. Az egyesületet 2000 óta irányító elnököt a megyei focibajnokságok őszi szezonjáról, utolsó mandátumának céljairól kérdeztük.

Hargita megyei foci: emelnék a színvonalat, ám ezt a csapatok is kell akarják
Tamás Zoltán: 2000 óta irányítja a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesületet Fotó: Erdély Bálint Előd

– Újraválasztották elnöknek a legutóbbi közgyűlésen, mi változott szeptember óta az egyesület életében?

– Ez megerősített abban, hogy tovább végezzem a munkámat. Ha nem lett volna meg a klubvezetők részéről a támogatás, akkor nem is vállaltam tovább a funkciót. A vezetőség újraalakult, karcsúsodott, kevesebben vagyunk benne, mint korábban. Bizonyos funkciókra nincsen külön ember, mivel nem jelentkeztek: nincsen például alelnök, az 5. Ligának sincs képviselője. Viszont ezek a pozíciók nem maradtak üresen, a feladatok le vannak osztva a vezetőség tagjai között. Nagyon jó a csapatunk, többen is vannak, akik majd át tudják venni tőlem a funkciót.

– Mik a céljai az utolsó mandátumában?

– Egyértelmű, hogy ez az utolsó mandátumom. A korábban elkezdett feladatokat folytatni szeretnénk. Az ifjúsági labdarúgásra még nagyobb figyelmet fordítunk, hogy minden korosztályban legyen megyei bajnokság szervezve. Hiszen akkor tud fejlődni a felnőtt labdarúgás is, ha a fiataloknak minden lehetőség meg van adva arra, hogy fejlődjenek. Idén is megszervezzük a megyei futsalbajnokságot, erre csak pár megyében van még példa az országban, ahol rendszeresen van ilyen torna, illetve megtartjuk a 4. Ligában és a körzetiben szereplő együttesek teremtornáját is.

Továbbá szeretnénk emelni a 4. Liga színvonalát és az 5. Ligát is megerősítenénk. Azt akarjuk elérni, hogy évente, kétévente egy csapat Hargita megyéből bejusson a 3. Ligába.

Ezt viszont a kluboknak is célként kell kitűzniük, az elmúlt években a megyében egyedül Gyergyószentmiklós vállalta, hogy szeretne feljutni.

Ez viszont nem csak akarat kérdése, a feljutáshoz szükséges az anyagi támogatás, a szponzorok is be kell lássák, hogy van értelme szintet lépni, hiszen egy labdarúgó akkor is fejlődik, ha érzi, mindig van, hogy feljebb, és nem elégszik meg egy bizonyos szinten.

Rendkívüli dolog, amit elértek Csíkszeredában, ilyenre Hargita megyében még nem volt példa. Miért ne lehetne ilyen Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is?

– Az elnök szemszögéből milyen volt a 4. Liga és a körzeti bajnokságok őszi szezonja?

– Ami a sportszerűséget illeti, le a kalappal, nincsenek problémák, alig vannak piros lapok a bajnokságokban.

Ezt viszont az is okozza, hogy a csapatoknak nincsenek olyan céljaik, hogy feljebb jussanak, mert akkor nagyobb volna a harc, így ők megmaradnak az amatőr szinten.

Történt egy sajnálatos eset, Etéden, ebben a játékvezetők is egyértelműen hibásak, de a csapatvezető is, akinek kötelessége az orvosi láttamoztatást megcsinálni a könyvecskékbe. Mindenkit csak annyira lehet büntetni, mint amit ír a szabály. Az etédi csapat elveszíti azokat a meccseket, amelyeken pályára lépett egy olyan labdarúgó, akinek nem lett volna játékjoga. Ilyen eset nem nagyon történt nálunk, az első öt fordulóig megvolt az orvosi vizsgájuk, de a játékvezetők is felületesek voltak, hogy nem vették ezt észre.

– Infrastruktúrailag miben kell fejlődnie a Hargita megyei labdarúgásnak?

– A csapatvezetők figyelme többször is fel volt hívva, továbbá határozatba is foglaltuk, hogy tavasztól a 4. Ligában az az együttes, amelynek pályáján nincsen megfelelő öltöző, az nem játszhat otthon bajnoki meccset. A körzetiben szereplő csapatoknak jövő nyárig van haladék adva.

Elfogadhatatlan, hogy ne legyen öltöző, ez kötelező lesz.

Továbbá mindenki meg kell keresse és kiaknázza a helyi lehetőségeket, vegye fel a kapcsolatot az önkormányzatokkal, közbirtokosságokkal és pályázzon minél többet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.